Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Mayıs '16

 
Kategori
Tarih
 

Özerklik ve Dini birlik

Wilson prensipleri neden önemliydi?

Osmanlı Hükümeti, düşman blokta yer alan Wilson’un prensiplerine göre,‘barışı aramak’ kararını vererek istifa etti. Yeni hükümetin Başbakanı mecliste şu konuşmayı yaptı: “Halifelik ve Saltanat makamına bağlı kalmak şartıyla Arap vilayetlerine özerklik vereceğiz”.

Çünkü Başkan Wilson öyle istemişti: “Bugün Osmanlı İmparatorluğu’nda Türkiye’nin hakimiyetialtında olan diğer milletlere de serbest bir gelişme imkanı verilmelidir”.

Düşman bloktaki Amerika’nın başkanı istiyor, Başbakan Müşir İzzet Paşa yapıyor.

Anında görüntü!

Bu yeni durum, yeni hareket ve akımların doğmasına yol açıyor, gizli emeller açığa çıkıyor, diller çözülmeye başlıyor. Rum milletvekilleri cesaret alarak, azınlıkların haklarının gözetilmediğinden yakınıyor, yeni kabineye güvenoyu vermekte çekimser kalacaklarını söylüyorlar. Arap milletvekilleri ise Arabistan’a özerklik verilmesinden memnun olduklarını söylüyor, Hudeyde milletvekili ‘teşekkür ederiz’ diye bağırıyordu. 

Can alıcı konuşma ise şuydu: “Araplara özerklik vermekle Türk ve Araplar arasında kesinlikle bir ayrılık olmayacaktır. Çünkü Arap ve Türk milletlerini birleştiren dini esaslardır!”

 İslam tarihi şahsi hırs, kabilecilik ve egemenlik uğruna dini prensiplerin hiçe sayıldığı kanlı savaşlarla dolu.

Siyasette bütün milletler dini prensipleri bir tarafa bırakır ve kendi çıkarlarını gözetir.

Birinci Dünya Savaşı devam ederken Halife, Müslümanlara birlik çağrısı yapmış ve Cihad-ı Mukaddes ilan etmişti. Ama işe yaramadı. Her milletten birçok Müslüman, düşman bayrağı altında Osmanlı’nın karşısında yer aldı.4

http://www.elazigfirat.com/Ky-265-OZERKLIK-VE-DINI-BIRLIK.html

 
Toplam blog
: 26
: 254
Kayıt tarihi
: 24.05.12
 
 

Yüksek öğrenim. Tarih, felsefe ve sosyoloji alanlarına ilgim var. Güncel politikayı takip ediyoru..