Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Aralık '06

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

Palmiye ağacı soğuktan korunmalı

Palmiye ağacı soğuktan korunmalı
 

İki gündür Büyükçekmece sahilinde dolaşırken palmiyelerin tepelerinin kışın donmasın diye çuvallarla sarıldığını görünce aklıma hayvanat bahçesindeki soğuk bölgelerin hayvanları geldi. Sıcak memleketlerin hayvanat bahçelerindeki kutup bölgelerinden gelen hayvanlara yaz günlerinde buz içinde dondurulmuş yiyecek verdikleri görüntüleri izleriz televizyon haberlerinde. Sıcakta yaşam kimbilir ne zordur ve o buzlu yiyecekler ne lezzetlidir onlar için.

Palmiyelerin tepelerinin sarılı olduğunu görünce merak edip sordum. Palmiyeler ülkemizde Akdeniz ikliminde yetişen ağaçlar olduğu için İstanbul’da kışları donma tehlikesi geçirirmiş. Ağaçlar yaprakların gövdeden çıktığı yerde donma tehlikesi geçirdiği için buraları çuvallarla sarmışlar. Büyükçekmece sahilinde kışın soğuk günlerinde bir de rüzgar varsa, iliklerimize kadar nasıl işlediğini bilirim.

Palmiyeler güzel ağaçlardır, deniz kenarlarına çok yakışırlar. Büyükçekmece sahilinin geniş yürüyüş yollarına da güzellikler katmışlar. Güneş batarken çektiğim fotoğraflarda palmiyelerin siluetleri ne güzel görünüyor.

Her yaz geldiğinde yine geniş yapraklarıyla sahilin süsü ve gölgesi olması için kışın onları korumak zorundayız. Havalar soğumaya başlayınca tek tek ağaçlar sarılacak, bahar geldiğinde sökülecek. Kolay iş değil. Bu yapılanlar tüm palmiye ağaçlarını her yıl koruyabilecek mi?

Sıcak yerlerin ağacı palmiyeleri başka iklimlerde sokaklara dikince her kış sarıp sarmalamaktan başka çare kalmaz. Keşke şehirlerimiz tropik heveslere kapılmayıp, kendi iklimlerinin ağaçlarının da ne kadar güzel olduğunu kabullenebilseler. Nazlı palmiyeler yerine cefakar ve asırlık çınarlar yükselse yollarımızın kenarlarında.

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..