Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Uzman Psikolog Ayça Aktaç Gürbüz

http://blog.milliyet.com.tr/norapsikoloji.com

05 Nisan '20

     
    Kategori
    Psikoloji
     

    Panik Atak Tedavisi

    Panik bozukluk, tekrarlayan ve beklenmedik panik ataklarla karakterize olan bir psikolojik sorundur. Panik bozukluk, panik ataklar ile ilişkili bedensel belirtilere aşırı duyarlılık hali ve buna bağlı kaçınma ve güvenlik davranşları ile ortaya çıkmaktadır. Panik atak dakikalar içinde zirveye ulaşabilen ve birden yoğun bir korku ya da yoğun bir içsel sıkıntının bastırdığı durumdur. Panik atak sırasında çarpıntı, titreme, terleme nefes alamama hissi, baş dönmesi, uyuşmalar gibi rahatsız ediici bedensel belirtiler görülebilir. 

    Panik bozukluk çoğunlukla genç yetişkinlik döneminde başlamaktadır ve çoğu zaman stres verici bir yaşam olayı ile ilişkilendirilmektedir. İlk panik atağın yaşanmasının ardından, kşilerde yeniden panik atak yaşama korkusu oluşmakta ve bu durum panik atakların tekrar görülme olasılığını arttırmaktadır. Ayrıca, travmatik yaşam deneyimleri, aile içi çatışma, çocuklukta deneyimlenen ayrılma anksiyetesi, beden duyumlarına normalden daha fazla duyarlı olma gibi durumlar da panik atak için risk faktörü oluşturmaktadır. 

    Panik bozukluk tedavisinde psikoterapinin olumlu etkisi bir çok çalışma tarafından desteklenmektedir. Terapide amaç, panik atak deneyimleyen kişilerin çarpıntı, titreme, uyuşma gibi bedensel belirtilerini daha gerçekçi anlamlandırması ve bu belirtilere karşı duyarlılığının azaltılmasıdır. Panik atak tedavisinde bilişsel ve davranışsal bileşenler yer almaktadır. Bilişsel yeniden yapılandırma tekniği ile, panik içeren durumlara ve bu durumların felaket içerikli sonuçlarına ilişkin uyum bozucu düşünce ve inançların değişimi hedeflenmektedir. Bilişsel yapılandırma esnasında, tehdit içeriğinin değil, tehdide ilişkin yorumların değiştirilmesi amaçlanmaktadır. Ayrıca, davranışsal müdahaleler ile panik atak tetikleycileri yeniden yapılandırılır. Panik atak tedavisinin süresi, belirtilerin sıklığına ve şiddetine göre değişebilmektedir ancak ilk terapi seasından itibaren mevcut belirtiler üzerinde iyileşmeler görülebilmektedir. 

    Panik atak ile ilgili destek almak için: https://norapsikoloji.com/

    Kaynak: https://norapsikoloji.com/panik-atak-tedavisi/ 

     
    Toplam blog
    : 1
    : 52
    Kayıt tarihi
    : 30.03.20
     
     

    ODTÜ psikoloji bölümünü bitirdikten sonra, Dokuz Eylül Üniversitesi'nde klinik psikoloji yüksek l..