Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Haziran '16

 
Kategori
Güncel
 

Panama skandalı

Panama skandalı
 

panama skandalı


Bugün sizlere, geçtiğimiz günlerde ortaya çıkan Panama skandalından söz etmek istiyorum. Zira Türkiye ve dünya gündeminde oldukça yer bulan bu konu, tarih sayfalarında bir utanç tablosu olarak anılacaktır.

Konuyu genişletirsek eğer, ulusal gazetelerde çıkan haberlere göre, Panama merkezli hukuk firması olan Mossack Foncesa'nın internete sızan belgelerinde başta Arjantin devlet başkanı Mauricio Macri olmak üzere birçok önemli isim bulunmaktadır. Rusya Devlet Başkanı Putin, Suriye lideri Esad'a yakın isimler, birçok politikacı, Lionel Messi gibi sporcu ve iş adamlarından oluşan listedeki isimler milyonlarca dolarlık vergi kaçırmakla suçlanmaktadırlar.

Kim tarafından sızdırıldığı belli olmayan belgelerde, Panamalı hukuk firmasının, müşterilerinin para aklamasına, ambargoları delmesine ve vergi kaçırmasına yardımcı olduğu iddia edilmektedir. Firma yetkilileri ise şirketlerinin 40 yıldır faaliyet gösterdiğini ve bugüne kadar herhangi bir illegal iş yapmadığını söylemişlerdir.

Sözü edilen belgelerde Rusya Devlet Başkanı Putin, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ve ona yakın isimler, Libya'nın eski lideri Muammer Kaddafi, Mısır'ın eski lideri Hüsnü Mübarek, ailesi ve yakın çevresine ait gizli hesap bilgilerinin yer aldığı ifade edilmektedir. Skandala adı karışan diğer dünya liderleri arasında Suudi Arabistan Kralı Salman Bin Abdülaziz, Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Birleşik Arap Emirlikleri Devlet Başkanı Halife bin Zayid El Nahyan, Eski Irak başbakanı Ayad Allawi, eski Ukrayna Başbakanı Pavlo Lazarenko, eski Gürcistan Başbakanı Bidzina Ivanishvili gibi isimlerde bulunmaktadır. Öte yanda belgelerde adı geçen İzlanda Başbakanı ve Avusturya'nın en eski bankalarından birinde CEO olarak çalışan Michel Grahammer, yaşanılanlardan ve kamuoyu baskısından ötürü görevlerinden istifa etmişlerdir.

Velhasıl, dünyada derin bir utanç tablosu oluşturan skandalda bundan sonra neler yaşanacağı bilinmemektedir. Fakat gerçekten yüz kızartıcıdır, utanç vericidir. Hiçbir insanoğlunun karşılaşmak istemeyeceği türden bir rezilliktir. Ayrıca bu durumun açıklanabilecek, aklanabilecek herhangi bir noktası da bulunmamaktadır. Bundan sonra ise neler olacak hep birlikte izleyelim, görelim.

 
Toplam blog
: 34
: 198
Kayıt tarihi
: 11.08.15
 
 

Bolu'luyum. 24.09.1984 doğumluyum. Özel bir şirkette muhasebe satış memuru olarak çalışıyorum. Ya..