Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Aralık '14

 
Kategori
Haber
 

Pakistan'ın Acı Günü ve Bir Halk Kahramanı: MALALA

Pakistan'ın Acı Günü ve Bir Halk Kahramanı: MALALA
 

GANDİ gibi...


Malala...

Babası;  İngilizce olarak kızını anlattığı videoda, onun ismini bir Afgan savaşcısından esinlenerek koyduğunu  gururla söylüyor...

1997'de, Pakistan'ın Svat  Vadisi olarak bilinen bölgesinde  dünyaya gelmiş,orada yaşıyormuş Malala. Babası  bir öğretmen...  4.5 yaşında onu kendi okuluna alıyor. 

Bay Yusufzay, ataerkil ve kabile  ailelerde kızların  insandan  bile sayılmamasının  bir gelenek olduğunu, bu çarkın  yine bu düzenin erkekleri ve kadınları tarafından kırılması gerektiğini  vurguluyor konuşmasında.

 Baba, Malala'yı, bu anlayışla yetiştirdiğini  , kızların eğitiminin  ne kadar önemli olduğunu  anlatıyor . Malala 10 yaşında; BBC blog   için günlük yazmaya,  Pakistan'daki  kızların eğitimden  yoksun bırakılmaya zorlanması ile ilgili  düşüncelerini  dünya kamuoyu ile paylaşmaya başlıyor.

Babanın, konuşmasını yaptığı  salonda bulunanları  güldüren bir cümlesi de  dikkat çekiciydi.  "Malala'nın  ülkede gençlik ödülü aldığı 2011 yılından önce,  o benim kızımdı. 2011'den sonra ise ben onun babası oldum... "   Çünkü o tarihten sonra Malala  ünlenmeye başlamış. Zira  2007'den itibaren kızların eğitim hakları ile ilgili çalışmalarını sürdürmüş, bu  nedenle de  Taliban'ın ölüm listesine girmeyi başarmış!!! 

Hırslı bir  "aktivist"  olduğu belirtilen  onunla ilgili yazıda,  2011 yılında,  ülkesinde  Ulusal gençlik barış ödülü  aldığı  bilgisi  verilmiş.

 2012'de;  bir Taliban üyesinin  onu,   okuluna giderken yakın mesafeden  başından ve boynundan  vurduğunu  okuduğumda ise, bir kez daha İslam adına  yapılan bu akıl almaz vahşetlere  isyan ettim...

Malala Yusufzay  adındaki bu;   yaşıtlarının  pek çoğunun dünyadan bihaber olduğu,  henüz on beş yaşındaki  kızcağızı  İngiltere'ye  götürüyor ailesi, orada ameliyat  ediliyor.  Babası, kızı yaşamla ölüm arasındaki o ince çizgide  gidip geldiği sırada,   "Kızımın bugünkü durumundan ben sorumluyum " dediğinde,  annesi " Hayır kendini suçlama  sen onu kendin gibi yetiştirdin.  Allah büyüktür "  şeklinde teselli  ediyor.  Ameliyattan sonra kızları, yüz sinirleri kesilmiş olduğundan  çarpık  gülümseyişi ile  "Ben iyiyim merak etmeyin " diyor, onlara...

Babasına  Malala'nın eğitimi ile ilgili ne yaptığını sorduklarında  bay Yusufzay yine ilginç bir  şekilde cevaplıyor  soruyu. "Bana ne yaptığımı değil ne yapmadığımı sorarsanız,  şunu söylerim.  "Ben onun  kanatlarını kırmadım..."

BBC'nin Urdu diliyle servis yapan yayını ile tanınan , Pakistan halkının onuru  bu genç kız, ülkesinde, Taliban militanları ile yaşamanın nasıl bir şey olduğunu  anlattığı   ülke olan İngiltere'nin ise,  bu yaşananların  hazırlayıcısı  olduğunu,  kaynaklardan öğrenmek mümkün...

Batı,  bir yandan  Orta doğu'yu  kana buluyor,  Şeytani  tuzaklarla  ülke halklarını birbirine düşürüyor, diğer yandan da  adına  Nobel  dediği ödülle  "insani"  "barışcıl"  maskelerini takıp  kendini,   sözüm ona aklıyor...  İşte bu kızcağıza da  böyle bir ödülü layık  görmüş  Batı dünyası...  2014  Nobel barış ödülünü  vererek...

Keşke  Beyaz  EV' de  Obama  ile  bölgesinin sıkıntılarını  dünya siyasetiyle paylaştığı  sırada  şöyle diyebilseydi  Malala...   "Kaşığın sapı ile gözümüzü çıkarıyorsunuz  ,  aynı kaşıkla  da  bir yudum su veriyorsunuz..."

İki gün önce; Taliban'ın,  Pakistan'ın kuzey batısındaki Hayber eyaletinin başkenti Peşaver' deki  bir askeri  okula  yaptığı ,  - kelimenin tam anlamı ile-  insanlık dışı saldırıda,  dokuz öğretmen  136  öğrenci   öldü . 

Sınıflara girip  taramışlar çocukları...  Bunlar   değil Müslüman,  insan değiller...  Sebeb olarak da, ordunun ,  Taliban üyelerini  öldürmelerini   göstermiş, başlarındaki yaratık.   Yani,   intikam adına bu vahşet  işlenmiş. 

İlerde  ülkesinin başbakanı olmayı düşündüğünü söyleyen  , Pakistan'ın  genç kahramanı Malala  ise,   saldırıyla ilgili olarak  düşüncesini  soran gazeteciye  bu vahşetin ,  "korkaklık"  duygusundan kaynaklandığını   ifade etmiş .

Dünya kurulduğundan beri ; Taliban'lar, Işid'ler,  ve onları maşa olarak kullanan perde arkasındaki sırtlanlar  hep  olmuş...  Onlar tarihin   tozlu raflarında kaybolup giderken  MALALA' lar   yüzyıllar  boyu  ışık olmuşlar,  insanlığa...  

 

 

   

 
Toplam blog
: 307
: 1382
Kayıt tarihi
: 08.08.07
 
 

Emekli Türkçe öğretmeniyim.Şimdi Marmara Üniversitesi bünyesinde bulunan, Atatürk Eğitim Enstitüsü ..