Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Şubat '15

 
Kategori
Güncel
 

Özgecan’ın katilinin sonu Cem Garipoğlu gibi olabilir.

Özgecan’ın katilinin sonu Cem Garipoğlu gibi olabilir.
 

Katiller ve kurbanları


Bu yazı vicdanlara su serpebilir mi? Bilmiyorum ama yerinde uygulanan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası idamdan daha ağır bir ceza olarak görülebilir.

Siyasi bir suçtan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarpılan bir mahkumun şu sözlerini paylaşmak istiyorum:

“Ağırlaştırılmış müebbet demek; 8m²’lik bir hücrede ölene kadar tek başına kalmak, bir avuç toprağı bir tek çiçeği göremeyecek olmak, annenle babanı, kardeşlerini, aileni bir daha asla yan yana göremeyecek olmak, bir hücrede, tek başına ölüm demektir.”

Mahkum sözlerine şöyle devam ediyor:

"Düşünün; bir insanın, 20 günden fazla hücrede kaldığı zaman sağlığını koruyamayacağı düşünülmüş ya da kanıtlanmış olmalı ki, mahpuslara verilen hücre cezaları yasa olarak 20 günü geçmiyor. Ama ağırlaştırılmış müebbetlikler, aynı şartlarda, ölene kadar tek kişilik hücrelerde tutuluyorlar."

Müebbet hapis ile ağırlaştırılmış müebbet arasındaki en önemli fark, müebbet hapis cezası alan kişilerin 30 yıldan sonra veya af çıkması durumunda salıverilebilmeleri, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alanların ise hiçbir aftan yararlanamamaları ve ömür boyu hücre içerisinde hapis yatmaları. Ağırlaştırılmış hükmü alanların cezalarının nasıl infaz edileceği ise ilgili yasa ve tüzükte belirtilen yaptırımlarla uygulanıyor. Bu konudaki bazı hükümler şöyle:

"Hükümlü, tek kişilik odada barındırılır. Hiçbir suretle ceza infaz kurumu dışında çalıştırılamaz ve kendisine izin verilmez. Kurum iç yönetmeliğinde belirtilenlerin dışında herhangi bir spor ve iyileştirme faaliyetine katılamaz. Cezasının infazına, hiçbir surette ara verilemez."

Hatırlanacağı gibi 18 yaşındaki Münevver Karabulut 2009 yılında erkek arkadaşı Cem Garipoğlu tarafından hunharca katledilmiş, cesedin ortadan kaldırılması sırasında ise ailesinden yardım almıştı. Sonunda Cem Garipoğlu 24 yıl hapis cezasına mahkum olmuş, 2014 yılında da kendini asarak intihar etmişti.

Özgecan’ın katili Suphi Altındöken'in de, ağırlaştırılmış müebbet cezası alacağına kesin gözle bakılırken, yardım edenler de ondan daha az cezaya çarptırılacaklar.

İdam cezası anlıktır. Katil idam edildiğinde geride kalanların vicdanları belki biraz rahatlayabilir. Ancak ömür boyu 8 m2 lik hücrede kalacak biri için ölüm kurtuluş olabilir. Çünkü o hücrede belki de olmayan vicdanı tekrar karşısına çıkacak ve yaptıklarının acısını her gün çekecek.  En sonunda psikolojisi bozulacak ve  Cem Garipoğlu’nun yaptığını yapacak. Her gün ölmektense bir kere ölmeyi yeğleyecek.

Tabii bütün bunlar Özgecan’ı geriye getirmeyecek. Ama bu tip cinayetleri işleyecek olanları nasıl bir son beklediğini potansiyel katillerin önceden bilmelerinde yarar olduğunu düşünüyorum.

Özgecan'a da Allah'tan rahmet diliyorum.

Bu blog Milliyet.com.tr sitesinden 1087 kez görüntülenmiştir

 
Toplam blog
: 974
: 3444
Kayıt tarihi
: 16.01.07
 
 

2017 Basın özgürlük endeksine göre 180 ülkeden 155. sırada olan ülkemizde yemek tarifleri  ve tel..