Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Ocak '18

 
Kategori
Sağlık
 

Panik Bozukluğu

Panik Bozukluğu
 

Pan


Toplumda Panik Atak olarak ta bilinen hastalık, kural olmamakla birlikte genellikle genç yaşlarda  özellikle 25-35 yaşlarında ve kadınlarda yaklaşık 2 kat daha sık rastladığımız, aniden başlayan korku ve beraberinde bir takım bedensel belirtilerin yoğun bir şekilde yaşandığı rahatsızlıktır. Sıklıkla ilk 10 dakika içinde korku ve bedensel belirtiler zirveye çıkar. Daha sonra yavaşça söner.

Panik atak kelimesinin kökeni Yunan Mitolojisindeki "Pan" dan gelmektedir. Pan mitolojide çobanların, kırların tanrısı olarak bilinir. Hermesin oğludur ve yarı keçi, yarı insan siluetinde tasvir edilmiştir. Pan mitolojide kırlarda, ormanlarda perileri kovalaması, çobanların aniden önüne çıkarak korkutmasıyla bilinir. Bu sebeplede aniden ortaya çıkan bu korku hastalığına Panik Bozukluğu adı verilmiştir.

Aşağıdaki belirtilerden 4 veya daha fazlasını bir arada yaşıyorsanız Panik Ataklardan şüphelenilebilir;

* Çarpıntı
* Terleme
* Titreme
*  Nefes alama hissi
*  Boğulma, tıkanıyormuş hisleri
*  Göğüs ağrısı
*  Bulantı, karın ağrısı
*  Baş dönmesi, bayılma hissi
*  Gerçeklik duygusunun kaybı, hayaldeymiş gibi hissetme ya da ruhun bedeninden ayrılıyormuş hisleri
*  Delireceğini, kontrolünü kaybedeceğini düşünme
*  Ölüm korkusu
*  Uyuşma, karıncalanma hisleri
*  Üşüme, ter basması

Eğer tekrar eden bu ataklar, gündelik yaşantınızda önemli değişikliklere neden olmaya başladı, kaçınma davranışları dediğimiz kendinizi bazı aktivitelerden, durumlardan kaçırmaya başladıysanız (kapalı yere girememe, banyoda duramama, kalabalığa girememe, evden sokağa çıkamama vb.), sürekli tekrar atak gelecek korkusu içindeyseniz, artık Panik Bozukluğu başlamış olabilir ve profesyonel yardım almanız önerilir.

Kişinin aslında bedeni korku duygusuna oldukça sağlıklı cevap vermektedir. Fakat belirtileri yorumlamada hata vardır. Hatta atağı tetikleyende sıradan bir bedensel belirtinin felaket olarak yorumlanmasıdır çoğu zaman. Terapide bu ve benzeri düşünce hatalarının düzeltilmesiyle bile hızla belirtiler tek başına başedilebilecek seviyeye inmeye başlar.

Uzun bir süre Panik Bozukluğu olan kişilerde sıklıkla tanıya Depresyonda eşlik edebilir.

Panik Bozukluk, Bilişsel Davranışçı terapiye güzel yanıtlar verir. Eğer kronikleşmemiş zeminde ekstra başka psikiyatrik bulgularda yoksa ilaç dahi kullanılmadan tedavi edilebilir.

 

 
Toplam blog
: 3
: 578
Kayıt tarihi
: 16.01.18
 
 

Psikiyatrist / Psikoterapist Adanada yaşıyor. Evli 2 çocuklu. Mesleki İlgi Alanları: Bilişsel Dav..