Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Eylül '07

 
Kategori
Siyaset
 

Özel Milli Siyaset Belgesi kayıp!

Özel Milli Siyaset Belgesi kayıp!
 

Türk cumhuriyetleriyle ilişkilerin belirlendiği Özel Milli Siyaset Belgesi'nin kaybolduğu ortaya çıktı. Belgenin içinde Rusya ve ABD'ye karşı Türkiye'nin izlemesi gereken politikalar da yer alıyor

KAYIP BELGEDE NE VAR?

8.Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın hayatta olduğu dönemde hazırlanan belgenin, Sovyetler Birliği'nin dağıldığı ve Türk Cumhuriyetlerinin bağımsızlıklarını kazandırdığı bir dönemde hazırlandığı belirtildi. Belgede Türk Cumhuriyetleriyle ilişkilerin geliştirilmesinin öneminin üzerinde durulduğu öğrenildi. Sovyetler Birliği'nden bağımsızlığını kazanan “Türki Cumhuriyetler”in içinde bulunduğu durumun ayrıntılı olarak analiz edildiği ve ilişkilerin güçlendirilmesinin Türkiye'nin temel stratejik tercihi olduğu ifadesinin yer aldığı ifade edildi. Milli Güvenlik Siyaset Belgesi'nin Türk Cumhuriyetleriyle ilgili bölümünde, Türkiye ile Türk Cumhuriyetleri arasındaki işbirliğinin çerçevesinin şöyle tanımlandığı ortaya çıktı: “Türk Birliği sağlandığı takdirde Türkiye, 21.Yüz yıla şekil veren ülkelerden biri olacak. Böylece uluslar arası bir güç olarak tarihteki yerimizi tekrar alacağız.”

RUSYA'NIN KAYGISI GİDERİLMELİ

Türkiye'nin o coğrafya bakımından öncelikle neler yapmasının ayrıntılı olarak yer aldığı belgede, küresel aktörler ABD ile Rusya ilişkilerine de geniş verildiği öğrenildi. Rusya ile ilişkilerin belgede şöyle yer aldığı ifade edildi: “Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra tarihin en sıkıntılı dönemlerinden birini yaşayan Rusya, devlet başkanı düzeyinde Türkiye'ye, 'Bizden ayrılan Güney Cumhuriyetlerle ilişkilerde Türkiye'yi rakip olarak değil partner olarak görüyoruz' demiştir. Rusya, asla hafife alınmamalı, Bölgenin en büyük gücü olarak görülmelidir.” Rusya'nın Türkiye'yi “partner” olarak gördüğünün altı çizilirken, “Ancak Rusya, Türkiye'nin bu bölgede ABD adına hareket ettiği kaygısını taşımaktadır. Bu giderilmelidir” uyarısında bulunulduğu ortaya çıktı.

ABD Türkiye'den rahatsız oluyor

Belgede ABD ile ilişkilerin de geniş yer aldığı öğrenildi. Sovyetlerin dağılmasının ardından Türkiye'nin bölgede varlık göstermesinden ABD'nin rahatsız olmayacağı kaydedilirken şu ifadelere yer verildi: “Ancak daha ileri aşamalar da ABD, asıl rakip olarak Türkiye'yi görebilir. Çünkü ABD, tek başına bölgenin enerji kaynaklarının denetimini elinde tutmak.
YENİŞAFAK

Memleketin bu kadar önemli bir belgesinin nasıl olur da kayıp olur. Bu çok düşündürücü bir olaydır, memleketin yetkili mecileri neden bu derece onemli ileriye ışık tutacak nitelikte bir belgeyi sanki sıradan bir belge gibi görüp gerekli ehemniyeti göstermemişler düşündürücü.

 
Toplam blog
: 11
: 1287
Kayıt tarihi
: 25.02.07
 
 

23 yaşında, İstanbul Bilgi Üniversitesi Siyaset Bilimi 4. sınıf öğrencisi. Bilgi Üniversitesi Sulh K..