Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Mayıs '13

 
Kategori
Güncel
 

Özel Hastanelerin fark Ücretlerine büyük zam

Özel Hastanelerin fark Ücretlerine büyük zam
 

hastahanede kavga (netten alındı)


Birkaç gündür TV haberleri bu konuyu işliyor, halkın görüşlerine başvuruyorlar. Mikrofon uzatıp konuşturuyorlar. Bazı kişiler: “ Şayet bu yasa gerçekleşirse ölün diyorlar bize. Verilen 2 kuruşla hastalıklarımızı nasıl iyileştirebiliriz.” Diğer bir kişi: “ölmemizi istiyorlar, kendilerine büyük zam, bize yüklüyorlar gam.” Gibi sözler. Gerçekten bu yasa yasalaşırsa, dar gelirli vatandaşın yaşamı büyük tehlikeye düşer. Devlet Hastahanelerine büyük yığılma olur. Kavgalar, gürültüler, hatta cinayetler. Zaten halk yoksulluktan bizar yılmış bıkmış. Doktorlar fazla hasta bakmaktan yorgun, bitap, sinirleri harap bir vaziyette. Tuzu kuru olanlar için bu yasanın çıkması ekmeklerine yağ sürer, ama olmayanlar ne yapsın. Umarım kısa zamanda bu düzeltme dar gelirli vatandaşların lehine düzenlenir. İşte o haber. Sağlık ve mutluluklar.

NAHİDE ÇELEBİ

ÖZEL HASTAHANELERİN FARK ÜCRETLERİNE BÜYÜK ZAM

Tasarının yasalaşmasından sonra özel hastaneye gitmek daha da pahalı olacak. Şu anda özel hastaneler Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu tarafından belirlenen ücretlerin yüzde 90 fazlasına kadar hastalardan ilave ücret alıyor. Tasarıyla ise, bu rakam iki katına kadar çıkabiliyor. Bu da özel hastanelerin ücretlerinde yüzde 100’lük artışın yolda olduğu anlamına geliyor. Bu artışın %200 e çıkacağı belirtiliyor.
Bir kattan iki kata çıkıyor

Torba kanunda, sağlık hizmetlerinin fiyatlandırılmasına ilişkin düzenlemeler de yer alıyor. Buna göre artık, sağlık hizmetlerini fiyatlandırma komisyonuna özel sektörden de katılım olacak. Özel hastaneler ile üniversite hastanelerini temsilen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı birer üye atayacak. Ancak çoğunluğun kamuda olacağı komisyonda kararlar oy çokluğu ile alınacak ve Resmi Gazete ’de yayınlanacak. Tasarıda özel hastanelerin alabileceği fark ücretleri yeniden düzenleniyor. Bu maddeye göre, özel hastanelere zam yapılması yakın. Şu anda, vakıf üniversiteleri ve özel hastaneler; Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu’nca belirlenen fiyatların bir katına kadar ilave ücret alabiliyor. Bir katına kadar alınacak ilave ücretin tavanını ise bakanlar kurulu belirliyor. Bakanlar kurulu bu yetki çerçevesinde daha önce yüzde 70 olan fark ücretini, yüzde 90’a çıkardı ve kıstasları i karşılayan özel hastaneler yüzde 90 fark ücreti almaya başladı. Torba kanunda yapılacak değişiklik ise, bu maddede ‘bir kat’ ifadesinin ‘iki kat’ olarak düzenlenmesini öngörüyor. Bu durumda, bakanlar kurulu özel hastanelerin yüzde 200 fark ücreti almasına karar verebilecek. 

 
Toplam blog
: 1977
: 1045
Kayıt tarihi
: 25.11.08
 
 

Erzurum doğumlu, Ankara'da yaşıyor. D.T.C.F mezunu, emekli lise öğretmeni, evli, 2 çocuklu. "İsya..