Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Eylül '06

 
Kategori
Haber
 

Papa 'nın anlamsız çıkışı

Papa 'nın anlamsız çıkışı
 

Papa 16. Benedictus farklı çıkışlarla kendi adından sıkça sözettiriyor. İlk çıkışını, Batı Dünyası'na karşı yapan Papa, Batı Dünyası'nı Tanrı'ya olan inancını kaybettiği şeklinde görüşlerini bildirdi.

Hızını alamamış olacak ki, bu seferde Ortaçağ'da yaşamış olan Bizans İmparatoruru 2. Manuel Paleologos'un "Muhammed'in vaadettiği inancı kılıçla yayma emrinden başka hangi yeniliği getirmiştir, gösterin bana." sözlerinden alıntı yapma gereği duydu ve ekledi "İslam'da Tanrı ile akıl arasında ayrılmaz bir bağ yok. Cihad, akla ve tanrıya karşı". Bunda sonra Yahudiler için de alıntıda bulunan Papa, son olarak bu kesmin tepkisini de üstüne çekmeyi bildi. Peki ne oldu da Papa, bu imparatorın sözlerinden alıntı yapma gereği duydu?

Oysa ki Papa, alıntı yaptığı Bizans imparatoru'nun her zaman karşısında olmuştur tarih boyunca. Can düşmanı Ortodoksların bir imparatorun sözlerinden niçin alıntı yapma gereği duydu bilinmez.

Papalık makamı patriklik makamına her zaman karşı olmuştur. Öyle ki, yapılan Haçlı seferlerinden birinde İstanbul'da Latin egemenliği bile yaşanmıştır (1204). Bu tarihlerde İstanbul'u yağma etmekten kaçınmayan Katolikler, Ortodoks başkentinde yaşayan insanları mezhepleri yüzünden türlü zorluklar çektirmiş ve hatta Ortodoks azizlerin kemiklerini kendi başkentlerine götürmüştür.

Katolik inancına göre Papa'nın yanılmayacağı varsayılır, dolayısıyla Papaların özür dilemesi alışageldik bir durum değildir. Bunun yanısıra, Papa 2. John Paul, Ortodoks ve Musevilerden özür dilemişti. 2001 senesinde, 2. John Paul "Yakın ve uzak geçmişte Ortodokslara karşı yapılan hatalardan ötürü özür dilerim. Biz Katolikler de uğradığımız haksızlıkları bağışlıyoruz" ifadelerini kullanarak Ortodokslardan 800 sene sonra özür dilemişti. Ayrıca kendisi Naziler döneminde Musevilere yardım etmeyen Katolikler adına özür dileyerek Musevilerden ise yaklaşık 50 sene sonra özür diledi.

Bunun yanısıra, Papa'nın önümüzdeki ayın sonlarında Türkiye'ye bir ziyareti sözkonusu. Onun ziyareti sırasında çıkabilecek en küçük bir tatsızlık ülkemizin imajı için hiç de hoş olmayacağı açık. Özellikle, Papa'ya suikast yapanın Mehmet Ali Ağca adında bir Türk olduğunu da gözönüne alırsak, bizlerin yani Türklerin ikinci kez ülke imajını tehlikeye sokacak davranışlardan kaçınmamızın önemi daha iyi anlaşılmalı.

Papa'nın bu üç semavi dine yaptığı açıklamalra en iyi yanıt Yahudilerden geldi sanırım. Papa'nın alıntılarda bulunduğu sözleri, tarihin birer gerçeği olduğunu ancak Papalık makamında bulunan bir kişinin bu sözleri kullanırken daha dikkatli olması gerektiğini bildiren sözlere de katılmamak mümkün değil.

Her ne olursa olsun, Papa 16. Benedictus'un yaptığı açıklamalarla, kendisinden önceki 2. John-Paul'un kurduğu medeniyetler arası diyaloğa büyük bir darbe indirdiği bir gerçek.

 
Toplam blog
: 112
: 3643
Kayıt tarihi
: 22.07.06
 
 

İstanbul'da doğdum. Metalurji ve Malzeme Mühendisliği mezunuyum. Felsefe, sanat tarihi, müzik özel i..