Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Eylül '09

 
Kategori
Edebiyat
 

PANAIT ISTRATI

PANAIT ISTRATI
 

Panait Istrati



10 Ağustos 1884 tarihinde Rum kaçakçı Gerasim Valsamis ile çamaşırcı Romen Yoitza İstrati'nin oğlu olarak Romanya'nın sahil şehirlerinden Ibrail de doğmuş. Babası, Panait doğduktan bir yıl sonra öldürülmüş. Annesiyle birlikte yoksulluk içinde yaşamışlar. Gençliğinde gazetelerde yazarlık yapmış. Gençlik yıllarında birçok işe girip çıktığı söyleniyor. Birçok şehiri dolaşma imkanı bulmuş. İstanbul da bunların arasında yer almış.

40 lı yaşlarda yazarlığa başlamış, eserlerini sonradan öğrendiği fransızca olarak yazmış. Ne yazık ki, 51 yaşında, 1935 de en verimli çağında bu dünyadan ayrılmış. 1921 de bir intihar girişiminde bulunduğunu da belirtmekte fayda var. Sebebi anladığımız kadarı ile bu dünyadaki yanlızlığı denilebilir.

Romanya'nın Maksim Gorki'si olarak anılan Panait Istrati, romanlarında arkadaşlık, dostluk, insan ilişkilerini çok yalın ve akıcı biçimde anlattığı söyleniyor. Bazı Türk okuyucular, Panait'i Sait Faik Abasıyanık'a da benzetiyorlar.

Önemli eserleri, Hayat Yollarında, Uşak, Sünger Avcısı, arkadaş, Akdeniz, Angel Dayı, Minka Abla, Kodin, Sokak Kızı, Perlmutter ailesi sayılabilir.

Günümüzde pek çok okuyucunun bilemediği ( eski nesil daha iyi bilir ) bu yazarın KODİN isimli kitabını geçen hafta okudum. Söylemeye gerek yok, tavsiye eden ve kitabı okumam için veren babam, Ahmet Oker. Varlık yayınlarının 1951 basımlı ( ikinci basım ), Yaşar Nabi tarafından çevrilmiş Kodin'i okurken başta biraz zorlandım, ama sonradan yazarın üslubuna alıştım, 108 sayfalı kitabı bir çırpıda okudum. Tavsiye olunur.....

 
Toplam blog
: 487
: 1730
Kayıt tarihi
: 01.04.07
 
 

1965 İstanbul doğumluyum. İTÜ Elektrik mühendisliğinden mezun oldum. Özel sektörde Kalite Bölümünde..