Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Aralık '07

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Özel bir sütlaç

Özel bir sütlaç
 

FIRIN SÜTLAÇ


ÇOBAN AVUNTUSUNDAN, SARAY SOFRASININ SON LOKMASINA SÜTLAÇ; Girişimci olarak belsenme sektöründe işletme kurduğum ilk yıllarda işyerimizde çalışmaya başlayan aşçımıza, sektörde var. olan sütlaçlardan daha farklı bir aromaya ve lezzete sahip bir sütlaç üretmek için araştırma yapacağımızı anlattığımda garipsemişti, saray tatlısı düzeyine ulaşmış çeşitli katkılarla çeşnilenmiş ve fırınlanarak lezzette homojenliğin yakalandığı “Fırın Sütlaç”tan daha iyi ne olabilir ki demişti.... Bugün sizlere daha sonra yaptığımız sütlaç arge sini tamamlayacak sütlacın öyküsünü “ÇOBAN AVUNTUSUNDAN, SARAY SOFRASININ SON LOKMASI OLAN SÜTLACI” yazıyorum.

Bir gün babaannem bize bugün size çoban avuntusu yapayım dedi ve bizde bilmediğimiz “çoban avuntusunu” merak etmeye başladık... akşam önümüze annemizin yaptığı “sütlü” yü koyunca, babaanne bizim bildiğimiz bunun ismi “sütlü” dür dedik.. oda bize “sütlü” bunun kent ismidir, yayladaki ismi “çoban avuntusudur” saraydaki türevide “Fırın Sütlaçtır” dedi ve öyküyü anlatmaya başladı.... çok eski zamanda günlerden birgün hayvanları merada otlatan bir çoban bir kaç gün köyden uzakta kalınca açıkmış haliyle nevale heybesine bakar; sadece şeker ve pirinçin kaldığını görür bunlardan ne yemek yapabilirim diye düşündüğünde de; aklına pirinci, şekeri ve sütü karıştırıp kaynatarak kuru ekmeği ile yemek gelir ve o gün bu yemekle avunur, avuntu olarak yaptığı bu yemek çok hoşuna gider..... köye döndüğünde ailesine yaptığını anlatır ve böylece köy halkı “çoban avuntusu” ismiyle bir süt tatlısı türü öğrenmiş olur....

Bu tatlı türü giderek yayılmaya başlar, kasabaya, kente ve İstanbul”a saray aşçılarına ulaşır ve saray aşçıları “çoban avuntusunu” “saray sofrasının son lokmasına” dönüşürken, ismi de; çoban avuntusu, sütlü, sütlaç ve fırın sütlaç aşamalarından geçer içine (nişasta, yumurta ve diğer uygun) katkıları konarak çeşnilenir. En son fırınlayarak “FIRIN SÜTLAÇ” olarak lezzetin kıvamına ulaştırılır ve yüzyıllar boyunca “FIRIN SÜTLAÇ” olarak tadına doyulmaz bir süt tatlısı olarak dondurmadan sonra sütün en çok satılan süt tatlısı türevi olur...

 
Toplam blog
: 617
: 1221
Kayıt tarihi
: 03.12.07
 
 

Her kesimi anlama ve kabullenme bilincimle; her kişinin asgari yaşam şartlarına sahip olabildiği,..