Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Ağustos '07

 
Kategori
Sinema
 

Özel bir aşk hikayesi izlemek isteyenlere

Özel bir aşk hikayesi izlemek isteyenlere
 

Hafta sonu izlediğim filmlerden birine yer vermek istedim blog sayfamda. En son izlediğim “Bir Geyşanın Anıları” sonrası yazımı yazabildim. Diğer filmler de izlemeye değer ve burada yer verilebilir. Ancak“Bir Geyşanın Anıları” öyle etkileyici bir film ki, ondan daha çok söz etmek istedim.

Aslında kitap olarak ilk çıktığında alıp okumuştum, kısa sürede okuduğum ve sevdiğim bir kitaptı. Sonradan filmi yapıldığında çok heveslenmemiştim izlemeye. Ama bu gün izledikten sonra özellikle duygusal filmlerden hoşlanan hanımlara hararetle tavsiye ediyorum. Kitap da savaş ve savaştan sonraki dönem daha ayrıntılı anlatılıyordu, film de o dönemlere daha az yer verilmiş. Ancak görüntüler öyle canlı ve müzikler öyle uygun seçilmiş ki. Film tümüyle içine çekiyor insanı. Küçük kız çocuğu çok sevimli ve güzel, geyşa olduktan sonra da en etkileyici sahne tek başına özel bir gösteri sergilediği sahne olmuş.

Yakın zamanda Japonya seyahatimin olması, ablamın orada olması da filmi bana biraz daha izlemeye değer kılmıştı belki ama çok özel bir aşk hikayesi var filmde. Eskilerde kalmış günümüz filmlerin de göremediğimiz özel bir aşk hikayesi. Şimdiden iyi seyirler diliyorum izlemek isteyenlere. Sevgilerimle.

Bir Geyşanın Anıları (Memoirs of a Geisha) Amerikalı yazar Arthur Golden'ın en çok satanlar sıralamasında yer alan romanından uyarlanan 2005 yılı Hollywood yapımı, bir Geyşa'nın hayatı hakkında sinema filmi.Film, 6 dalda Oscar'a aday olmuş bunlardan 3 tanesini kazanmıştır

En İyi Görüntü Yönetmeni
En İyi Sanat Yönetmeni
En İyi Kostüm Tasarımı

Filmin yönetmen koltuğu için ilk düşünülen isim Steven Spielberg olmuştu. Ama filmin yapımcılığını üstlenmiş olan ünlü yönetmen faaliyetlerinin çok yoğun olduğunu öne sürerek bu teklifi geri çevirdi. Ardından adı geçen bir diğer yönetmen de John Malkovich Olmak filmiyle beğeni kazanan Spike Jonze'du. Birkaç isim daha düşünüldü ve en iyi film Oscar'ını kazanan Chicago'nun yönetmeni Rob Marshall' da karar kılındı.
Filmin temasının uzakdoğunun geçmişine dair olmasından dolayı oyuncu seçimi hem zor hem kolay görünüyordu. Zordu çünkü herhangi bir oyuncuya gidip rol teklifi yapılamazdı. Oyuncular uzakdoğu kökenli olmalıydı. İşte bu noktada bir şansları vardı ki daha önce Hollywood filmlerinde yer alan ünlü uzakdoğulu oyuncular vardı ve bu projede yer almak istiyorlardı. Hatta filmin başrol oyuncusu Ziyi Zhang romanı okuduğunda çok beğendiğini ve hem Amerikalı hem de bir erkek olan yazarın nasıl bu kadar iyi bir iş çıkardığına şaşırdığını söylüyordu.

Konusu
1929 yılında yoksul bir ailenin iki kız çocuğu geyşa evlerine hizmetçi olarak satılır. İki kız kardeşin yolları bu evlerde ayrılır. Küçük Chiyo şehrin en ünlü geyşası olan Hatsumomo (Gong Li)'nun evinde temizlik yapmaktadır. Evin sahibi zamanı geldiğinde onu geyşa okuluna gönderecektir. Küçük kızın aklında ise sadece kaçıp kurtulmak vardır. Bir kaçma girişimi esnasında çatıdan düşen Chiyo cezalandırılır ve geyşa okuluna gönderilmez. Küçük yaşta umutsuzluğa düşen Chiyo'nun yanına bir gün bir yabancı gelir. Bu yabancı ona ışık tutmuş ve hayatta bir amacı olmasını sağlamıştır. Bir gün bu yabancının dikkatini çekebilmek.
Şehrin diğer ünlü geyşası Mameha (Michelle Yeoh) ona bu konuda yardımcı olacaktır. Onu en güçlü geyşa Sayuri (Ziyi Zhang) haline getirecektir.

Geyşa Ne Demek
Ana madde: Geyşa

Geyşa, Japon kültüründe yer alan bir kelimedir. Genel olarak geyşalar hayat kadınlarına benzetilir. Geyşa (Geisha) kelime kökeni olarak 'gey'(gei) den türemektedir. Gey (gei) Japonca'da sanat demektir. Bir geyşa eğitimli bir dansçı, müzisyen ve şarkıcıdır. Geyşalar müşterilerinin sırlarını kimseyle paylaşmazlar. Bir geyşa olabilmek için çok sıkı bir eğitim ve disiplin şarttır.
Eleştiriler
Film Japon kültürünü yansıtmaktadır ama başrol oyuncularının çoğu Çin kökenli oyunculardır. Bu farkın batıda çok da dikkat çekmemesinin yanı sıra doğuda bayağı eleştiri aldı. Öyle ki Çinli oyuncuların yer aldığı bu filmin gösterimi Çin'de yasaklanmıştır. Sebep olarak ise Çinli oyuncuları geyşa rolünde görmek istemedikleri öne sürülmüştür.
Bir diğer eleştiride Japon kültürünü yansıtan ve bütün oyuncu kadrosunu uzakdoğu kökenli oyuncuların oluşturduğu bir yapımın dilinin neden Japonca değil de İngilizce olduğuna ilişkindi. Yapımcılar bunu da batı izleyicisinin altyazılı filmlere fazla ilgi göstermemesine bağlı olduğunu ifade ettiler.
Özgün ad

Memoirs of a Geisha

Yönetmen

Rob Marshall

Yapımcı

Steven Spielberg
Lucy Fisher
Douglas Wick

Senaryo yazarı

Robin Swicord

Oyuncular

Zhang Ziyi
Ken Watanabe
Gong Li
Michelle Yeoh
Youki Kudoh
Suzuka Ohgo

Film müzikleri

John Williams

Süre

144 dk.

Dil

İngilizce

Cins

Sinema filmi

Renk

Renkli

Kaynak

http://tr.wikipedia.org/wiki/Bir_Gey%C5%9Fan%C4%B1n_An%C4%B1lar%C4%B1_(film)
Resim Kaynak

http://static.flickr.com/34/91110085_55ea68a417_o.jpg

 
Toplam blog
: 196
: 6404
Kayıt tarihi
: 30.03.07
 
 

Uzman doktorum, kendimi bildim bileli çalışıyorum. Kendi adıma  yaşamdan beklentim, huzurlu ve ko..