Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Nisan '15

 
Kategori
Dünya
 

Papa tövbe etmeli

Papa tövbe etmeli
 

Papa ve papalık makamı hakkında kısa bir bilgi vererek sözlerime başlamak istiyorum.
 
Katolik Kilisesi’nin başkanına “Papa“, bu makama da “Papalık” denir. Papalığın merkezi Roma şehrinde Vatikan’dır.
 
Papalık bugün siyasi sınırları, bayrağı, radyosu, pulları, hatta küçük bir ordusu olan bir devlettir. 1577’den beri Papalık’ın merkezi olan Vatikan Sarayı ve dolayları 1929’da İtalyan hükümetiyle yapılan Latran Antlaşması ile bağımsızlığa kavuştu. Dünyanın en küçük devleti olan Papalık-Vatikan devletinin yüzölçümü 0,44 km2 ve nüfusu ise turistlerle beraber günlük 1500 kişi dolaylarındadır.
 
1870’te büyük bir devlet olarak birleşen İtalya, Roma’yı alınca, Papa’nın Vatikan Sarayı’nda bir hükümdar gibi kalmasını kabul etti ve ona maaş bağladı. Yalnız, Papalık, Roma’nın İtalya devletine katılmasını kabul etmedi. Bağımsızlık konusunda diretti. Zamanla  Siyasi politik gücü oldukça zayıflayan makama  Laterano Antlaşması ile bağımsızlık verildi.
 
Durumdan anlaşıldığı üzere papanın iki kimliği vardır. 
 
1-Siyasi kimiliği; yani Vatikan devlet başkanlığı
 
2-Dini kimliği.
 
Dünyanın bir çok yerinde hem Hristiyan alemince hem de diğer dinler papayı dini kimliği ile tanır. Siyasi kimliği çoğu zaman hiç dikkate alınmaz. Hatta hiç alınmaz.
 
Fakat papa iki kimliği olduğunu  bize son yaptığı konuşması ile hatırlattı. Papa  Francesco, hem Paskalya Bayramı´ndan sonraki Kutsal Pazar günü hem de sözde Ermeni Soykırımı´nın 100. yılı olması nedeniyle  Vatikan´ın ünlü Aziz Petrus Bazilikası´nda düzenlediği büyük  
ayinde 1915 olaylarından bahsederek "20. yüzyılın ilk soykırımının Ermeni toplumuna karşı yapıldığını"söylüyor.
 
Papa bu kelimeyi herhangi bir sohbette söylese deriz ki! Papa siyasi kimliğini kullandı, Vatikan devlet başkanı olarak açıklama yaptı bizi bağlamaz. Hani diğer devlet başkanları seçim öncesi ermeni oyunu kapmak için böyle manevralara girerler. Bunlara alışığız. Fakat papa bu kelimeyi bir ayinde din adamı kimliği ile konuşuyorsa gerçekten dikkate almalıyız. Papa dedin mi Hristiyan aleminde akan sular durur. Uygar devletlerde yaşayan, eğitimli, belli bir yaşam düzeyine erişmiş insanlar belki bu kelimeyi duymamış bile olabilir. Fakat Hristiyan alemi yalnız Avrupa ve Amerika ile sınırlı değil. Dünyanın bir çok ülkesinde açlık sınırında, gelişme düzeyinde olan hıristiyan devlet ve topluluklar var. Bu topluluklarda bu kelimenin anlam kazanacağı aşikardır. Hatta bizde olduğu gibi Avrupa da aşırı Hristiyan partiler, örgütler mevcut, bu topluluklarda bazı şeyleri uyandırabilme ihtimali de çok yüksektir.
 
İnsanlık tarihi boyunca dinler yer yüzünde ilahi adaleti sağlamak için gönderilmiştir. Din adamları da bu ilahi adaletin nasıl sağlanacağı konusunda gerekli eğitimi bilgiyi, kültürü alarak insanların nasıl huzura ermeleri gerektiği konusunda  yol gösterici kişilerdir.
 
Hristiyan aleminin dini liderinden de bunu beklerdik. Bu  ayinde yapması gereken  dünyaya barış için çağırıda bulunması idi. Hatta 1915 olaylarında her iki taraftan ölen insanları anmalı geçmişle sürekli didişmek yerine geleceğe bakarak kalıcı barışın sağlanması için telkinler vermeliydi. “20 ci yüzyılın soy kırımı Ermeni topluluğuna yapıldı” sözünün gerçek belgesi ve bilgisi papada ne kadar var. Kimler papaya bu bilgi ve belgeleri sundu. Asırlarca birlikte yaşadıkları Müslümanları Ruslarla bir olup kıran, zulmeden ermeni çetelerini papaya kim nasıl anlattı.   Asırlardır Osmanlı topraklarında paşalar gibi yaşayan Ermeniler ne oldu da bu topraklardan sürüldü?  Papa bir din adamı olarak 1915 olaylarını günün koşulları ile irdeleme adaletini ne kadar gösterebildi?  Barış ve dostlukları köprünün altında akan hırçın sulara salmak ona  ve Hristiyan alemine ne kazandırmıştır. Yoksa üvey evlat Ermenilerin gönlümü alma sevdasımıdır.
 
Bu olayı nasıl açıklarsanız açıklayın, Temiz bir yere çıkmaz. Papa din adamlığını kutsal saydıkları mabedte bir kenara bırakarak siyasi kimliğini üstlenerek dünya barışına darbe vurmuş günah işlemiştir. İki ülke arasında gerilimi ve düşmanlıkları yok edeceği yerde tırmandırmıştır. Nitekim bu açıklamalardan sonra dünyanın bir çok ülkesinde galeyana gelen ermeniler Türk bayrakların yakmış ve terör estirmişlerdir.
 
100 yıl öncesi olan olaylara takılmak yerine,  günümüzde Filistinde, ırakta, suriyede, Mısırda, arıkanda, doğu Türkistanda, Azerbeycanda, Çeçenistanda, bosnada , Afrika da ve dünyanın bir çok yerinde  insanlar yok edilirken, Müslüman kanı akarken,  Allahın adaletini ve nizamını dünyaya yaymakla görevli olduğuna inanan papadan ses beklerdik. Dinler arası dialog kesimesinde samimi olmasını beklerdik. Hepimiz aynı Allaha iman ediyorsak neden birbirimizi kırıyoruz demesini beklerken yangına körükle gitmek niye. 
 
Sayın Papa,   Bizce işlediğiniz günah için sizi ve bizi yaratan Allaha tövbe edin. Sizin inancınızda tövbe nasıl yapılırsa öyle yapın, ama mutlaka yapın çünkü akan bu kanlarda vebaliniz büyük. Öte dünyada verilecek hesabınız bir hayli kabarık.
 
Toplam blog
: 39
: 366
Kayıt tarihi
: 27.11.14
 
 

1966 yılında Giresunda doğdu, Bulancak Ticaret Meslek lisesinde okudu ve Anadolu Universitesi İşlem..