Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Eylül '11

 
Kategori
Psikoloji
 

Panik atak (panik bozukluk)

Panik atak (panik bozukluk)
 

Çağın hastalığı artık. Ani kalp çarpıntısı, terleme – üşüme, gereksiz kaygılanma, anksiyete, titreme, uyuşma vs… Teşhis konulana kadar gecede birkaç kez acil servise gitmeniz olağandır. Teşhis konulduktan sonra ise, bu kadar basit mi? Sorularıyla kaygı bir süre daha devam eder. Bunca belirtiyi gösteren hastalık sadece psikolojik bir rahatsızlık olamaz diye düşünülür. Ancak psikolog tarafından hastalığınız“panik atak” (panik bozukluk) olarak tanımlandı ise bununla yaşamaya alışmanız ve kabullenmeniz gerek. 

Kişi sürekli kontrolünü kaybetme, ölüm korkusu gibi birçok nedenlerle panik halindedir. Belirtiler aniden ortaya çıkar, bulunduğunuz ortama yabancılaşma hissi başlar. Ve ardından size şiddetli gibi gelen çarpıntı. EKG çekildiğinde kalp atışlarınız normal denir, şaşırırsınız. Bu nedenle de kendinize daha ağır rahatsızlıklar yakıştırmaya başlarsınız. Beyin tümörü, MS Hastalığı gibi. Panik atak kan değerleri düşük kişilerde daha çok görülür. Tansiyon iniş çıkışları yaratır. Önemli olan psikolog, terapi ve ilaç yardımı ile düşünceleri kontrol altına almak, tedaviye açık olmaktır. En az 6 ay – 1 sene arası ilaç tedavisi uygulanır. 

Bunun yanında kendinizi içsel olarak rahatlatmanız, bir nevi kendi kendinizin doktoru olmaya çalışmanız önemlidir. Aynı hisleri daha öncede hissettiniz ve ne kalp krizi, ne aklını kaçırma, ne felç gibi bir rahatsızlık geçirmediniz. Öyleyse bu seferde diğerleri gibi esip geçecektir. Atak süreleri kişiye göre değişiyor. 15 dk. 25 dk. 1 saat gibi sürelerde şikayetleriniz devam edebiliyor. İlk bir ay kontrol altına alıp, kaygıyı gidermek için yeşil reçeteye bağlı xanax tedavisi de uygulanıyor. Hasta yeşil reçeteyi de görünce iyice ürkebiliyor tabii. Ancak 1 ay sonunda doktorunuz xanax ı kesecek, tedaviye bünyenize uygun antidepresan ile devam edecektir. 

Tedavi edilmemek sosyal hayattan uzaklaşma (sosyofobi), öleceğim korkusuyla dışarı çıkma isteğini kaybetme, karşıdan karşıya tek başına geçememe gb. Duygular yaşatır. Eğer güçlü bir yapıya sahipseniz kısa bir sürede psikoloğunuzun da yardımı ile atlatırsınız. Tabii doktora güvenmek çok önemli. Panik atak kişiye göre farklılık gösterebiliyor. Bazısı 6 ayda, bazısı 1 senede atlatabiliyor. Ya da hayatınızda bazı evrelerde tekrar kendini hissettiriyor. İş değişimi, sosyal çevre değişikliği, ani kayıpların yarattığı duygusal çöküntüler ve üzüntüler bu hastalığı tetikleyen nedenler arasında. 

Dr. Nihat Kaya’ nın yazmış olduğu kitaplar içerisinde gerekli nedenleri, sebepleri, ne yapılması gerektiğini açıklıyor. Ayrıca kişisel gelişim – psikoloji kitapları bu dönemde size destek olabiliyor. Papatya çayı ise yatıştırıcı özelliği olduğu için rahatlama duygusu hissettiriyor. Meditasyon ve yoga da tavsiye edilenler arasında. Sosyal hayat gereği kimse sakin ve kolay bir hayat yaşamıyor. Ancak önemli olan karşılaşabilinecek her şeye hazırlıklı olup, gücümüzün yettiği olumsuzlukları değiştirip yaşadıklarımızı olduğu gibi kabul etmek. 

 
Toplam blog
: 670
: 1923
Kayıt tarihi
: 19.12.10
 
 

İstanbul doğumlu. Kuantum Yaşam Koçu. EFT, NLP, ETKİLİ İLETİŞİM, BEDEN DİLİ gibi bir çok konuda e..