Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Eylül '09

 
Kategori
ÖSYS
 

Özel derse başlamadan önce sormanız gerekenler

Özel derse başlamadan önce sormanız gerekenler
 

özel ders akademisi


Özel dersin öğrencinin notlarını iyileştirdiğini, çalışma becerilerini ve kendine güven duygusunu arttırdığını destekleyen bir çok sayıda araştırma var, ve de özel dersin hem faydalı hem de gerekli olduğu bir çok durum. Özel ders, öğrencinin zorlandığı bir konuda yardım sağlamanın yanı sıra farklı seviye ve durumdaki öğrencilere şu şekillerde yardımcı olabilir:

Öğrenim zorluğu ve güçlüğü olan öğrencilere çalışma ve öğrenme becerilerini çok iyi seviyeye getirmede yardımcı olabilir.
Üniversite giriş sınavı şeklinde periyodik olarak yapılan eleme sınavlarında düşük seviyede performans seyreden öğrencilere yardımcı olabilir.
Akademik ve entellektüel olarak üstün seviyede olan öğrencileri ders ve konulara ilgili ve alakalı tutmada yardımcı olabilir. Özel dersin seviye ve hızı öğrenciye göre ayarlanabildiği için bu tip öğrencilere hızlı bir şekilde konu ve bilgi aktarımı yapılabilir.
İlköğretim seviyesindeki öğrencilerin henüz yeni ve karmaşık konulara girilmeden temel dersleri özümsemesinde ve kavramasında yardımcı olabilir.
Eleme sınavlarına hazırlanan öğrencilerin sınavlara en iyi şekilde hazırlanmalarında ve de puanlarını en üst seviyeye çıkartmalarında yardımcı olabilir.
Belli bir konuda zorlanan öğrencilere yardımcı olabilir. Hepimiz hemen her konuda çok iyi ve çok basarılı olamayabiliriz. Bu yüzden bazılarımız özellikle zorlandığı konu ve alanlarda yardıma ihtiyaç duyabilmektedir.
Yardım ve takviye amaçlı özel ders aldırmak isteyenlerin özel öğretmen tutmadan önce cevaplaması gereken temel sorular şunlardır:

Bir öğretmeni iyi öğretmen yapan özellikler nelerdir?
Öğretmenin sizi eğitmedeki amacı ne olmalıdır?
Ne kadar süre özel ders almalısınız?
Birebir tarzındamı yoksa dershane veya kurs gibi gruba yönelik bir programamı tercih etmelisiniz?
İlk üç soru birbirleriyle çok yakından alakalı sorulardır. İyi öğretmen sadece sınav, sözlü ve ödev notlarının iyileştirilmesinde ve düzeltilmesinde yardımcı olmayıp, bunun yanında stratejik öğretim metodları kullanarak nasıl kendi kendinize konuları öğrenme ve kavrama yöntemleri ve becerileri geliştireceğini öğreten öğretmendir.

Yardım ve takviye amaçlı özel öğretimin amacı öğrenciye konuyu nasıl öğreneceğini öğretmektir. Böylece özel öğretmen öğrencinin belli bir süre sonunda kendi ayakları üzerinde durabilir hale gelmesini sağlar. Bunun için gerekli süre öğrenciden öğrenciye değişmesine rağmen stratejik öğretim ile bu sonuç her hafta en az 1-2 saatlik birebir çalışma ile 8-10 hafta içinde beklenebilir.

Özel öğretmen tutmadan önce araştırmanız gereken şu olmalıdır: Özel hazırlanmış bir program (ihtiyacınıza ve de öğrenme stilinize bağlı olarak) ile eğitimli ve de tecrübeli bir öğretmenden birebir şeklinde mi ders almalısınız, yoksa küçük bir grup içinde önceden belirlenmiş bir programa dahil olarak mı ders almalısınız. Özel öğretmenlerin eğitim seviyeleri, tecrübeleri ve stilleri farklı farklı oldugu gibi, etüd grupları ve de dershane tarzı kurumların da eğitim ve tecrübe seviyeleri birbirlerine göre farklılık gösterebilmektedir.

Çok sayıda araştırma özel dersin faydalı olduğu kanısını ortaya koyarken, özel dersin faydalı olmadığını savunan araştırmalar özel dersin kendisinden ziyade özel dersin uygulama teknik ve biçimini hedef almaktadır. Tutmak isteyeceğiniz öğretmende dikkat etmeniz ve aramanız gereken özellikler şunları içermelidir:

Özel öğretmenin eğitim ve tecrübesi: Eğitim ve öğretim verdiği alanda formasyona sahip olması.
Özel öğretmenin öğretim stili veya tekniği: Stratejik öğretim metodları kullanarak öğrenciyi sınav, sözlü ve ödevlere hazırlamanın yanı sıra eldeki konuyla ilgili öğrenciye öğrenme yöntem ve taktiklerini öğretebilmesi. Bunun zıttı ise öğrenciye belli bir konu verip sadece o konu etrafinda kalarak belli soruları çözme ve cevaplaması, ödevinde yardımcı olması.
Bu iki faktör özel dersin başarısı üzerinde çok önemli ve büyük rol oynamaktadır.

Beklenildiği gibi tecrübeli ve kabiliyetli öğretmenlerin birebir yaptığı derslerde, öğrencilerin çoğu notlarında 2 veya 3 not gibi dramatik ölçüde artış görmektedir. Notlarında artış görülmeyen az sayıda öğrencinin ise okul ve özel derslerini aksatan öğrenciler olduğu görülmektedir. Buradan çıkarılacak sonuç, özel derslerin başarılı olabilmesi için, aynı anda iki şey gerçekleşmelidir. Birincisi, öğrencilerin hem okul hemde özel derslerine aksatmadan devam etmeleri. Ve de ikinci olarak, öğretmenlerin eğitimli olması ve de hem ders verdikleri konuda hem de statejik öğretim yöntemleri hakkında tecrübeli olmaları gerekmektedir.

Sonuç olarak, özel ders in başarılı olabilmesi için, önce öğretmenin veya dershanenin kalifikasyonları ve tecrübesi konusunda araştırma yapmalısınız, ayrıca işlenen öğretim yöntemlerini bilmelisiniz.


<ı>

(Bize ulasmak icin http://www.ozeldersakademisi.com)

 
Toplam blog
: 19
: 1669
Kayıt tarihi
: 11.09.09
 
 

İstanbul Üniversitesi Matematik bölümü mezunuyum. Özel bir dershanede Matematik öğretmenligi yapıyor..