Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Eylül '21

 
Kategori
Felsefe
 

Para Kötülüğün Anası mı?

Yarım yüzyıl önce İlkokulda her okul paydos edildikten hemen sonra yürüyerek eve giderken hükümet binasının sol tarafında duran Yeşilay'a ait demir levha yazısını hiç unutmuyorum.

Levhada şöyle yazıyordu; ''İçki bütün kötülüklerin anasıdır''..

Muhabbet aracı olarak değil de 'sorunlarımı unutturuyor' anlayışıyla alınan alkol tüketiminin insan sağlığına zarar verdiğini söylemek isterim. Zira, insan sorunlarını mantık ve duygu paralelinde çözmeye çalışmalıdır. Alkol, sorunların çözümüne yardımcı olmasının tersine daha fazla sorun ürettiği de çok açık.

Durum böyle iken sırf sorunlarını unutmak için alkol alan kimselerin kısa sürede tüketmiş olduğu alkol miktarının sınırının olmadığını ve bu nedenle kendilerine zarar verdiklerini de gözlemleyebiliyoruz. Oysa muhabbet ortamında alınmış olan alkol uzun sürede tüketildiğinden dolayı kendilerine zarar vermiş olmuyor.

Asıl konumuz alkol değil aslında.

Konumuz, ismini yazmaktan bile hoşnut olmadığım 'Para!'. (ben buna meta diyeyim, daha doğrusu demek istiyorum)

Yeşilay'da görevli kimse olsaydım günümüzde demir levhaların üzerinde şöyle bir slogan yazmak isterdim, 'Para bütün kötülüklerin anasıdır'..

Kötülüklerin anası nasıl olmasın. Adam neredeyse Tanrı'ya taparcasına tapıyor adeta. Hayatta onun dışında gözü bir şey görmüyor. O bir yana en değer vermiş olduğu eyler bir yana. Tamam kapitalizm süreci içerisinde kapitalizmin doğası gereği bir çok değerleri ters-yüz edeceğini ve ettiğini biliyoruz. Ters-yüz etme kardeşim ters-yüz etme arkadaşım! Aklını mantığını kullan.

Diyeceksiniz ki, dini imanı olmayan şeyin aklı mantığı mı olur?

Doğru..

Akıl ve mantığı da terz-yüz etmekle kalmıyor yok ediyor adeta.

Sadece (dindarları tenzih ederim) dinciler her tür değerleri yok sayarak para'ya değer vermiyor, geçmişte emekten emekçiden yana olan sosyalist düşünceye sahip bazı kişilerin de para'ya değer verdiklerini ve uğruna her şeyi yapabildiklerini görmekteyiz.

Gerçek islam ve gerçek sosyalizm'i çok örtüştürürüm emek hak adalet konularında. (gene dindarları tenzih ederim) dincilere bakıyorsunuz din iman kul hakkı diyor, bir bakıyorsunuz en yakın akrabasının arazisini entrikalarla ucuza kapatmaya çalışıyor, yada ucuza kapatmak için aile bireylerinin aralarını bozmak için her türlü numaraları çekebiliyor. Sözde sosyalist kimseler de benzer şeyleri yapmaktan çekinmezler. Al birini vur ötekine!

Dindar olmak doğrulara inanarak yaşamak demek, gerçek sosyalist kişi demek de doğrulara inanarak yaşamak demektir.

Dinciler ve sözde sosyalistlerden uzak durmak en iyisi.

 

 
Toplam blog
: 2327
: 450
Kayıt tarihi
: 03.07.07
 
 

25.05.1960 doğumlu. Üniversite terk. Müzik, seyahat ve tiyatro sever. Antalya Devlet Tiyatrosu'nd..