Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Temmuz '13

     
    Kategori
    Sivil Toplum
     

    Özürlü mü? Engelli mi?

    Özürlü mü? Engelli mi?
     

    En başta şunu bilelim ne olursa olsun önce insan.

    Gelelim işin detayına.

    Sosyal medya da görmüş olduğum bir kaç hadise üzerine bu yazıyı yazma ihtiyacı duydum. Hunharca bir tartışma almış başını gidiyor. Özürlü mü Engelli mi ? 

    Özürlü ne demektir?

    "Özür" kelimesi insan için kullanıldığında vücuttaki bir organın doğuştan veya sonradan fonksiyonunu kaybetmesi anlamına gelmektedir. Mesela %100 zihinsel rahatsızlığı olan bir vatandaş özürlü kavramına girmektedir.

    Engelli ne demektir?

    "Engel" çok daha genel bir kavramdır. Tek bacağı olmayan bir vatandaşımızı düşünün. Protez bir bacak yardımı ile bu engeli aşabilir ve günlük yaşantısına devam edebilir. Organları fonksiyonlarını yitirmiş olsa da tedavisi mümkündür ve bu engeli aşabilir. Engel sadece bir insanın bacağının ve kolunun olmaması değildir. Fazla kilosu olan bir insan da, kucağında iki çocuğu ile seyahat eden bir bayan da bir bakıma engellidir aslında. 

    Toplumumuz bu kelimelere hangi kafayla bakar bilinmez fakat özürlü kelimesi "defolu" ve "özür dilemesi gereken" anlamında kullanılmamaktadır ve yanlış bir tabir değildir. Evet yanlış bir tabir değildir. 

    Gerçi özürlü kelimesini birbirine hakaret etmek için kullanan bir toplumun bu şekilde düşünmesi zaten herşeyi açıklıyor. Üzerine de söylenecek hiç bir söz kalmıyor.

     
    Toplam blog
    : 1
    : 164
    Kayıt tarihi
    : 02.07.13
     
     

    2008 Balıkesir Üniversitesi Bilgisayar Teknolojileri ve Programlama, Sosyal Medya Uzmanı ..