Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Nisan '21

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

PANDEMİ DÖNEMİ SANAT

PANDEMİ DÖNEMİ SANAT

Sanatın eve sığdığı dönemi,  her alanda olduğu gibi sanat için de “Online Sanat Dönemi” olarak nitelemek yerinde bir niteleme olur diye düşünmeye başladım. Herkesin eve tıkandığı bu dönemde sanatçılar olanakları ölçüde üretim yapmaya başladı, ancak, sergileme olanaklarından yoksun bırakıldılar. Hapib Aydoğdu ve Mehmet Kapçak’ın takvime bağlanmış iki sergileri iptal edildi.

Bu örnekten hareketle sanat galerileri çözüm arayışlarına başladı. Ayakta kalabilmenin, unutulmamanın, akıllarda kalabilmenin çözümünü “Online Sergi”lerde ve “Online Sanat Söyleşileri”nde bulmaya başladılar. Dünya Sağlık Örgütü’nün aciz kaldığı bir dönemde ülkeler başlarının çaresini evlere tıkanmalarla bulmaya çalıştılar. Vakaların azalmaya başlamasıyla sanat galerileri randevülü sergilere ağırlık vermeye başladı Yusuf ve Muhteber Demirtaş’ların Kırişna Sanat Galerisi’nde böyle bir dönemde çalışmaları sergilendi.

Mehmet Kapçak’ın Antalya "Cumhuriyet’n 97. Yılı 97 Eser Cumhuriyet Sergisi’"nde iki eseri pandemi kurallarına uygun sergilenirken, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi’nin düzenlediği online sergide bir eseri, Saküder Uluslararası Kültür ve Sanat derneği’nin düzenlediği İzmir’e El Atıyoruz Segisi’nde üç eseri , İstanbul Sanat Magazin’in düzenlediği Kışa Özlem ve Kış Masalları Sergileri’nde birer eseri online sergilendi.

Cumhuriyet Sergisini Mehmet Kapçak’ın 60 yıldır görüşemediği sınıf arkadaşı tarafından izlenerek bir fotoğraf karesinin sürprizi ile taclandırdı.

Sanat Söyleşileri bazında Habip Aydoğdu ile Nurol Sanat Galerisi Moderatörü ve sahibi Yüksel Önder Maden ile 4 bölümlülük Online Sanat Şöyleşisi düzenlendi. Yine sanat söleşisileri  bağlamında SANAT BULUŞMALARI adıyla Moderatör Galeri yöneticisi Zübeyde Yavuz Özsoy’la dört bölümlük Online Sanat Söyleşisi düzenledi

 Online Sanat Söyleşileri hız kesmedi. En çok  İstanbul Öğretmen Okulu’nun konuşulduğu bu söyleşilerde 1965 mezunlarımızdan Şükran Pekmezci ile sevgili eşi Prof. Hasan Pekmezci de Moderatör Yüksel Önder  Maden’in konuğu oldular.

Ayrıca; Şükran Pekmezci, Moderatör Zübeyde Yavuz Özsoy’un konuğu olarak da yaşam ve sanat öyküsünü sanatseverlerle online paylaştı

Bunların dışında; Nusret Özliman arkadaşımızın anısına İÖOD tarafından 6. Sanat Tavimi düzenlendi.

Ve:

Birleşmiş Ressamlar Heykeltıraşlar Derneği’nin 50. Kuruluş yıldönümü nedeniyle açılması Nisan 2020’ de planlandığı halde pandemi yasakları ile ertelenen büyük sergisinin Aralık 2020’deki açılışına; Prof Hasan Pekmezci, Şükran Pekmezci, Habip Aydoğdu, Muhteber Demirtaş, Yusuf Demirtaş ve Mehmet Kapçak 100x100 cm boyutlarında birer eserle katıldılar.

 
Toplam blog
: 78
: 1725
Kayıt tarihi
: 07.05.07
 
 

1947 yılında Mazıdağı'nda doğdu. İstanbul İlköğretmen Okulu'ndan mezun olduktan sonra; İstanbul A..