Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Haziran '08

 
Kategori
Siyaset
 

Özgürlük; bir başıboşluk veya keyfiyet midir?

Özgürlük; bir başıboşluk veya keyfiyet midir?
 

Türbanın Üniversitedeki Özgürlük Arayışı:

Özgürlük; "Başıboşluk" veya "Keyfiyet" midir ?

Özgürlük tarifinde T.D.K. sözlüğünde: “ Herhangi bir kısıtlamaya, zorlamaya bağlı olmaksızın düşünme veya davranma, herhangi bir şartla bağlı olmama durumu, serbestî :” der.

Ancak, içi dolu dolu bu güzel açıklayıcı ifadenin toplumsal yaşam içindeki geçerliliği, uygulanabilirliğince vardır. Çünkü özgürlük kavramı görecelidir.

Yer ve ortama göre değişebilirlik niteliklerine sahiptir.

Özgürlük hiçbir zaman toplumsal yaşam içersinde başıboşluk ve keyfiyet anlamı taşımamalıdır.

Son günlerde ısıtılıp ısıtılıp getirilen, siyasi arenayı ve toplumu meşgul eden ve geren, türban meselesini içinden çıkılmaz sorun haline getiren yalnızca özgürlük kavramının göreceli bir kavram taşımasının gözden kaçırılmasıdır.

Geçerliliğinde, ortam ve şartların uygunluğu dikkati alınmayan "Özgürlük" ve "Demokrasi" anlayışı bir başıboşluk ve keyfiyet algılamasına dönüşmeye başlayacaktır.

Son günlerde anlamının sözlük anlamıyla yorumlanmasından kaynaklanan soruna, türban serbestliğini özgürlük olarak benimsetmeye, üniversitelere girme hakkını demokrasi anlayışıyla bağdaştırmak isteyenlere, bunun için çalışanlara, bir kaç misal soru sormak gerekmez mi?

Yaşamımız içinde ne kadar özgürüz?

Yani, herkes istediği her şeyi yapabiliyor mu?

Meslek seçerken, asker , polis, hemşire, doktor, hostes, maden işçisi v.s. olurken, baştan, o üniforma, önlük , tulum gibi gerekli kıyafetlerin dayatmasını kabul etmiş olmuyor mudur. Bu, kıyafet özgürlüğümü, tercihlerimi keyfiyetimi kısıtlıyor diye düşünebilir miyiz?

Devlet memurunun her istediği kıyafeti giyme hakkı var mı? veya bir madenci özel sektöre hizmet verirken bile ben kravatlı ve takım elbiseli çalışmak istiyorum diyebilir mi?

Bir camiye şortla girmek isteyen birine, özgürlük anlayışıyla nasıl bakarız?

Üstelik, üniversite ve meslek seçimi konusunda özgür irademiz, üniversite sınavlarıyla, senin bahtına bu düştü diyen bir meslek ve ortam dayatmasıyla kısıtlanırken, meslek seçimimiz okul seçmedeki kişisel hak ve özgürlüğümüz kısıtlanmıyor mu?

Bir kısım amacının ne olduğu tartışılan zihniyetin ki;

(Bu da türbanı bağlama şeklinin belirlenmesine bile karşı çıkan, ve her ne kadar “dini inancım nedeniyle örtünüyorum” dese de şekilciliği niyetinin önüne geçiren çevre) nin,

özgürlük savunuculuğunda ki bu azami farklılık ve öncelik nedir, nedendir?

Özgürlük anlayışı çerçevesinde, üniversite öğrencilerimiz yazın sıcağında, şortla ve büstiyerle , , gerekiyorsa da ben özgürüm söylemiyle, mayoyla, belki daha da öte tercihiyle okuma hakkını talep edecek olsa ne denebilir?

Demokrasi ve Özgürlük keyfiyet ve başıboşluk değildir .

Aksine; belirli kural ve saygı dayatmalarıyla bir düzenin ve yaşama şeklinin biçimidir.

O halde toplumsal düzenler için gerekli olan kural ve yasaklarla gerekliliği kadar, özgürlüğü yaşamamız gerektiğini algılamamız ve kabul etmemiz gerekmez mi?.

Yaşamın ve toplumun sosyal hayatın sorumluluğunu hiçe saymadan,

Özgürlük nedirden çok, ne değildir onu kavramak ve düşünmek zorundayız.

Özgürlük; asla, kural ve yasaları hiçe sayan başıboşluk ve keyfiyet içeremez!

Nevin Kurular

 

ÖZGÜRLÜK İÇİN HEPİMİZ HUKUKUN KÖLESİYİZ (CİCERO)

 
Toplam blog
: 47
: 832
Kayıt tarihi
: 27.02.08
 
 

Şiirlerim 1979 yılından bu yana yayınlanmakta. 50 ye yakın antolojide, 4 özel sayıda, edebiyat de..