Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Ocak '15

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Özgüvenini Arttırabilirsin

Özgüvenini Arttırabilirsin
 

İçindeki ışığı görme zamanı geldi :)


Özgüven, özden, içeriden gelen güven. Kendine güvenmek... İnce bir çizgidir özgüven ve kendini beğenmişlik, ukalalık ve ego arasındaki çizgi. Bazı kişiler ukala olmamak, kendini beğenmiş olmamak adına bu ince çizginin altına geçerek özgüvenlerini kaybedebiliyor. O zaman da mütevazı, alçak gönüllü olacağım derken kendilerini ezik, güçsüz hissedebiliyorlar.

Tabii ki özgüven sorunu sadece bu yolla oluşmuyor. Kişi, başına gelen bir olaydan dolayı yoğun bir duygusallık içinde giriyor ve kendini korumak adına kendini çok geri plana çekebiliyor. Yine başka bir oluşumda çocukluk, ergenlik zamanlarında ailenin veya çevrenin etiketlemeleriyle, yaşanan olumsuz olayların çocuk tarafından farklı yorumlanmasından kaynaklanabiliyor. Sebep her ne olursa olsun sonuçta özgüven eksikliği bir çeşit zihnin öğrenmesiyle oluşuyor. Ve bu öğrenmişlik, otomatik olarak kendini tekrar ediyor. Dışarıdan gelen bir etkiyle, onaylama, takdir, motivasyon gibi durumlarla anlık olarak kişi kendini iyi veya güvende hissedebiliyor. Ama bu çok kısa süreli bir durum.

Özgüven eksikliği kişinin öğrenmişlikleriyle kendine ve hayata baktığı dar ve korku dolu bir penceredir. Kişi nasıl bu durumu öğrendiyse aynı şekilde kendine güvenmeyi, kendini motive edebilmeyi, kendini onaylamayı da öğrenebilir. Daha rahat, daha güvenli ve daha cesur bir pencereden bakabilir. Değişim için en önemli nokta ''böyle gelmiş böyle gider '' düşünce kalıbından çıkmakla başlar. Önce kişi kendi üstüne yapıştırılan ya da kendi yapıştırdığı etiketi sökmeli. Günümüzde çok yüksek bir fiyat ve çok lüks bir markanın adının yazdığı bir etiket altındaki ürün sorgusuz sualsiz, niteliğine bakmadan çok kaliteliymiş gibi kabul görebiliyor. Ancak içerik etikete ne kadar eşdeğerdir buna dair kesinlik yok. Direkt kabul var. :) (Maalesef) İşte kişi de böyle kendinde olan etiketleri, bu şekilde kabul ederek yaşamına devam edebiliyor (maalesef). Olduğundan çok yüksek gösteriyorsan da içini doldurmuyorsun, olduğundan çok aşağıda gösteriyorsan da. Oysa her iki durumda da içini doldurma şansın var. Önemli olan etiketine takılmaman. Kendine olmak istediğin tanımlamayı getirerek öyle olabilmeyi öğretmen.

Evet, özgüvenli olmayı öğrenebilirsiniz. Evet değişebilirsiniz. İhtiyacınız olan şey gerçekten ama gerçekten istekli olmanız ve azim :) o zaman sizin için en doğru teknikleri, en iyi yardımları zaten buluyor olacaksınız. Kendinizin karşısında durup kendinize engel teşkil etmeyin, çekilin önünüzden :). Arkanızda durup kendinize destek verin. Özgüven herkesin hakkı, herkesin becerisi.

Sevgi ve sağlıkla ilerleyin...

Arzu Bıyıklıoğlu

NLP Uzmanı ve Yaşam Koçu 

www.arzubiyiklioglu.com

 
Toplam blog
: 521
: 474
Kayıt tarihi
: 24.08.10
 
 

1971 doğumlu Arzu Bıyıklıoğlu uluslararası sertifikalı Yaşam Koçu, NLP Uzmanı, NLP Eğitmeni ve Re..