Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Mart '19

 
Kategori
İş Yaşamı - Kariyer
 

Özgürlük Kırmızı Çizgimiz

Y kuşağı, 1980 ile1999 yılları arasında doğanlar için kullanılan bir terimdir. Bazı kaynaklar 2000 yılını da baz alarak hesaplama yapabiliyorlar. Şuan y kuşağının en küçük bireyi 20 yaşında. 
 
Türkiye nüfusunun yaklaşık olarak yüzde 30-35’lik bölümünü oluşturan y kuşağı bireyleri oluşturmaktadır. Bu bireyler çevrenizde eğitim gören bir tanıdığınız ya da yanı başınızda çalışan bir dostunuz olabilir.
 
Yeni gelişmelere açık olan kuşak bireylerinin belli başlı kırmızı çizgileri de bulunmaktadır.
 
Y Kuşağı Mensuplarnını Özellikleri Nelerdir?
Y kuşağı bireyleri, televizyon ile büyüyen bir nesildir. Kuşak üyelerinin ilk bireyleri televizyon karşısında: Belki “He-Man” belki de “Alf” gibi çizgi filmleri izliyorlardı.
 
Kuşak üyeleri çizgi filmlerini izlerken ebeveynler, özgürlüklerinin rehin alınma girişimlerinin sahnelerine şahit oluyorlardı.  
 
Y kuşağı bireyleri çevrelerindeki değişikliklere çok hızlı uyum sağlayabilmekte ve değişikliği yönetebilmektedirler. Bundan dolayı televizyonun ardı sıra gelen değişikliklere de açık olmuşlardır.
 
Televizyonun yanı sıra, bilgisayar ve internetle tanışan nesil üyeleri bu alana da kısa sürede adapte olmuşlardır.
 
Y kuşağının en belirgin özelliği, özgürlüklerine düşkün olmalarıdır. Bu anlamda “her şey bir yana özgürlüğümüz bir yana” diyen kuşak, y kuşağıdır.
 
Özgürlük, y kuşağı için sosyal-ekonomik her alanın belirleyicisi olan bir etkendir. Aynı zamanda özgürlük biz y kuşağı bireyleri için kırmızı çizgidir. Kişisel özgürlük atmosferimize girmenin yolu, özgürlüklerimize saygı duyulmasından geçmektedir. 
 
Bu durum beraberinde birtakım eleştirilerle de maruz kalmamıza neden olmaktadır. “Bencil” ya da “benmerkezci” gibi eleştirilerin bombardımanına tutulabiliyoruz. “ Şimdiki gençler…”, “Zamane gençleri de çok şey şekerim.” gibi veryansınlar, okların y kuşağına döndürülmesine neden olabiliyor. 
 
Tabi ki bu içerikler tartışmaya açık olan içeriklerdir.  Eleştiri bombardımanı olsa da özgürlük bulutları y kuşağını sarmalamıştır. 
 
Y Kuşağı İş Hayatına Karşı Temkinli 
Deloitte’un 7. yayımlanan Y kuşağı raporu önemli bilgiler sunuyor. 36 ülkeden 10.445 y kuşağı mensubu kişiler üzerinde yapılan araştırmada, kuşak mensupları iş hayatındaki işleyişten çok memnun değiller.
 
İş hayatındaki yaklaşımın ahlaki olmadığını düşünenlerin oranı %46 gibi bir orana sahip.
 
İşveren markası ve çalışan memnuniyeti dengesinin hassas yürütülmesi düşünüldüğünde dikkat çeken bir veri niteliğinde. 
  
Y Kuşağı Endüstri 4.0’dan Korkmuyor
Endüstri 4.0 ya da 4. Sanayi Devrimi olarak isimlendirilen yeni süreç için kuşak bireyleri hazır. 
Deloitte tarafından yapılan araştırma sonuçlarına göre: Y kuşağı bireyleri nesnelerin interneti olarak da ifade edilen değişimlere, şirketleri aracılıyla hazır hale geldiklerini belirtiyorlar.
 
Değişim ve dönüşüme hızlı uyum özeliğiyle tanınan kuşak bireyleri, Endüstri 4.0’ın dönüşümleri konusunda endişelerini de dile getiriyorlar. 
 
Türkiye’den ankete katılan Y kuşağı bireylerinin %26’sı Endüstri 4.0 ile işlerinin tehdit altında olduğunu düşünüyor.
 
Y kuşağı bireyleri Endüstri 4.0 için biraz endişe duysalar da süreç için şirketlerinin onları her türlü ortama hazırladığını, yüksek oranda dile getiriyorlar.
 
Dünyada yaklaşık iki milyon Z Nesli üyesi bulunmaktadır. Ayrıca dünya nüfusuna her hafta 2.5 milyon Alfa Nesli katılıyor. Bir sonraki yazımda Z Nesli ve Alfa Nesli hakkında detaylı araştırma sonuçlarını inceleyeceğim.  
 
Sevgilerle.
Onur Kaplan.
 
 
Toplam blog
: 7
: 128
Kayıt tarihi
: 02.03.19
 
 

Marmara Üniversite İletişim Fakültesi Gazetecilik Mezunu. Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Fa..