Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Eylül '17

 
Kategori
Güncel
 

Özgüven Toplumu

Özgüven Toplumu
 

Azın değersiz olduğuna dair güçlü bir kanı vardır çoğu insanın beyninde. Olsa ne olur olmasa ne olur diye düşünüldüğünden olsa gerek ki, az gerçekten zamanla yok olmaya mahkûm olur. Kendini sahip olduğu kişinin felsefesi hatta belki de aşağılık kompleksi yok eder.

Aynı şekilde insanlar, özgüvene sahip olmayan insanlar; mutluluğun anahtarını gördükleri hemen en lüks tüketim malzemelerine, araçlara kısa süreliğine sahip olmakla eşdeğer görürler. Tükenen, tüketilen sadece bedeli ödenen ürünler değildir, bedeline ömür tüketilen ama hala gerçekte mutluluk vermeyen, sürekli mutluluk sağlamayan ürünlerin bedellerinin ödenmesinde harcanan hayatın ta kendisidir. Sevdiklerine ayrılamayan zaman, boşa giden ve tükenen ömürdür bir anlamda. Değer verilen, değersizlerin anlamsızlaştırdığı hayatların mahkûm edildiği esaretin gerçekte biz insanları görünen, görünmeyen bir sınırla hareket edemez hale gelmesi bu yüzdendir.

İhtiyaç analizi yapmak önemli bir bilgiye sahip olanların yapabilecekleri normalde teknik bir çalışmadır. Teknik çalışma ise biz doğu toplumlarının çok da hoşlandığı şey değildir. Bizler inanç, duygu, örf ve adetlerin hatta “el ne der” baskısının şekillendirdiği tezat toplumlarıyız.

Bizim gibi toplumları şekillendiren esaslar; teknik bilgiler, matematiksel gerçekler değildir. Aksine korkular, sorgulanmayan nedenler, aileden alınan değerler, çevre baskısı yanlış olduğuna iman edilen, ancak bir şekilde yine de şeytana uydum diyerek geçiştirilen nedenlerdir.  Toplumsal nedenlerin sorgulamayı yüksek sesle konuşmayı reddettiği her küçük sorun kangren olmaya ve daha da büyümeye mahkûmdur.

Medeni insan yaptığını saklamaktan, hicap duymayacak kadar özgüven sahibi olması gereken insandır. “Yanlış ama” ile başlayan her konuşma veya açıklama cümlesi “ben aslında ikiyüzlü biriyimin” de başka bir şekilde itirafıdır.

 
Toplam blog
: 2271
: 163
Kayıt tarihi
: 15.10.14
 
 

Bugünün doğrusu yarının eğrisi, dost görünenler düşman ve herşey aslında zıddı olabilir. Büyük ih..