Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Kasım '13

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Özel yaşam nedeniyle göremesek de kişilerin ne yaptığını ve kişilere ne yapıldığını bilmemiz gerekir

Özel yaşam nedeniyle göremesek de kişilerin ne yaptığını ve kişilere ne yapıldığını bilmemiz gerekir
 

Sizler önemsemiyorsunuz ama bazı şeyleri gizli yapabilmemiz bize yaşam rahatlığı sağlıyor. Hani ayıp, suç, günah her yaptığımız kamerayla tespit edilse (ki ediliyor belki de) ve biz bunu bilsek affedersin tuvalete bile gidemeyiz.

Bir gizlilik kanununun varlığından bahsetmiyorum; çünkü yok böyle bir şey, varmış gibi kabul ediyoruz; değilse istese herkes her şeyimizi her zaman görebilir, öğrenebilir.

Demek ki bu o kadar önemli ve gerekli ki gizli özel yaşam özgürlüklerinde çoğunluk ahlaka aykırı şeyler yapıldığı halde dindar insanlar bile özel yaşam ve konut dokunulmazlığı sınırlarını kabul ediyor ve istiyorlar. Yani demek ki onların da saklayacağı bir şeyleri var.

Özel yaşam dokunulmazlığı demokrasinin olmazsa olmazıymış; bu insanlar için şart olduğundan böyle. Benzetmek gibi olmasın, köpek çişini yaparken çalı arkasına gider; demek ki insan için de çalı arkası gerekli.

Gizli hayat ya da hayatımızın gizli yanı nazik bir konu olduğu ve belki böyle yazılıp çizilmesinden insanlar rahatsız olabilecekleri için pek gündeme getirilmiyor ama bu aynı zamanda muhtemel kötülükleri de bir çuvala doldurup karanlık derelere atmamızı sağlıyor.

Hani kişinin kendisine ve diğer insanlara zarar vermeyen, rıza ile yapılan şeyler olduğunu bilsek karanlık deredeki çuvalların içinde ne var diye araştırmayız; ama işte bazıları tesadüf ortaya çıkan facia, utanç ve dramlar karanlık dünya denetimini zorunlu kılıyor.

Bizim düzenimiz kişilerin gizlilikte (tek başlarına veya başkalarıyla) ne yaptıklarını görmeyeceğimiz ama bileceğimiz bir düzen olacak. Ayıp şeyleriniz dahi sorun değil çünkü zaten sistem (teknoloji uygun olursa tabiî ki ) sadece suç olan kısımları alacak. Yani biz gizlice ya da tehdit edilerek/korkutularak/şantajla bazı insanlarımıza istenmeyen şeyler yapılabileceği ihtimalini göz ardı edemeyiz. Adil bir düzenden bahsediyorsak gözlerimiz görünmeyeni de görmek zorunda.

İnsanlarımız maalesef neyin önemli olduğunu bilmiyorlar. Onların bu cehaleti kötülerin ekmeğine yağ sürüyor. Bir de bazı şeylerin utanç nedeniyle açık edilememesi yüzünden karanlık dere faciaları artıyor. Bence ülkemizde bu halde mağdur ama mağdur olduğunu bilmediğimiz (çünkü hem gizli yapılıyor hem de gizleniyor) çok sayıda insanımız var.

Bir de özel yaşamın korunmasına bağlı gizlilik politikaları var. Örneğin insanların dinlenmesi, izlenmesi, kimliğinin ya da yaşamının araştırılması yasak. Bunlar kişi haklarının ve mahremiyetinin korunması için gerekli görülüyor ama bir de bedeli var. Kişilerin yaşamına sağladığınız bu korunmalar kişilerin birbirlerine karşı suç sayılan davranışlarını da gizliyor. Özel hayatı koruyun, kişi mahremiyetini sağlayın ama örtünün altında yapılan yanlış şeylere de çare bulun. Adam diyor ki nasılsa benim özel hayatım kimse ben izin vermeden evime giremez, yaşantımı izleyemez; atıyorum eroin üreteyim, ensest, zorla tecavüz, şantaj, korkutma, tehdit ve daha bir sürü suçu bu özel hayat mahremiyet örtüsünün altına saklarım. Komşu görecek de, biri şüphelenecek de… Kitlerim kapımı, kimseyle görüşmem. Kim bilecek benim ne yaptığımı. İnsanların çoğu kendisine yapılanı açık etmeye korkuyor. Yok, yok, böyle bir yaşam alanı olamaz. Kişilerin nasıl yaşadıklarını, ne yaptıklarını ve kişilere ne yapıldığını görmesem bile bileceğim. Kapalı kapılar ardında adam doğrasın ama benim haberim olmasın. Kerim Korkut düzeninde yaşantınız mercek altındadır. Ama bu, kim kiminle ne yapıyor yorganı kaldırıp bakayım şeklinde değildir. İç güvenlik birimi tarafından habersiz olarak evlerde gözetim ve yoklama yapılır. Eve haber vermeden girilir ama müsait durumda değilseniz toparlanmanız beklenir. Eviniz aranır. Öyle ya belki silah saklıyorsun belki birini saklıyorsun. Evde hiçbir şey olmayabilir. Yapılmış edilmiş şeyler kişilerin belleğindedir. Ve olup bittikten sonra müdahale etsen neye yarar. Kişilerin özel hayat mahremiyeti nedeniyle gizli işlere kalkışmaları önlenecektir.

Böylesine önemli konuda yazdığımız yazıları maalesef insanlar okumuyorlar. Bazı şeylerin gizli kalması onların işine geliyor; çünkü utanacakları ya da açığa çıkmasından korktukları yaramazlıkları var. “İbadet de gizli kabahat de gizli” deyip bırakıyorlar. Ve bu nedenle karanlık derelerden kan ve gözyaşı akıyor maalesef ama biz görmüyoruz; görmek istemiyoruz.

İnsan bazı şeyleri gizli yapmak zorundadır; göz önünde yapamaz. Bu nedenle herkesin gizli bir hayatı vardır. Yani olsun olmalı ki zaten toplumsal yapımız da gizli yapıldığını bildiğimiz bu şeyleri görse bilse izin vermeyecektir. Gizlilik ve karanlık bu anlamda kurtuluşumuz oluyor. Gizli yapacağımız neyimiz varmış, benim gizlim saklım yok diyebilirsiniz; sizin belki yoktur ama başkalarının vardır. Ve birilerinin gizli yaptığı şeyler sadece kendinde kalmaz mazlum ya da iyi niyetli hatalı birilerini de etkiler, hatta belki kötü etkiler.

Kötülüklerin en büyük özelliği kimse görüp bilmeden yapılmasıdır. Bu nedenle gizlilikle kötülük anlaşmak zorundadır. Konumuza dönersek gizlilik bizler için rahatlamaya açılan kapıdır. Bazı şeyleri gizli yapamasak hiç yapamayız ve bunalırız. Kimse merak etmesin, hatalarımızın üzerini örten bilinmezlik örtüsünü sadece suç olan şeyler için kaldıracağız; günah ve ayıp kişinin kendine kalmış. Karanlıklarda ağlayan yürekler ellerini açmışlar bizi bekliyorlar.

 

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..