Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Kasım '08

 
Kategori
Deneme
 

Pandora’nın bir kadın olduğunu biliyormusunuz?

Pandora’nın bir kadın olduğunu biliyormusunuz?
 

Sık sık kullanılan "Pandoranın Kutusu Açıldı" ifadesinin anlamı nedir ?

Pandora’nın bir kadın olduğunu biliyormusunuz?

Bilmeyen bilsin, Pandora mitolojide, tanrılar tarafından kendisine emanet edilmiş, içi yeryüzünde bulunabilecek bütün kötülüklerin doldurulduğu ve bunun yanına bir de dünyanın kötülüklerine direnme gücü sağlayan umudun kapatıldığı bir kutunun emanet edildiği meraklı, tedbirsiz bir kadını simgelemektedir.

Aslında Pandora "tanrılar armağanı" anlamına geliyormuş. Yunan mitolojisinde ilk kadın, Zeus tarafından insanlığı cezalandırmak için hazırlandığına inanılıyor. Efsaneye göre, Zeus kendinden ateşi çalıp insanlara veren Prometheus'un kardeşi Epimetheus'a balçıktan yapılmış tanrısal güzellik ve zekaya sahip Pandora'yı eş olarak gönderir.Yani Pandora bir kadındır. Epimetheus kardeşinin tüm uyarılarına karşı Pandora ile evlenir. Zeus, Pandora'ya evlilik hediyesi olarak topraktan yapılmış, çömlek benzeri bir kavanoz (nasıl olmuşsa, daha sonra bu kavanoza kutu denilmiştir) hediye eder ama bu kavanoz asla açılmamalıdır. Bir süre sonra merakına yenilen Pandora, kavanozu açar ve içinden tüm kötülükler dünyaya yayılmaya başlar. Ancak Pandora, uyanır ve son anda kutuyu kapatır, bir şey kalmıştır kutuda. Bu da insanların içindeki "umut"tur. Galiba bu biraz da, kötülüğün yayılmamış olması umududur. Pandora’nın kendisi mutsuzluk ve dertlerin olmadığı dünyada yaşar, ama yine de kadına özgü merakına yenilip kutuyu açar. Ama başka bir efsaneye göre de Pandora kutuyu açtığında dünyaya kötülük hakim olur ve Pandora kutuyu kapatırken de kutu Pandorayı esir alır. Tabiî ki olay mitolojik olduğu için, atış da serbest oluyor, herkes bir şey söylüyor. Ne yani söylenenlere yalan mı diyeceğiz?

Bu hikayeye göre, kadın olan Pandora meraklı ve tedbirsizdir. Biraz da düşüncesizdir. Şimdi blogda, bazı iyi yorumcular her kadın öyle değildir diyeceklerdir. Tabiî ki her kadın tedbirsiz ve düşüncesiz değildir. Ama meraklı değildir de diyemeyiz. Neyse olaya dönelim. Pandora neden tedbirsiz ve düşüncesizdir. Çünkü kendisine söylenmesine karşın merakını yenemiyor ve tehlikeli kutunun kapağını açıyor. Bu nedenle bütün kötülüklerin dünyaya yayıldığına inanılıyor. Allahtan Pandora'nın aklı başına erken geliyor da hemen kutunun kapağını kapatıyor, ama olan oluyor o zamana kadar. Kutunun kapağını kapatsa da, içeride yalnız umut kalıyor.

Şimdi anladınız mı?

“Açtırma pandoranın kutusunu” ifadesi ile ne denilmek isteniyor? “Kutuyu açtırma, kötülük olmasın, söyletme kötüyü” denmek isteniyor. Ama bazen ne olursa olsun pandoranın kutusu açılsın da, ne var ne yok görmek istemez miyiz?

İnsanlar nişanlanıyorlar, flört ediyorlar. Sonra da evleniyorlar. Evleninceye kadar bu pandoranın kutusu çoğu zaman kapalı kalıp da, evlendikten sonra bu kutu açılmıyor mu? O zaman insanlar, karşındaki, evleninceye kadar türlü türlü iyi şeyler söyleyen insanın kötü niyetine şahit olmuyor mu?

Bana göre herkesin bir pandora kutusu vardır. İnsanlar başka insanlar hakkında öğrendiği gerçekleri, kendi pandora kutusuna alıyor, biriktiriyor. Sonra da zamanı gelince, şak diye o insanın yüzüne vuruyor. O zaman kötülükler çıkıyor, hüsranlar yaşanıyor, kutu öyle bir açılıyor ki, umut da uçup gidiyor. Geri dönmekte imkansız oluyor. Tabiî ki istisnalar her zaman kaideyi bozmaz. Bazen bozar ama.

 
Toplam blog
: 718
: 2690
Kayıt tarihi
: 13.07.06
 
 

Tıp alanında doktor olarak çalışmaktayım, beyin cerrahi uzmanıyım..