Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Haziran '11

 
Kategori
İnsan Kaynakları
 

Para yok! Yanılsaması

Birçok girişimciyi duyarsınız, “param yok, olsa şunları şunları yapardım” veya size gelir ve para ister, sizde ona şu kurumlara başvurulmalı dediğinizde, “akıl değil, para istiyorum” der. Gerçekte, parayı eline verseniz, onu da batırır. 

Sorun, para değildir, parayı yönetecek nitelikli insan kaynağı sorunudur. Türkiye’de KOBİ’lere gerçekten son yıllarda doğrudan para desteği, vergi indirimi, bölgesel teşvikler, bina-arazi tahsisleri v.b. çok fazla teşvik var (Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, TUBITAK, KOSGEB v.b.) ancak KOBİ’ler bu teşviklerden ya haberdar olmakta gecikiyorlar ya da, o teşviği almak için gerekli zaman ve insan kaynakları yok. Bu da kurumsallaşamama sorunudur. Peki bu kısırdöngüyü nasıl aşacağız? Her zaman önerim şu idi: “Sizden daha nitelikli elemanlarla çalışın.” “Onun maaşını nasıl ödeyeceğim?” diyenleri görüyorum Deneyim göstermiştir ki nitelikli insan kaynağı beraberinde yeni fırsatları da beraberinde getirir. 

Sadece devlet teşvikleri değildir, finans kaynağımız. Özel kurumlardan da (çeşitli üniversite fonları (inovent), vakıflar, TOBB, MESS V.b.) hibe, uzun vadeli krediler bulma imkânlarımız vardır. Buradaki sorun, nitelikli elemanınızla kurumun talebini yerine getirmeniz gerekliliğidir, çünkü “parayı veren düdüğü çalar.” Yani, istediğine istediği şartlarda istediği zaman verir, mekanizma sizin isteklerinize göre işlemez. Sabırlı olunmalıdır. 

Kimlerdir özel kurumlar? Örnek: Sanırım 1 yıl olmuştur, Bloomberg TV’de “Dragons” diye bir program var. Seyretmeyenler için hemen açıklayalım: KOBİ’ler yeni ürün veya hizmetlerinin piyasada tutunabilmesi için gerekli finansman açığını, karşılarında oturan 5 yatırımcıya anlatmakta ve onların sorularını yanıtlamaktadır. Bu 5 yatırımcı ister teker teker ister ortak olarak, beğendikleri, gelecek gördükleri fikirlerin finansmanı karşılığında şirkete ortak olmaktadır. Son birkaç aydır, “Dragon Türkiye” programı da yapıldı, ve Türkiye’den 5 yatırımcı iyi fikirleri finanse etmek için bekliyorlar. Ayrıntısını www.ddturkiye.com internet adresinden öğrenebilirsiniz. Ayrıca, “iş melekleri” denilen bu yatırımcılara sadece buradan değil, örneğin İş Melekleri Derneğinden de ulaşabilirsiniz. 

Girişimciler için, finansman konusunda 3F’den daha ötesi ile ilişkiye geçmesi beklenir. Yani, finansman sorunu yaşayan girişimci, ilk girişim sermayesini aile (family), arkadaşlar (friends) veya aptallardan (fools) alır. Oysa, profesyonel olanlar bunların bir adım ilerisine giderek, iş meleklerini kullanır. Mersin, bu konuda da öncülük yapıp, amacı yenilikçi veya iyi iş fikrine sahip girişimcilere finansman kaynağı sağlamak olan Mersin İş Melekleri Ağı ve Girişimcilik Akademisi (MersinBAN) Projesini 2009 yılında gerçekleştirdi. Daha büyük finansman kaynağı için ise son yıllarda Türkiye’de de örnekleri görülen “girişim sermayesi” (venture capital) kurumları kullanılabilir. Uzun vadeli kredi veren kuruluşlar, uluslar arası bankalar (Dünya Bankası, Avrupa Kalkınma Bankası, Asya Kalkınma Bankası, Fransız Kalkınma Bankası, İslam Kalkınma Bankası, AB Birliği v.b.) ise her zaman girişimcinin başvurabileceği kaynaklardır, bunların listesini ve kredi şartlarını Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nda çalışırken hazırlamış ve KOBİ’lerimize ulaştırmıştık. 

Benzer çalışmalar eminim Bursa’da da gerçekleştirilmektedir. Bursa’da arz sunan kuruluşların çok iyi çalıştıklarını duyuyorum, uluslar arası Kongreler organize ediliyor. Yakında KOBİ Finansman Kongresinin de hazırlandığını duyarsam şaşırmayacağım. 

 

 
Toplam blog
: 68
: 2603
Kayıt tarihi
: 27.05.11
 
 

Çoklu paydaş ortamında çalışma yeteneği, özellikle inovasyon ve kümelenmeyi teşvik etmek için kamu k..