Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Eylül '21

 
Kategori
Heykel / Seramik
 

Özgürlük Anıtı

New York Limanının girişinde bulunan Özgürlük anıtının İstanbul'da olduğunu düşünebiliyor musunuz.?

Sultan Abdülaziz'in peşinatını verip Süveyş kanalının açılışı için Port Said limanı girişine koymayı planladiğı anıt Fransiz heykeltıraş Frederic Bartholdi'ye sipariş edilmiştir. Tasarı sağ elini yukarı kaldırıp, meşale tutan, sol elinde  bir hitabe dosyasıyla, başında 7 kıtayı temsilen 7 sivri uçlu bir  taçın  bulunduğu heykele model  olarak (Singer dikiş makinalarının kurucusu Isaac Singerin dul eşi) Eugenia düşünülmüştür. Azimkar yüz ifadesi ile anıt Hint Okyanusuna açılan gemileri uğurlayıp şans dileyecekti. İngilizlrin kışkırtması ile o yıllarda Mısır'da iç karışıklıkların baş gösterdi. Zamanın Osmanlı valisi Hidiv Sait Paşa heykelin inşaası için uğraşırken aniden öldü. Heykele soğuk bakan bir halkın huzursuzluğu daha da artıracağı bahanesiyle proje yeni Hidiv İngiliz taraftarı İsmail Paşa tarafından askıya alındı. Heykel bir depoya kapatıldı.İngilizler Süveyş kanalının yapılmasına karşıydı.

Fransız hükümeti ABD ile ilişkilerini geliştirmek bahanesiyle bu heykeli New York limanı girişine dikilmesi için hediye etmek istedi. Kabul edilince yanına Eyfel kulesinin mühendisi Gustavo Eiffel'i alarak son rotüşleri tamamlanan heykel bir gemiyle New York'a taşınıp, 26 ekim 1886 tarihinde ABD nin kuruluşunun 100.yıldönümü şerefine muhteşem bir törenle Liberty adasındaki kaidesine oturtuldu.
 
Devasa boyutlara sahip olan bakır heykel 47 metre kaide üzerine 46 metre boyla yerden 93 metre yüksekliktedir. Sağ eli 13 metre yukarı kaldırıp başındaki tacın genişliği 2 metre, yüksekliği 5 metredir.
 
Sultan Abdülazizi'in projesini yaptırdığı, heykeli Özgürlük anıtı adıyla Amerikalılar bedavadan dünya çapında bir esere sahip oldular. Her zaman olduğu gibi Vahşi  Batı, mazlum Doğuyu yine oyuna getirdi.
 
Halbuki bu anıt İstanbul boğazındaki küçük adalardan birine ne de güzel yakışırdı. Boğaza gelen gemileri selamlardı.
 
 
Toplam blog
: 119
: 225
Kayıt tarihi
: 04.12.17
 
 

İlgi duyduğum alan tarih. Milli mücadele ve Osmanlı tarihine  odaklandım. Gözden kaçan tarihi şah..