Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Kasım '11

 
Kategori
İzmir
 

Paçi

Paçi
 

Usta oyuncular Neslihan Yeldan ve Erkan Can, Paçi'de izleyenlerle buluşuyor.


İstanbul Halk Tiyatrosu, son dönemin en güzel oyunlarından birini daha sahneye koyuyor: Paçi. Burak Akyüz’ün yazdığı ve Kemal Başar’ın yönettiği, İstanbul Halk Tiyatrosu'nun yeni sezon oyunu Paçi, İstanbul'dan sonra İzmir'de de sanatseverlerle buluştu. İlk olarak 2 Aralık'ta Güzelyalı Kültür Merkezi'nde sahnelenen oyun, izleyen üç gün boyunca İzmirli sanatseverlerin beğenisine sunuldu. İzmir'deki ilk sahnesinde seyirciler arasında yerimi aldığım bu güzel oyun ve kaliteli oyuncu kadrosu için öncelikle şunu ifade etmek isterim ki, oyuncular sahne arkasında ve özel yaşamlarında ne yaşarsa yaşasın; hayatlarındaki en kıymetli varlıklarından birini yitirdiklerini öğrenmiş olmalarına rağmen sahnedeki profesyonellikleri ile büyük bir alkışı hak ediyorlardı.

Gelelim bu güzel oyuna. Paçi, bir Karadeniz komedisi ama yerel faktörlere değinilen, konusu içinde Türk insanının mutluluğunu, hüznünü, umutlarını paylaşan ve hissettiren sıcak bir hikaye. Karadeniz insanını bilirsiniz. Olaylara başka pencereden bakabilen, çoğu zaman da gülümseten insanlardır. Bunlar bir yana, Karadeniz insanı; toprağını, akarsularını, denizini korumak için yeni dünya düzeninin yel değirmenlerine karşı da savaşanlardan olmuştur her zaman. İşte hikayenin içinde yeni dünya düzenine karşı açtığı  bayrağı elinde taşıyan ve çevresinde olup biten aymazlıkları sahnesinde olduğu gibi kendi yaşantısında da dize getirerek savaşan Karadenizli bir tiyatrocunun hikayesi anlatılıyor.

Modern bir Don Kişot hikayesi Paçi...

Oyunun adını taşıyan paçi kelimesi aslında, Doğu Karadeniz dilinde uşağın dişi anlamında kullanılışı, yani kız çocuk anlamına gelen bir kelime. Biraz daha açacak olursak, damarlarında 90 oktan Karadeniz kanı taşıyan inatçı, çaçeron ve geveze ama bir o kadar da tatlı bir Karadeniz kızını ifade ederken söylendiğinde, nasıl tarifine uyduğunu şaşkınlıkla gözlemleyebildiğiniz yerel bir kelimedir. Oyunda da böyle bir kızın varlığından söz ediyor ve olayların akışını izlerken içindeki o inatçı ruhun karşılığında ne kadar kendine has özellikleri olduğunu da keşfediyoruz.

Oyun, Karadeniz’de gezici tiyatro yapan, Karadeniz'i değiştirmeye, bozmaya, satmaya, talan etmeye çalışanlara karşı mücadele içinde olan duyarlı ve sahnesinden halkı uyandırmaya çalışan bir adamın (Erkan Can) meşakkatli ve komik hikayesini anlatıyor. Sermayeyi elinde bulunduran ve belediye başkanı olmak isteyen iki adamın seçim uğruna yaptığı oyunlara duyguları karışınca da olanlar oluyor. Bu mücadeleye Karadeniz kadar hırçın bir kız da (Neslihan Yeldan) katılınca işte size "Paçi" oluyor.

Erkan Can, Neslihan Yeldan, Murat Taşkent, Faruk Akgören, Fehmi Karaaslan, Tuğçe Güleç, Nazif Uğur Tan’ın rol aldığı, deneyimli ve kaliteli bir kadro ile seyircisiyle buluşan bu sıcacık Karadeniz komedisi Paçi; geleneksel tiyatro ögelerinin bol bol kullanıldığı ancak çağdaş bir yorumla yeni dönem tiyatronun örneklerini görebileceğimiz güzel bir tiyatro eseri. Erkan Can ve Neslihan Yeldan'ın usta oyunculuklarını tiyatro sahnesinde gösterdiği bu oyunun afişlerine bir gün bir yerlerde rastlarsanız kaçırmamanızı ve izlemenizi tavsiye ederim.

Bu arada, bu güzel oyunun İzmir'deki ilk ve son gününde İzmirli seyircilerle buluşmasını sağlayan ve sanata verdiği önemi bir kez daha algılayabildiğimiz Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan'ı da kutlar, sanata gösterilen bu hassasiyet ve İzmirli sanatseverlere sanatın her dalında verdiği hizmetlerin devam etmesini temenni ederim.

 
Toplam blog
: 12
: 792
Kayıt tarihi
: 20.11.11
 
 

DEÜ Kamu Yönetimi mezunu. EXPO 2015 İzmir Yürütme Komitesi Uzmanı olarak görev yaptı ve Proje Dan..