Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Kasım '11

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Özgürlük ne demek?

Özgürlük ne demek?
 

Bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşçesine


Özgürlük nedir?

- Özgürlük, seçme hakkının olması demektir. İnsanın kendisi için alternatif tercihleri yaratabilme hakkıdır. Tercih özgürlüğü olmadan insan özgür değildir” Archibald Mac Leish

- Söylediklerini onaylamıyorum, fakat ölümüne de olsa, konuşma hakkını savunacağım.”Voltaire

Bu tabirlerin ışığında özgürlük insanın kendisi için en iyisini seçme hakkını kullanmak mıdır yoksa dayatılan kalıplar içinde kendi özgürlüğünün farkında olmadan yaşamak mıdır?

Gerçekten özgür müyüz, yoksa sınırların farkında olmamanın rahatlığı içinde kendimizi özgür mü sanıyoruz?

Özgürlüğün de sınırları vardır ve bu sınır başkalarının özgürlük alanı ile sınırlıdır,bu sınırın var olup olmadığı, varsa nerede başladığı kişiden kişiye değişebilir.

Benim özgürlüğüm bir başkasının özgürlüğünün bittiği yerdedir bana göre de. Ben o başkasının ne kılığına ne kıyafetine karışamam. Bir başkasınında benim kılığıma kıyafetime karışmasını istemem. Söylediklerini kabul etmesem de fikirlerine saygı duymak zorundayım. 

Beraber yaşayacaksak bu böyle olmalı. Toplumda birlikte yaşamak için zorunlu olarak demokrasiye ihtiyaç vardır. Kültürel çeşitlilik toplumsal barışa ihtiyaç duyar.

Birisinin kalbini kırarak zorla beraber yaşayalım diyemezsiniz. Önemli olan birlik beraberlik içinde barış içinde yaşamaktır.

Atatürk tüm ulusa mal olmuş bir kişilik. O Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu ve biz onu tüm kalbimizle sevdik, onun sevgisiyle büyüdük ve sevgisini de hiç yüreğimizden eksiltmedik.

Atatürk mükemmel bir asker ve savaşçı olmasına rağmen her zaman barışsever bir lider olduğunu göstermiştir. “Yurtta sulh, cihanda sulh” diyerek barışa verdiği değerin altını çizmiş ve bize yolumuzu işaret etmiştir.

Laik bir ülkeyiz biz, laik sistemde bireylerin dinlerine karışılmaz, isteyen istediği kadar inancını yaşar. Var olan egemen düşüncenin diğer azınlıkların inançlarına karışmama garantisidir.

Atatürk’ü sevmek bir kesimin tekelinde hiç değildir. Başı ister kapalı ister açık olsun ya da hangi milletten hangi mezhepten olursa olsun onu sevmek ve anmak isteyen herkesin buna hakkı vardır. Atatürk bütün Türk ulusunun malıdır.

İzmir’deki Atatürk’ü anma töreninde, kendisine Atatürkçü diyen bir kadının başı örtülü bir kıza “senin onu anmaya hakkın yok” diyerek yakasından çekiştirerek kovmaya çalışması Atatürk’ün barış mesajlarıyla çelişki yaratmış ve yakışmamıştır. Bu aradaki var olan uçurumun daha da derinleşmesine olanak tanır.

Bölmeye ve oluşmuş derinlikleri daha da derinleştirmeye kimsenin de hakkı yok. 

"Bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşçesine" demiş ve ne güzeğl söylemiş Nazım üstad.

 

Şükran Demirtaş

 
Toplam blog
: 249
: 3042
Kayıt tarihi
: 19.03.11
 
 

Doğup büyüdüğüm şehirde, İstanbul'da yaşıyorum. Emekliyim. Gezmeyi, görmeyi, keşfetmeyi sevdiğim ..