Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Mart '17

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Para birikimi ve bütçe kontrolü

Para birikimi ve bütçe kontrolü
 

Neden tasarruf yapamıyoruz?


Çağımızın en büyük gerekliliği ne yazık ki para olmuş durumda. Lidyalılardan bu yana başlayan serüvenine, popüleritesini arttırarak devam ediyor ve hatta bir çok kişi için hayatın vazgeçilmezleri listesinin başını çekiyor.

Neden para biriktiremiyoruz?

'Sokağa çıktığım zaman 100 liram gidiyor' evet, çok duyuyoruz bu cümleyi. Peki, çözüm gerçekten eve kapanmak mı?

Tabiiki değil, mübalağa etmeyin lütfen diyorum ve konuya giriyorum. 

Bundan on yıl önce size, bir kahveye 10 lira vereceğinizi söyleseler inanır mıydınız? Sırf etiketi için diğerlerinden hiç bir üstünlüğü olmayan giysilere, yüzlerce hatta binlere varan paralar harcarım der miydiniz? Bundan 20-30 yıl öncesine gidelim, lüks araba tutkusu diye bir şey var mıydı? Şimdi durup da ben bunlara hevesli değilim demeyin.

Üzülerek söylemeliyim ki senin için bunlar önemli olmasa bile, eşin çocuğun en az birinden ya da bunların türevlerinden kendini alıkoyamıyor. Neden mi?  Çünkü; eskiden internet yoktu , eskiden her şey bu kadar göze sokularak yapılmazdı. Edep vardı adap vardı, onun da canı çeker , bu da özenir vardı. Ama görüyoruz ki insanlar artık her şeyi gözümüze  soka soka yapıyorlar ve sen kendini bu saçmalık burhanının içine kaptırmasan da, çevrendekilere engel olamıyorsun. En basitinden çocuğun; kim çocuğuna hayır diyebilir ki?

Gelelim gelir-gider dengesine. Günümüz şartlarında bunu sağlamak da çok zor. Türkiye için bulunan bağımsız verilere göre, ülkemizde 19 milyon aile yaşıyor.  Bu ailelerin %6.4 'ünün geliri 430 lirayla en düşüklerde başı çekiyor.  Büyük çoğunluğu sağlayan kesim ise %32.1 'lik kesim ile 450-810 tl arası kazanç sağlayanların. En yüksek gelir ve de az çoğunlukla başı çeken kesim ise %1.2 'lik dilimdeki aileler ile 5.600 lira ve üzeri. Heralde geçinemeyiz dediğinizi duyar gibiyim, bence de öyle. 

Elimizde olmayan nedenlerle kısa vadede bu gidişatı değiştiremiyor isek ilk yapmamız gereken şey,

-Gelir-gider hesabımızı iyi yapmamız. Üşenmeyin yazın, 'yaa ben bunları yaptım zaten' demekle olmaz bu işler.

- Büyük ihtimal giderleriniz fazla çıkacak. Bu adımda yapmamız gerek şey ise gider fazlalığını azaltmaya yönelik. Buna ilk olarak lüks harcamalardan başlanmalı. Çünkü sağlık,eğitim, gibi ihtiyaçlardan çok çok mecbur kalmadıkça ödün veremeyiz, vermememiz de gerekiyor zaten. 

Nedir bu lüks harcama? Mesela her haftasonu gittiğin restoran hatta abartıp müdavimi olduğun kafe. Her gördüğün ucuzluk parazına istemsizce dalman. Her indirim yazısına mıknatıs gibi çekilmen. Zaten bunlar yok diyorsan; hepimizin bildiği o markete gidip poşet parası ödeme de , farklılığı olmayan bir markete git ya da meyve-sebze için bu defalık semt pazarını tercih et. 

-Tasarrufa gittin ve giderlerin yine fazla mı? Ek iş aramaya başlayabilirsin (Tabi bu seçenek yaş gruplarıyla doğru orantılı olarak değişkenlik gösterecektir.) Sana uygun bir iş mutlaka vardır; freelance, part-time bir iş mutlaka bulacaksın.

Haklısınız, büyük bir kesim için geçinmek çok zor, pazarda bile bir şey almadan önce defalarca düşünmeleri gereken insanlar, hatta ve hatta hiç pazara gidemeyenler var.

Sözüm meclisten dışarı, kesinlikle haksızlık etmek istemiyorum ama tembel bir milletiz. Hani o Avrupa Avrupa dediğiniz yer var ya; işte insanlar orda çalışmak için sabah 4 lerde kalkıp, belki 3 belki 4 vasıta değiştirip 8 saat(en şanslıları) çalışıyorlar. Hani bizim sosyalliğe, ailemize ayıracak vaktimiz yok, geçim sıkıntımız var ya? Orada insanlar hem ailelerine hem de yeteri kadar sosyalliklerine vakit ayırabiliyorlar. Hayatta olmayacak hiç bir şey yoktur, az emek vardır. Emeksiz yemek olmuyor ne yazık ki. O yüzden hiç bir şey için pes etmeyin.

Size çok yakın zamanda gündeme gelen bir kadından örnek vereceğim. Kredileri ve de lüks harcamaları başa çıkılamayacak bir hal alınca dur demiş ve de kahvelerini evde içmeye, bir bisiklet alıp; işe bisikletle gitmeye, kendine kuaförlük yapmaya, yemeyip çöpe attığı yemekleri az pişirmeye, giysilere-aksesuarlara verdiği paraları tamamıyla kesip, hatrı sayılır bir birikim elde etmiş.

Bir sonraki tasarruf macerasındaki neden sen olmayasın? Hiç bir şey için geç değil. İhtiyacınız olan şey;

1) Kendinize ve sevdiklerinize daha çok vakit ayırın

2) Sizi rahatlatan şey alış-veriş değil, dünyanın güzelliği olsun

3) Avm 'lere tıkılmayın, parklarımız, sahillerimiz var!

4) Her yere arabayla gidip, obez olmak zorunda değilsin.

5) Sigara, alkol gibi zararlı maddelerden uzak dur, zaten sana hiç bir faydası yok!

6) Sınırsız eğlence hayatına artık ara vermenin vakti gelmedi mi?

Sen yaparsın, ben sana inanıyorum.

 
Toplam blog
: 4
: 385
Kayıt tarihi
: 01.03.17
 
 

Yazmak benim için her zaman hobi olmuştu. Her zaman kendim için yazmıştım, eminim ki okunduğumu b..