Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Dilek Doğaner Bütünsel Yaşam Koçu

http://blog.milliyet.com.tr/dilekdoganer

18 Mart '16

 
Kategori
Güncel
 

Özgürlüğün eseri Çanakkale

Özgürlüğün eseri Çanakkale
 

ÇANAKKALEM


Değerli okuyucularım sevgi köşemden hepinize merhabalar. Tarih 18 Mart 2016 bugün günlerden Çanakkale. Bir kahramanlık destanının yazıldığı 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin yıl dönümü. Eşsiz bir manevi güç, Mustafa Kemal Atatürk eşsiz liderliği. Birbirinden dokunaklı kahramanlık öyküleri.
 
İtilaf devletleri tarafından 1. Dünya Savaşında Rusya'ya yardım götürmek ve savaşın bitişini hızlandırmak amacıyla açılan bununla birlikte en kanlı çarpışmalardan birinin gerçekleştiği bir cephe Çanakkale Cephesi. Türk ordusu yokluk, yoksulluk, imkansızlıklar içinde kahramanlık destanı yazıyor ve itilaf devletlerinin emellerine ulaşmasını engelliyor. Nusret Mayın Gemisi bu savaşta önemli bir rol oynuyor ve stratejik bir plan ile İngiliz savaş gemileri 1915 senesinin 18 Mart gününde suya gömülüyor. Mustafa Kemal Anafartalar, Arıburnu, Conkbayırı ve Kilitbahir’de görev alıyor ve burada yaptığı liderlik örneği ile tarihe geçiyor.
 
Türk Milleti'nin galibiyeti ile sonuçlanan bu savaşta her iki tarafta çok kayıp veriyor. Ülkenin dört bir yanından gelen genç, yaşlı pek çok can burada yaşama veda ederek şehit mertebesine ulaşıyor. Bugün bizim bu topraklarda özgürce yaşamamız için şehit olan tüm atalarımızın önünde saygıyla eğiliyor şükranlarımı sunuyorum. Cesur yürekler hepinize ayrı ayrı binlerce teşekkür, mekanınız cennet olsun.
 
Değerli dostlar ülkemizin topraklarında Mehmetçiklerimiz dışında pek çok yabancı askerde sonsuzluğa gitti. Mustafa Kemal Atatürk dünyada hiç bir liderin yapmadığı bir biçimde ülkesini işgale gelen sonsuz uykusundaki yabancı askerler için Anzac annelerine bir mektup ile aşağıdaki sözleri söylemiş onları kendi evladı gibi görmüştür.
 
“Bu memleketin toprakları üzerinde kanlarını döken kahramanlar! Burada bir dost vatanın toprağındasınız. Huzur ve sükûn içinde uyuyunuz. Sizler, Mehmetçiklerle yan yana, koyun koyunasınız. Uzak diyarlardan evlâtlarını harbe gönderen analar! Gözyaşlarınızı dindiriniz. Evlâtlarınız bizim bağrımızdadır. Huzur içindedirler ve huzur içinde rahat uyuyacaklardır. Onlar, bu toprakta canlarını verdikten sonra, artık bizim evlâtlarımız olmuşlardır.”
 
Mustafa Kemal Atatürk'ün bu duygu dolu güzel satırlarına Avustralyalı bir anneden aşağıdaki satırlar ile aynı duyguda bir cevap mektubu geliyor.
 
“Gelibolu topraklarında yitirdiğimiz evlatlarımızın acısını, alicenap sözleriniz hafifletti. Gözyaşlarımız dindi. Bir anne olarak bana, bir güzelim teselli bahşetti. Yavrularımızın sonsuz uykularında, huzur içinde dinlendiklerinden hiç kuşkumuz kalmadı. Majesteleri kabul buyururlarsa bizler de kendilerine Ata demek istiyoruz. Çünkü, yavrularımızın mezarları başında söylediğiniz sözler, ancak bir öz babanın sözleri gibi yüce, ilahi. Evlatlarımızı bir baba gibi kucaklayan büyük Ata’ya tüm anneler adına şükran, sevgi, saygıyla.”
 
Değerli dostlarım bu satırları okuyup duygulanmamak, böyle bir ülkenin evladı, annesi, bireyi olmaktan onur duymamak mümkün değil. Birlik, beraberlik ve barışa en ihtiyaç duyduğumuz bu günlerde ülkemizi, dünyayı, tüm evreni sevgi ve barışın sarmasını diliyorum. Bize güzel bir emanet olarak bırakılan bu topraklarda yaradana şükrederek, atalara şükran duyarak BİR' lik duygusuyla YAŞA'yalım. Sevgiyle kalın. 
 
 
Toplam blog
: 15
: 293
Kayıt tarihi
: 18.01.16
 
 

Hayat her zaman insana gülümser, yeter ki sen gülümsemeyi bil. Destan şehir Çanakkale'de dogdum. ..