Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Mart '12

 
Kategori
Güncel
 

Para Simgesidir, yenidir, iyidir! (mi acaba?)

Para Simgesidir, yenidir, iyidir! (mi acaba?)
 

Dünyadaki farklı ülkelere ait paraların simgeleri


Türk Liramız dün İtibari ile yeni sembolüne kavuştu. Tüm halkımıza hayırlı uğurlu, bir şekilde faydalı olsun inşallah.       

Türk Lirası'nın simgesi 8362 başvuru arasından seçildi. Ve Simgenin çıpa şeklinde olması TL'nin güvenli liman haline geldiğini gösterdiği ve Yukarı doğru çizgiler de paranın yükselen değer olduğunu simgeliyor, denildi.

Beğenen de var beğenmeyen de.. Bu nedenle bu konuda yorum belirtmeyeceğim. Sonuçta olanla, ölen değişmiyor değil mi· ? :)

Ancak umarım, kullanılır ve umarım alışılır. Bu konuda, Bundan sonraki çalışmalar çok önemli. Bir süre gündemden düşmeyecek olan para konusunda, benimde tuzum olsun ve bende para konusunda genel bilgiler paylaşayım istiyorum;

Para nedir: Para, mal ve hizmetlerin değişim aracıdır. Ekonomide madenî para ve banknotların yanı sıra, vadesiz mevduatlar ve kredi kartları da parayı meydana getiren unsurlardan sayılır. Paranın; değişim aracı, değer ölçütü ve saklama işlevleri vardır.

Para Sembolleri:

Çoğu para biriminin karakteristik kısaltması ya da sembolü bulunmaktadır.

£, Pound ve Lira sembolü; £ sembolü L harfinden ve Latin librasından (Pound) türemiştir. Değerli metal ağırlığının ölçümünde ağırlık birimi olarak ve de para birimi olarak kullanılmıştır.

$ birçok para biriminin ve de Amerikan Doları’nın sembolü; Dolar simgesi aslında, İspanya-Meksika Peso’su (Piaster) için kullanılmıştır. Amerika Birleşik Devletleri para biriminin 1780 ve 1790’lı yıllarda yürürlüğe girmesiyle birlikte “Dolar” kelimesi de (Meksika para birimi Amerikan-İngiliz dil kullanımında “İspanya Doları”, yani “İspanyol Taleri” olarak adlandırılmıştır) Meksika’dan devralınmıştır.

¥, Yen ya da Yuan sembolü; Enine tek çizgili ¥ sembolü varyasyonları da vardır. Çin simgesi ve Japon simgesinde iki enine çizgi vardır, fakat Japon sembolü oldukça farklıdır.

€, Avro sembolü; Avro sembolü, 1974 yılı Avrupa Topluluğu baş grafikçisi Arthur Eisenmenger’in tasarımıdır. Yunan harfi Epsilonu (?), bununla da Avrupa’nın antik kökenini çağrıştırır. İki düz çizgisi Avro ve Avrupa’nın ekonomi sahasının istikrarını simgeler.

Türk Lirası:

Sembolü: ¨ ; ISO 4217 kodu: TRY, Türkiye Cumhuriyeti'nde ve de fakto cumhuriyet olan Kuzey Kıbrıs'ta kullanılan para birimi. Türk lirasının alt birimi kuruştur. Türkiye'de para basma yetkisi Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'na aittir.

Paradaki 0'ları atmak amacıyla 31 Ocak 2005'te geçici olarak tedavülden kaldırılmış ve yerine Yeni Türk lirası kullanılmaya başlanmıştır. YTL'den TL'ye geçişin tamamlanması nedeniyle 1 Ocak 2009 tarihinde yeniden tedavüle girmiştir. Fakat 2009'da tedavüle giren paralarda YTL'de olduğu gibi 6 sıfır bulunmamaktadır. YTL'nin alt birimi Yeni Kuruş'tur.

Bugüne kadar Türk lirasının önyüzünde sadece Atatürk ve İsmet İnönü'nün resmi bulunmuştur. Ne var ki İsmet İnönü sadece cumhurbaşkanlığı döneminde ( 1938-1950 ) Türk lirasının ön yüzünde yer alabildi. Ayrıca Yunus Emre, Fatih Sultan Mehmed, Mehmet Akif, ve Cahit Arf gibi önemli Türk büyüklerinin resimleri ise Türk lirasının bazı emisyonlarının arkayüzünde yer almıştır.

Para Hakkında bİr Fıkra:

Öğretmen asit konusunu işlerken cebinden 50 kr çıkartır ve :

- Çocuklar ben bu parayı asitin içine atacağım. Sizce erir mi erimez mi?

Ali ayağa kalakar ve:

- Öğretmenim kesinlikle erimez.

Öğretmen:

- Evet erimez ama niye işte?

Ali cevap verir:

- Öğretmenim eriyecek olsa paranıza kıymazdınız da ondan.

Para ile ilgili Atasözü ve Deyimler:

-“ak akçe kara gün içindir.”

-"para, para, para." napolyon.

-“para, para, para, varlığı bir dert, yokluğu yara.” (şarkı sözü)

-''paraya yakın olan, mezara uzak olur''(filler ve çimen filminden)

-“para ile imanın kimde olduğu belli olmaz “

-“para parayı çeker”

-“parayı veren düdüğü çalar”

-“kiminin parası, kiminin duası.”

-“paranın yüzü sıcaktır”

-"Paranız Bol olsun." :)

marka-marka.org

twitter.com/markamarka34

 
Toplam blog
: 42
: 1562
Kayıt tarihi
: 13.01.12
 
 

Merhaba,  Hakkımda bilgi vereceğim bölümler  en zorlandığım bölümlerden birisidir her zaman. Oldu..