Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Kasım '09

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Papatya çiçeği

BİTKİLERLE MODERN TEDAVİ

Papatya çiçeği mikrop öldürücü, dokuların iyileşmesini hızlandırıcı, iltihaplanmayı önleyici, kramp giderici ve diğer özellikleriyle modern tıbbi tedavinin vazgeçilemez bir unsuru olarak çok yönlü kullanılmaktadır.

PAPATYA ÇİÇEĞİ( Matricariae flos )

Papatya çiçeği Alman resmi gazetesinde 5.12.1984 tarihinde (Heftnummer:228, ATC-Code:A16AY) yayınlanarak modern bitkisel ilaç olarak yürürlüğe girmiştir. Papatya çiçeği ESCOP ve WHO monografilerinde de yer almaktadır. Modern bitkisel ilaç kanununa göre papatya çiçeği doğal bileşiminde kullanılır, her hangi bir madde katılamaz veya bileşimindeki maddelerden bazıları ayrılamaz. Almanya’da ilaç üretimi amacıyla 1000 hektardan fazla bir alanda papatya ekimi yapılmaktadır. Çok sayıda firma tarafından ilacı üretilmektedir ( Chamo, Kamillan supra, Kamillopur, Kamillosan, Markalakt, Salus vb.).

İlaç etkili (Ecza, drog) kısmı: Papatya bitkisinin (Matricaria recutita L.) taze veya kurutulmuş çiçek başları kullanılır. Bileşiminde en az %0, 4 esans, matricin ve flavon türevleri bulunur.

Etkisi: Mikrop öldürücüdür, iltihaplanmayı önler, yaraların iyileşmesini hızlandırır, kramp gidericidir (Gevşetici), koku gidericidir, cildin beslenmesini destekler.

Kullanıldığı yerler:

Dahilen: Sindirim sistemi iltihaplı hastalıklarında ve Kramplarda kullanılır.

Haricen: Ağız, dişeti ve ciltteki iltihaplı hastalıklarda uygulanır. Solunum yollarındaki tahriş ve iltihaplı hastalıklarda soluyarak kullanılır. Üreme organları ve makattaki hastalıklarda banyo ve yıkama şeklinde uygulanır. Hastalıklar bölümündeki bilgiler dikkate alınarak tatbik edilmelidir.

Kullanılmaması gereken haller: Yok.

İstenmeyen (Yan) etkileri: Yok.

İlaçlarla uyumsuzluğu: Yok.

Kullanım miktarı:

Çayı şöyle hazırlanır: Bir yemek kaşığı papatya çiçeği ( 3 gr) fincana konur üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir, fincanın ağzı kapalı olarak 10 dakika demlenir, süzülür. Mide barsak hastalıklarında günde 3-4 defa çayı taze hazırlanarak yemek aralarında içilir. Ağız-boğaz ve dişeti iltihaplarında bu şekilde hazırlanmış çay ile gün boyu çok defa gargara yapılır.

Haricen: 1-3 yemek kaşığı papatya çiçeği üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir, kabın ağzı kapalı olarak 10 dakika bekletilir, süzülür. Sargı bezi bu su ile ıslatılarak hastalıklı bölgeye konur. Bu su ile bölgesel yıkama da yapılır. Banyo: 50 gr papatya çiçeği üzerine 2 litre kaynat su ilave edilir, kabın ağzı kapalı olarak 10 dakika bekletilir, süzülür, 8 litre su ilave edilerek banyo yapılır ( Her 10 litre banyo suyu için 50 gr çiçek kullanılır).

Uyarı: Bilinen alerjisi olanlar kullanmamalıdır.

Kaynak:

Dr. Ahmet Toptaş, Alman kanunlarına göre düzenlenip izin verilen

BİTKİLERLE MODERN TEDAVİ, Gonca Yayınevi, İstanbul 2009

ISBN:978-9944-790-31-4, (0212) 5285076-5286005

 
Toplam blog
: 157
: 4472
Kayıt tarihi
: 14.11.09
 
 

Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi kimya yüksek mühendisliğinden mezun oldum. İstanbul Üniversitesin..