Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Ağustos '08

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Para kimin elinde?

Para kimin elinde?
 

Dünya ve sağlık sorunlarından sonra biraz da ülke ekonomisi hakkında yazalım diye düşünerek, Türkiye Kamu Çalışanları Sendikasının bir çalışmasının ışığında ekonomik verileri birlikte değerlendirmeye ne dersiniz?

Türkiye Kamu Çalışanları Sendikaları Konfederasyonu, Temmuz ayında çalışan tek kişinin yoksulluk sınırının bin 323 YTL, dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddinin ise 2 bin 646 YTL olduğunu açıklamış.

Şimdi Türkiye’deki çalışan ve emeklileri kabaca göz önüne getirelim. Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanı Murat Başeskioğlu’nun açıklamalarına göre, şu anda 7.678, 314 kişi emekli, 13.844.822 kişide aktif sigortalı. Kaba taslak 21.5 milyon kişi bir şekilde maaş alıyor.

Bu maaş alanların, maaş ortalamaları ne kadardır hiç merak ettiniz mi? Benim yaptığım araştırma ve AB ortalamalarında 350Avro civarında bir maaş anlıyor. Bu da kabataslak 700YTL bile etmiyor.

Tek kişinin askeri geçim haddi ne kadardı? 1323YTL, yani bir kişinin en az harcayabileceği rakam için iki kişinin çalışarak veya emekli olarak maaş alması gerekiyor. Bizde ise an azından bunun tamamen tersi değimli. Bir kişi maaş alır, en az iki kişi onu harcar.

Kamu Sen dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddi ise 2 bin 646 YTL olarak belirlendiğini açıklamış.

Sonuç olarak, dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddinin bir önceki aya göre yüzde 0, 75 oranında arttığını da açıklamış.

Çalışan tek kişinin açlık sınırı ise bir önceki aya göre yüzde 1, 49 oranında artarak, bin 12 YTL olduğunu.

Ayrıca 4 kişilik bir ailenin ortalama gıda ve barınma harcamaları toplamı Temmuz ayında bin 15 YTL olarak tahmin edildiğini de açıklamış.

Araştırmada, 4 kişilik bir ailenin sağlık kuruluşlarının belirlediği gibi sağlıklı bir biçimde beslenebilmesi için gerekli harcamanın Temmuz verilerine göre günlük 19, 38 YTL olduğu belirlenmiş.

Toplam tüketim harcamaları içinde gıda harcamalarının payı yüzde 21, 96 ve ailenin aylık gıda harcaması toplamı ise 581 YTL olmuş.

Temmuz itibariyle bir memurun ailesi için yaptığı gıda harcaması, maaşının yüzde 53, 44'ünü oluşturuyormuş.

Türkiye İstatistik Kurumu verilerinde bulunan konut gideri ise Temmuz ortalama maaşının yüzde 39, 93'üne denk geliyormuş.

Buna göre bir memur, ortalama maaşının yüzde 93, 37'sini yalnızca gıda ve barınma harcamalarına ayırmak zorunda kalıyormuş.

Diğer ihtiyaçları için ise maaşının yüzde 6, 63'ü ile yetinmek zorundaymış.

Şimdi 6 yıldan beri gazete ve televizyonlardaki ekonomi haberlerine bir bakalım. Ne diyor ekonomi uzmanları! Ekonomi çok iyiye gidiyor, ekonomik göstergeler çok iyi, kimin lehine iyi? Bu zamana kadar halkımız bu ekonomik verileri hiç sorgulamadı. Önüne getirilenle yetinmek zorunda kaldı. Seçimler yaklaştığında da sosyal Devlet olduğumuz idarecilerin aklına geldi ve Sadaka ekonomisini devreye soktular.

İşte en son ekonomik verileri yukarıda sıraladık. Televizyon ve Gazetelerin söylediklerinin tamamen zıddı bir durum ortada.

Şimdi Gazetelere yazı yazan ve Televizyonlarda ekonomik program yaparak, bunlardan tonlarca para alan uzmanlar(!) bu verilere de bir şeyler söylerler mi dersiniz?

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..