Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Mart '10

 
Kategori
Müzik
 

Paganini ve genç bir kemancı; Ediz Yaşlıçam

Paganini ve genç bir kemancı; Ediz Yaşlıçam
 

Geçtiğimiz hafta ADSO'nın konuğu olacak keman sanatçısı Vaclav Hudecek rahatsızlığı nedeniyle gelemeyince, hem program hem solist değişikliği oldu. Oysa Brahms dinleyecektik!.. Afişler hazırlanmış olsa da, bu zorunlu değişiklikler 'yama' ile duyuruldu ADSO tarafından. Özcan Ulucan konuk oldu o akşam ve W.A. Mozart Keman Konçertosu No.4 seslendirildi. Ayrıntı yazamıyorum, sağlık sorunu konsere gitmemi engellemişti.

Bu haftayı kaçırmadım. Birkaç kez baba Yaşlıçam'ı izlesem de, oğul Yaşlıçam'ın performansını merak ediyordum.

Antalya Devlet Senfoni Orkestrası'nı bu hafta Şef Emin Güven Yaşlıçam yönetti. Anlaşılacağı üzere konuk sanatçımız da oğul Yaşlıçam, Ediz Yaşlıçam dı. Başkemancı, İbrahim Sezer.

N.Paganini(1782-1842) 1 No.lu Keman Konçertosu'nu seslendirdi genç kemancı. Bu konçertonun bestecisi Paganini, gelmiş geçmiş en iyi keman virtüozu diye bilinmekte. Soliste parmak ve yay ustalıklarını gösterme olanağı sağlayan konçertoda, bu nitelikleri özellikle ikinci ve üçüncü bölümlerde iyice hissettirdi solist sanatçımız.

İlginç bir öyküsü varmış bu konçertonun. Birinci bölümünü, bir başka ünlü kemancı August Wilhelmj(1845-1908), yeniden düzenlemiş bu konçertonun. Bu düzenleme o kadar beğenilmiş, tutulmuş ki, konçertonun ikinci ve üçüncü bölümleri yıllarca hiç çalınmamış. 1938 yılında bu kez bir başka keman virtüozu Fritz Kreisler(1875-1962)yine ilk bölüm üzerine bir düzenleme yapıp, Konser parçası' adını vermiş.

...

ADSO ikinci yarıda R.Schumann 3 No.lu Senfoni (Ren Senfonisi) seslendirdi.Beş bölümlü senfoninin bölüm başlıkları:

Vivace(Lebhaft),

Scherzo: Molto moderato(Sehr massig),

Andante: Non troppo vivo(Nicht schnell)

Maestoso(Feierlich)

Finale:Vivace(Lebhaft)

...

Yine ilginç bir durum; bu hafta ADSO'nın konseri yok. Herhangi bir sebeb belirtilmediğinden, paylaşamıyorum. Bir sonraki hafta R.Schumann'a ayrılmış.

F.Chopin'i yılboyu programında unutan orkestramız Schumann'ı unutmamış!

Konser başlığı: "R.Schumann'ın 200. Doğum Yılı Konseri"

Şef, Fan Tao solist sanatçı değerli piyanistimiz Emre Elivar. Manfred Uvertürü, Piyano konçertosu ve Senfoni No.1 (İlkbahar) programın detayları.

Kaynak: Dinleyicinin Kitabı, Üner Birkan

 
Toplam blog
: 355
: 1099
Kayıt tarihi
: 16.05.07
 
 

1960 Ankara doğumlu bir Çankırılıyım. İşimin burada olması nedeniyle, Antalya'da yaşamaktayım. Ti..