Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Eylül '08

 
Kategori
Blog
 

Pamuk’tan mı daha çok nefret ediyorsunuz, katillerden mi?

Pamuk’tan mı daha çok nefret ediyorsunuz, katillerden mi?
 

“Kaymakamın talimatı: Yazar olduğu iddia edilen Orhan Pamuk adlı azınlık ırkçısının kütüphane ve kitaplıklardaki kitapları ayıklanarak imha edilecektir. Konunun hassasiyetle takibini rica ederim.

DHA - ISPARTA - Isparta'nın Sütçüler İlçesi Kaymakamı Mustafa Altınpınar'ın, Ermeni soykırımı iddialarına yönelik açıklamalarına kızdığı yazar Orhan Pamuk'un kütüphane ve kitaplıklardaki kitaplarının toplatılarak imha edilmesi için talimat verdiği ortaya çıktı. İlçedeki kamu kütüphane ve kitaplıklarında Pamuk'a ait eser bulunamazken, Altınpınar ‘Keşke yazı göndermeden önce araştırsaydım’ dedi. Isparta Valiliği, talimatı dün iptal etti.”

(Radikal gazetesi- 30 Mart 2005)

İlgilenenler bu haberi yayımlandığı günlerde de okumuştur. Kolaylık olsun diye hatırlatmak istedim. Ben haberde en çok, ilçe kütüphanesinde bir tek Orhan Pamuk kitabı bulunmaması bölümüne güldüm.

Hatırlatmamın nedeni ise şu: Son günlerde Milliyet Blog’da süren Orhan Pamuk tartışmasında bazı arkadaşlarımız hiçbir somut örnek ve kanıt sunamadan ısrarla, birilerinin birilerini Orhan Pamuk’u sevmeye, okumaya, anlamaya zorladığını öne sürüyor. Dayatmayla suçlananlar böyle bir şeyi yapmak isteseler bile bunu nasıl pratiğe geçirecekler merak ediyorum. Timler kurup Orhan Pamuk’u sevmediği ve okumadığından kuşkulandıkları blog yazarlarının evlerine baskın mı yapacaklar? Tommiks, Teksas, Ömer Seyfettin, Kerime Nadir veya Kemalettin Tuğcu okurken suçüstü yakaladıkları zavallıların ellerindeki kitapları yırtıp postmodern edebiyat hakkında uzun bir söylev çektikten sonra onlara birer Orhan Pamuk kitabı verip geldikleri hızla gidecekler mi?

“Falanca kişi falanca kitabı okuyor diye aşağılanıyor!”, “bazı kişiler zevkleri uyuşmayan kişileri küçümsüyor”, “Orhan Pamuk’un kitaplarını okutmak için dayatma yapılıyor” sözlerinin bir anlamı var mı gerçekten? Buradaki üyeler çocuk mu? Her biri bir ego abidesi olan, çok okunma, çok reaksiyon alma hırsıyla yanıp tutuşan blog üyeleri nasıl olur da başka üyelerin “dayatma”larıyla okuma alışkanlıklarını değiştirebilir; kendi edebiyat zevklerini sorgulayabilir? Bu iddiaları öne sürenler bunların boş birer iddia olduğunun gerçekten farkında mı değiller yoksa tezlerini başka türlü savunamadıkları için mi bu yolu tercih ediyorlar?

Bu ülkede zaten oldukça azınlık durumunda olan sanatseverler, kitapseverler, edebiyatseverler, entelektüeller ve yazı emekçilerinin isteseler bile kimseye dayatma yapmaya gücü yetmez. Ama onların karşısında olan büyük çoğunluğun kitap yasaklamaktan başlayıp, kitap imha etmeye, muhalif yazar/gazeteci öldürmeye, “Türklüğü aşağılamak” gibi her tarafa çekilebilecek muğlak yasa hükümleriyle mahkemelerde süründürmeye varana kadar birçok şey yapmaya gücü yeter. Yukarıdaki kaymakam örneğinden de anlaşılabileceği gibi… Bu zihniyetin öncülleri kitabı bir zamanlar televizyonlarda sanıkların önünde suç delili olarak teşhir ederlerdi. Şimdi o uygulamalar kamulaştırılıp pamuk alerjili sentetik malzeme düşkünü köşe yazarlarına ve avama havale edildi. Bugünlerde moda teşhir yöntemi “otuz sayfadan öteye geçemedim”… Ve yanı sıra bir nefret yarışı:

“ - Orhan Pamuk’tan nefret ediyorum”

“ - Ne kadar?”

“ - Herhalde bi beş kilo vardır”

“ - Ben de en az elli kilometre nefret ediyorumdur”

“ - Rekor bir gazeteciye aitmiş; on terabayt nefret ediyormuş.”

İddia edildiği gibi ne blogda ne de başka bir yerde Orhan Pamuk sevmeyenleri terorize eden bir kolcu/koruyucu takımı mevcut değil. Ama Pamuk’un Türkiye’de bulunduğu sıralarda etrafında polis koruması var. Onu da sevdiklerinden değil Hrant Dink gibi öldürülmesine seyirci kalıp dünyaya rezil olmamak için veriyorlar. Orhan Pamuk’un peşine takılan kiralık katilerin bir bölümü yakalanıp içeri tıkıldı. Ama onu gözünü kırpmadan öldürebilecek daha binlerce katil adayı var.

Şimdi okunur okunmaz tartışmasını bir yana bırakıp sadede gelelim: Allah aşkına samimiyetle söyleyin, hangisinden daha çok nefret ediyorsunuz; Pamuk’tan mı yoksa onun muhtemel katillerinden mi? Pamuk’tan mı yoksa mahkeme çıkışında “Orhan Pamuk akıllı olsun” diye tehditler savuran cinayet sanıklarından mı? Biliyorum, kolay kolay açıkça “Pamuk’tan daha çok nefret ediyorum” diyemeyeceksiniz. Ama hiç değilse bu soruyu kendinize sorun ve cevabınız üzerinde biraz düşünün: "Orhan Pamuk'tan bir katilden daha fazla nefret etmemde bir sorun var mı?"

..........
chelikce@gmail.com

Fotoğrafın kaynağını bulamadım, izinsiz kullandığım için çeken arkadaşın anlayışına sığınıyorum.

 
Toplam blog
: 431
: 3853
Kayıt tarihi
: 30.06.06
 
 

Anahtar kelimeler: Antep, İstanbul, Haziran, İkizler, Beşiktaş, MÜ İletişim Fakültesi, Gazetecilik. ..