Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Aralık '13

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Paça çorbası

Paça çorbası
 

kollagen(jöle) deposu çorba


Gerçek paça çorbasını içmek istiyorsanız ancak evde yaparak içebilirsiniz. Zira lokantalarda ancak paçanın suyunu içersiniz o da içine kelle karıştırılarak “kelle, paça çorbası” diye. Gerçek paça çorbasının suyu jölelidir. Jöle (kollagen) kanser hastaları ve çocuklar için en gerekli olan maddedir. Kanser hastalarında kemoterapinin yan etkilerini azaltmak ve vücudun bağışıklık sistemini artırmak için kollagen(jöle) tüketmek gerekir ki bu da paça ve kemik suyunda vardır. Böylece vücudun çökmesi engellenir. Kollagen büyüme çağındaki çocuklar içinde çok gereklidir.

Paçayı her yerde bulamayabilirsiniz, ancak sakatat ürünleri satan yerlerde temizlenmiş, tütsülenmiş olarak bulabilirsiniz. Yine de iyice temizlenip temizlenmediğini kontrol etmekte yarar var.

Vereceğim tarif 4 kişilik bir aile için.

Malzemeler:

3 litre su

8 tane temizlenmiş, yıkanmış paça

4-5 baş sarımsak

1 fincan sirke

Arzuya göre, deniz tuzu

1 yemek tabağı yoğurt

2,5 yemek kaşığı mısır nişastası veya miktarı artırılmış un

1 çorba kaşığı tepeleme tereyağı ve 2 çorba kaşığı zeytinyağı

Yapılışı:

Önce sarımsaklar ayıklanır, ezilir veya rondodan geçirilir.

Düdüklü tencereye 3 litre su koyulur, içine yıkanmış paçalar, sarımsaklar, tuz ve sirke ilave edilir

Düdüklü tencerenin buharı çıktıktan sonra altı kısılır ve 45 dakika pişirilir. Eğer resimdeki gibi değilde kemikler iyice etinden ayrılsın ve kemikler açığa çıksın istiyorsanız 1 saat 15 dakika pişirebilirsiniz.

Paçalar pişerken çukur bir kaba nişasta koyulur ve bol soğuk suyla iyice eritilir, üzerine 1 yemek tabağı yoğurt ve bir yemek tabağı su ilave edilerek iyice yoğurt da ezilir. Karışım koyu ayran kıvamı olmalıdır.

Paçalar piştikten ve düdüklünün buharı çıktıktan sonra kapağı açılır, ocağın altı tekrar yakılarak tencerenin içine nişastalı ve yoğurtlu karışım ilave edilir ve çorba karıştıra karıştıra, pişirilir. Çorba iyice kaynadıktan sonra ocağın altı kısılır ve 5-10 dakika daha ara sıra karıştırılarak kısık ateşte pişirilir. Çorbanın kıvamı koyu olursa biraz kaynamış sıcak su koyulabilir, kıvamı kendi zevkinize göre ayarlamanız önemlidir.

Arzu edilirse üzerine pul biber ve nane serpilerek servis edilir.

Afiyet olsun, sağlıklı günler sizin olsun.

Sibel Koçarslan

 
Toplam blog
: 627
: 3456
Kayıt tarihi
: 11.06.11
 
 

Kendi halinde yaşayan doğa tutkunu, sıradan bir vatandaş. İnsanların dış güzelliğine değil iç güz..