Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Eylül '07

 
Kategori
Sağlık
 

Özelleşip güzelleşiyoruz(!)

Özelleşip güzelleşiyoruz(!)
 

Yazıyı görünce sevindim. Özel bir dal hastanesinin önüne asılan pankartta “Emekli Sandığı, Bağkur ve SSK ile anlaşmamız vardır. Randevu alınız” yazıyordu.

Özel dal hastaneleri bildiğimiz gibi belirli bir yaş ve cins grubu hastalar ile belirli bir hastalığa tutulanlara veya bir organ ve organ grubu hastalarına yönelik hizmet vermek üzere kurulan hastanelerdir. Kalp hastanesi, tüp bebek merkezi, kulak- burun- boğaz veya göz hastanesi gibi.

“Ne güzel oldu bu iş” diye düşündüm. Gururlandım Devlet bizi düşünüyor, artık rahatlıkla özel hastanelere gidebiliyoruz. Neydi o öyle, devlet hastanesinin kalabalığı, aylarca tahlil için sıra beklemek, sonra da acaba doğru teşhis mi diye şüphelere düşmek. Suratsız hemşireler, doktorlar da cabası. İnsanın bir şey sormasına bile izin vermiyorlar. Daha ben “şuram ağrıyor” diyemeden, sıradaki hastayı içeri alıyorlar. Sanki dünyayı onlar yarattı, tövbe, tövbe. Ama onlar da ne yapsın hasta çok. http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=36218

Ne demiştim, yazıyı görünce sevindim. Özel hastane ne de olsa. Önceden önünden mi geçebilirdik. Parası olan, zengin olanların işiydi, özel muayene olmak, ameliyat olmak. Ne güzel tertemiz, güler yüzlü, doktorlar, hemşireler. Sıra beklemeden, şıkır şıkır muayene ol. Tahlillerini yaptır. “Paranın gözü kör olsun” “Paraya geçer sözümüz”

Muayene olacak ben değilim. Annem. İki yıl önce by- pass ameliyatı oldu. 4 damarı değişti kalbinin. Yaşlılık. Şeker var, tansiyon var. Belirli sürelerle kalbi için kontrole gitmesi gerekli ama hastane kuyruklarında da bekleyemez.Bu nedenle kalple ilgili özel dal hastanesinin üzerindeki yazıyı görünce, ne güzel hem özel, hem de kalple ilgili olduğu için çok çok özel deyip hemen randevu aldım.”Para da vermeyeceğiz. Emekli Sandığı karnemiz var” diye düşündüm.

Randevu saatinde hastanedeydik. Annem kolumda, keyifli keyifli girdik kapıdan. Bizi güler yüzlü bir görevli karşıladı. Ne hoş. Vezneye yönlendirdi hemen. Karnemizi uzattık.

- …kadar ücret ödeyeceksiniz.

- Ne parası, hani anlaşmalıydı Emekli Sandığı ile?

- Katkı payı hanımefendi, devlet sadece muayene ücretini ve onun da 1/3 ini ödüyor. Gerisini siz ödeyeceksiniz.

İyi ki yanımda para var. Olsun. Özelde sıra beklemeden muayene olacağız. Hem ne kadar da güler yüzlüler. Ortalık tertemiz.Doktor güzelce muayene etti. Annemin şikâyetlerini dinledi.

-…kan tahlillerini yaptırmanız gerekiyor. Ayrıca kalp ultrasonu, efor testi de gerekli. Onları görmeden bir şey söyleyemem.

Haklı tabi. Tahlilsiz olmaz. Dışarı çıktığımızda güler yüzlü görevli bizi tekrar vezneye yönlendirdi. Bize tahlil ve testler için bir fiyat listesi çıkardılar.

- Nasıl olur, devlet ödemiyor mu?

- Devlet, sadece muayene ücretini ve onun da… kadarını ödüyor. Diğer tahlillerin ücretini siz ödeyeceksiniz. Özel sağlık sigortanız var mı? Eğer varsa ondan da karşılayabiliriz. Aslında özel sağlık sigortalarından yaptırmanız menfaatinize, böyle durumlarda.

- Ama ben Emekli Sandığına bağlıyım neden tekrar sigorta yaptırayım ki?

Neyse kredi kartları imdadıma yetişti yüklü faturayı ödememde. Buraya kadar geldikten sonra dönmek de olmaz. Ama ödediklerim içime de oturmadı değil. Canım anneme feda olsun ama. Doktor tekrar bir anjiyo ve kontrol istediğinde teşekkürler ederek ve “görüşmek üzere” diyerek ayrıldık yanından. Bir daha ki kontrole Allah kerim.

Ne güzel bir şey özel de muayene olmak. Sıra yok beklemek yok. Hepsi güler yüzlü, ortalık tertemiz. Doktor bizi dinleyip, sorularımızı cevaplandırıyor. Fatura biraz ağır ama… İyi ki kredi kartları imdadımıza yetişiyor.

Artık bundan sonra böyle olacakmış. Sağlık kuruluşları özelleştirilecek bizler de “katkı payları” ödeyerek bu güler yüzlü hizmetten faydalanacakmışız. Uluslararası büyük şirketler sağlık zincirleri kurmak için pusuda bekliyorlarmış. Projeler hazırmış. Ne güzel, böyle özel büyük sağlık komplekslerinin ülkemizde sayılarının artması.

Özelleşip güzelleşecekmişiz. Fatura kabarık geliyor ama olsun. Özlemişiz güler yüzlü personeli(!)

Resim: http://www.istanbuleah.gov.tr/kurumsal/fotograf-galerisi/gunumuz-manzaralari/

 
Toplam blog
: 156
: 2800
Kayıt tarihi
: 03.04.07
 
 

SÖZ UÇAR, YAZI KALIR. 9 Eylül Ünv. İşletme mezunu, 9 Eylül Ünv.Sosyal Bil. Ens.Sağlık Kurumla..