Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Nisan '12

 
Kategori
Eğitim
 

Özel okulların seviye belirleme sınavları

Özel okulların seviye belirleme sınavları
 

Bu hafta sonu bizim çocuğu özel bir okulun ücretsiz deneme sınavına soktuk. Sınav için okul çok güzel organize olmuştu. Demek ki önceden çok iyi düşünmüşler. Öncelikle şunu söyleyeyim. Sınav ücretsizdi. Duyduğuma göre bazı okullar bu seviye belirleme sınavını ücretli yapıyorlarmış.

 
Bu özel okulun bu sınav için hazırlıkları şu şekildeydi;
 
1. Sınav için sadece internetten kayıt olunabiliyordu ve telefonunuza sınava gireceğiniz salon SMS olarak geliyordu
2. Sınav yerinde otopark sorunu düşünülmüştü, otopark için güvenlik görevlileri yönlendirme yapıyordu ve yeterince otopark vardı.
3. Sınava aracı ile gelemeyenlere servis otobüsü tahsis edilmişti ve servis sürekli tur yapıyordu.
4. Sınav yerinde güneşten korumak amacıyla tenteler ve tentelerin altında masa  ve sandalyeler konulmuştu. Veliler için ayrıca çok sayıda sınavın bitmesini beklemek için fazladan sandalyeler konulmuştu.
5. Çocuklar içeride sınavdayken velilere ücretsiz kuru pasta(tatlı, tuzlu) ikram ediliyordu.
6. Çocuklar içeride sınavdayken velilere ücretsiz çay-kahve ikram ediliyordu.
7. Çocuklar içeride sınavdayken velilere okul hakkında bilgi veren bir masa vardı ve burada velilere bir çanta içinde okul tanıtım broşürleri veriliyordu.
8. Çocuklar içeride sınavdayken velilerin diğer küçük çocukları için palyaçolar çocuklara balon dağıtıyordu.
9. Çocuklar içeride sınavdayken velilere güneşten korunmak için okulun ismi yazılı bez şapka ücretsiz olarak dağıtılıyordu.
10. Çocuklar içeride sınavdayken velilere ücretsiz kutulu içme suyu dağıtılıyordu.
11. Çocuklar içeride sınava girerken anons sisteminden klasik müzik yayını yapılıyordu.
12. Çocuklar içeride sınavdayken yabancı öğrenciler kapıda kurulan masalarda velilerle sohbet ediyordu.
13. Okul bahçesinde paralı hiç bir şey satılmıyordu. Başka şey almak isteyenler için okul dışında kurulan standda kola, büskivi türü şeyler satılıyordu.
14. Çay, kahve, kuru pasta ikramı yapan görevliler tek tip temiz elbiseli ve traşlıydılar.
15. Sınavdan çıkan öğrencilere bir çanta içinde okulun isminin yazılı olduğu çay kupası, bloknot, defter, kalem, şapka ve okul hakkında broşür vardı.
16. Sınava zamanında giremeyen öğrencilerin velilere SMS mesajı atılmış ve isterlerse bir sonraki seansta sınava girebilecekleri söylenmiş. 
17. Sınav sonuçları bir iki gün içinde internetten sonuçlanacakmış ve bunun için de velinin cep telefonuna mesaj gönderilecekmiş.
 
Şimdi bu seviye belirleme sınavından herkes memnun. Okul memnun müşterisini memnun etmiş, iyi öğrencileri busrlu da olsa kazanmış olacak. Veli memnun, çocuğu başarılı olursa burslu okuyabilecek ve ikramlarla en azından sınav günü para okul içinde hiç bir para  konuşulmuyor, arabası varsa arabasına rahat park yeri bulabiliyor, arabası yoksa en yakın yere servis veriliyor. Çocuk memnun, kendisine değer veriliyor ve sınav sonucunda ufak ama önemli bir hediye alıyor. Sınava giren çocuğun kardeşi memnun, çünkü palyaçolu, balonlu, eğlneceli bir iki saat geçirdi. 
 
Özel okulların ücretleri en az aylık 1800-2000 TL'den başlıyor. Özel okullar belirli bir yüzdeye 
kadar öğrenciyi burslu olarak okutmak zorunda ve en zeki, en çalışan öğrenciyi çekmeye çalışıyorlar.
Artık özel okullar bünyelerindeki yabancı öğretmenler, farklı sosyal organizasyonlar, organik kantin, kafeteryada oturarak yemek yeme (sofra kültürü), kapalı spor salonu, yüzme havuzu, buz pisti gibi pek çok olanağa sahip. Böyle bir sınav organizasyonu yaparak başarılı öğrencileri kendi okullarına çekmeye çalışıyorlar. Bence çok akıllıca düşünülmüş güzel bir örnek. Demek ki bu sistemi yaratanlar önceden oturmuşlar ve neler yapabiliriz diye bir beyin jimnastiği yapmışlar ve düşündüklerini de hayata geçirmişler. Dilerim pek çok özel okul pek çok yenilikle yarışırlar ve öğrencileri hayata daha iyi  hazırlarlar.
 
Devlet okulları da pek fazla yılgınlığa düşmeden, disiplinden taviz vermeden kendi olanakları ölçüsünde daha çok organizasyon yapabilirler. Zira devlet okulları bazen özel okullardan bile daha başarılı olabiliyorlar, bunda okullardaki fedakar öğretmenlerin, iyi okul-aile ilişkilerinin payı çok yüksek.
 
 
 
 
Toplam blog
: 648
: 2341
Kayıt tarihi
: 13.09.11
 
 

1995 ODTU Fizik Lisans, 1998 ODTU Fizik Yüksek Lisans (Biyofizik)  mezunuyum. Özel sektörde kalit..