Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Eylül '16

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Panik atak

Panik Atak kavramı en başta isim olarak ürkütücü gelebilir insana. Bu mesele her alanda mevcuttur aslında, insan bilmediğinden korkar bildiğinden korkmaz. Panik atak vücudumuzdaki bazı biyolojik etmenlerin devreye girmesi sonucu meydana gelmektedir. Bunların biraz olsun bilinmesi zannediyorum panik atak isminin ürkütücülüğü ve üstesinden gelinmeyecek kadar kötü bir durum olmadığını anlamamıza yardımcı olacaktır.

Vücudumuzda bulunan ve adına Otonomik Sinir Sistemi dediğimiz bir sistem mevcut. Yani ne demek bu sistem. En basit tabiriyle vücudumuzu bir makine olarak varsayarsak Otonomik Sinir Sistemi de bu makinayı yöneten bir merkez, bir yazılımdır. Bu mekanizmanın üstlenmiş olduğu iki ana vazifeyi ele alacak olursak, birincisi Otonomik Sinir Sistemi vücudumuzda bulunan hücrelerin, hücre gruplarının, organların nerede, ne zaman, ne kadar çalışacağını belirliyor ve yönetiyor. Örneğin siz yolda yürürken önünüze bir yokuş çıktı diyelim, bu durumda kalbinize daha seri çalışman gerekiyor önümde yokuş var diyebiliyor musunuz? İşte bu düzenlemeyi yapan ve komutu veren Otonomik Sinir Sistemidir. Bu sistem aslında sizin her anımızda yanımızda ve bizi korumaktadır.

panik-atak-nedir-nasil-basa-cikilir-201510111407

İkinci görevi ise sizi tehlikelere karşı uyarmak, o tehlike ve sıkıntı anından sizi uzaklaştırmak. Bunun ismine ise kaçma refleksi diyoruz. Yapılan bir araştırmada insanda kaçma refleksi yüzde 90 iken savaşma refleksi yüzde 10 oranında çıkmış. Yani savaşmaya biraz genetik olarak uzağız demektir. Peki, Otonomik Sinir Sisteminin gözü yok, kulağı da yok ama bunları nasıl algılıyor ve tepki veriyor. İşte bu algılama adrenalin molekül sayıları ile oluyor. Vücudumuzda bulunan adrenalin hormonu tehlike ve sıkıntı anında salgılanmaya başlıyor. Bu salgılanma Otonomik Sinir Sistemi tarafından algılanıyor ve belli bir düzeye ulaşınca sizin tehlikede olduğunuzu anlayarak Panik atak belirtilerini yaşamanızı neden oluyor.

Peki, neden herkeste anlatıldığı gibi olmuyor veya bir tehlike durumu olmasa dahi Panik Atak durumu yaşanıyor. Adrenalin molekül sayısının yükselmesine neden olan hem dışsal hem de içsel faktörler vardır. Bir kişinin endişeli ve kaygılı bir yapısı varsa ve güne başladığı andan itibaren endişe duymaya devam ediyorsa bu durum o kişide adrenalin molekül sayısının artmasına neden oluyor demektir. Belli bir seviyeye yükselince bu kez Otonomik Sinir Sistemi devreye giriyor ve sizin bir tehlike yaşadığınızı varsayarak Panik Atak yaşamanıza sebep oluyor. İşte Panik Atak dediğimiz konu tam da budur.

İçsel sebeplerden dolayı, yaşanmaması gereken panik atak durumu yaşandığı için düşman olarak görülür. Aslında bakıldığında normal olarak gerçekten yaşanan bir tehlike durumunda devreye giriyor ve bizi korumaya alıyor. Bu yüzden gerçek sebeplerin farkında olmalı ve çözüm yolları aramalıyız.

Daha fazla detay ve farklı konu başlkları için web sitemizi ziyaret edebilirsiz. www.ozguveneksikligi.com

 

 
Toplam blog
: 6
: 125
Kayıt tarihi
: 25.08.16
 
 

Araştırma yaptığım ve tecrübe ettiğim konularda yazmaktayım. Web sitesi kurmak, wordpress kurulum..