Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Mayıs '13

 
Kategori
Haber
 

Pamukkale arkeolojisi sonunda özgürlüğüne kavuşuyor

Pamukkale arkeolojisi sonunda özgürlüğüne kavuşuyor
 

Yaklaşık 10 yıl önce çekmiş olduğum bir resim. St Phillipus'un Mezarının bulunduğu yer.


Yıllar önce Pamukkaleye gitmiş ve St. Phillipus'un mezarını ziyarete etmek ve bu muvahhit havarinin ruhuna Fatiha okumak istemiştim. Hiearrapolis'te ciddi ve hummalı bir kazı çalışması yoktu. Orada Phillipus'un bulunduğu yeri yazan özensiz yazıyıda görünce çileden çıkmıştım. Sonrada Milliyet blog'ta yazılar yazmaya başladığımda ilk ele aldığım konulardan biri bu olmuştu. Aslında günümüzede ışık tutabilecek bu adamın yaşamını Kerbela'da katledilen Hüseyin'e benzetmiştim. Yazımı okuyunuz lütfen http://blog.milliyet.com.tr/pamukkale-de-bir-kerbela-sehidi/Blog/?BlogNo=167127

Pamukkaleyle ilgili haberlere özel önem vermekteyim. İtanya'ya verilen 57'yıllık kazı izni inanılmaz haksızlıklarla dolu. Adamlar keyiflerine göre gelip senede bir enfazla iki ay kazı yapıp dönüyorlardı. Oysa Pamukkale (Hierrapolis) çok önemli hazineleri bir an evvel gün yüzüne çıkmayı bekleyen yerdi. 57 yıla bakınca yapılan işle verilen zaman arasında uçurum var. 

Yakın zamanlarada İtalyan Proflardan biri St. Phillipus'un mezarını bulduk demek zorunda kaldılar. http://gundem.milliyet.com.tr/italyan-profesor-hierapolis-te-hz-isa-in-havarisinin-mezarini-bulduk/gundem/gundemdetay/26.07.2011/1419052/default.htmZira onca sene St. Phillipus'un bile mezarını bulamayan bu adamlara yerel halkta kızgın ve konuyla ilgili insanlarda öfkeliydi.

En sonunda bu yanlıştan dönüldü ve kazı ekibine İtalyanlarla beraber Türklerde katılmaya başladı. Bu karar İtalyanları pek memnun etmemiş. Orada ki kazılar 7/24 devam ettirilmelidir. Pamukkale önemli bir kavşak noktası sadece tarihteki dinsel konumuyla değil stratejik geçiş noktası olmasıy yönüylede böyledir. Oradaki travertenler sadece Pamukkale'nin doğal güzelliğidir.

1-Pamukkale'nin turizminin gelişmesi için St. Phillipus'un heykeli savaşırken olan haliyle mermerden dikilmelidir.

2-Pamukkale'nin altındaki yer altı hazineleri gün yüzüne çıkartılılıp Pamukkale içine Hierrapolis Müzesi yapılmalı ve kentle ilgili çıkan eserler orada sergilenmelidir. 57 yıllık kazı yapan İtalyanlar eminim ki güzel eserler çıkartmış olmalılardır. O eserlerin sergileneceği yer Pamukkale olmalıdır.

3-Pamukkale için "Uluslararası Hieraarapolis Barış ve Kardeşlik Festivali Haftası" 1-7 Mayıs arasında kutlanmalı. Bu organizasyona Diyanet İşleri ve Fener Rum Patrikhanesinden yetkililerkatılmalılar ve barış, kardeşlik mesajlarını vermeliler. Vatikan'dan 'da yetkililer açıklamalarda bulunmalılar. Bu sayede St. Phillipus'un muvahhit ruhu şad olmuş olur.

Ben  bunları yazıyorum ama malesef Diyanette bu vizyone destek verebilecek insan olduğunu sanmıyorum.

 

 
Toplam blog
: 722
: 3755
Kayıt tarihi
: 23.01.09
 
 

A.Ü İktisat Fakültesi mezunuyum, daha önce Kazakistan ve Hollanda'da eğitmenlik ve tercümanlık iş..