Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Haziran '12

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Parabolitik denklemler - Ferhan Petek - Köşem Sultan ®

Parabolitik denklemler - Ferhan Petek - Köşem Sultan ®
 

İlk icadından bu yana varlığını kokusundan bile hissettiğimiz yokluğunda ise arkasından konuştuğumuz en onsuz olmaz tehlikedir para.

Umudunu yitirmeden arayışından vazgeçmeyen bir kadının doğru adamı bulması kadar zordur var olan 3-5 kuruşu harcaması değerlendirmesi ya da idare etmesi. Paran varsa onun gönlünü yapmak ve en kızdırmadan sakince seninle kalmasını sağlamak zorundasındır. Ya da kendini aşıp onu çoğaltmanın derdine düşersin. Belki bir macera arayışı için belki gerçekten ihtiyaç duyduğun konusunda kendini yeterince inandırdığın için belki de sadece yapmak için. Her türünde de para paradır ve varlığı da yokluğu dert olur doğru kullanılmazsa.

Peki ya nasıl kullanılmalıdır? Tıpkı bir kadın gibi paranın da sadece olması yeterli değildir. Hiçbir zaman da olmadı. Sonsuza dek, ya da bir ümit belki bir gün gezegendeki tüm para kullanmak zorunda bırakılan canlıların aynı anda artık onu kullanmama kararı alarak parayı ve onunla ilgili her şeyi yakıp kül ettiği o gelmeyecek güne dek bu durum böyle kalacak. Madem hal böyle o halde onu en doğru şekilde kullanmanın hatta mümkünse çoğaltmanın hiçi az, azı çok, çoğu daha da çok yapmanın bir yolunu bulmak için güvenli kapılara, adamlara, dergilere sitelere ihtiyaç vardır.

Güven farklı kişiler için farklı anlamlar taşıyabilir. Bazıları için bu bir partiye giderken doğru ayakkabıyı giymek gibidir. Bu sizi bir geceliğine güvende hissettirebilir fakat daha sonraki yaşantınızda sakat bir etki bırakacaktır. Yatırım ayakkabı seçmek gibidir. Yatırım yapmak isteyenlerin aradıkları cevapları bulmak için okudukları dergiler doğru soruları sormuyorsa hevesli yatırımcı için yapılacak bir şey yoktur.

Paranın imkânları kadar tuzakları da çoktur. Tıpkı gerçekten zayıflama etkisi bulunan bir ürünün çakmaları gibi paranızın çoğaltılacağına garanti vererek paranızı almak isteyenler etrafınızı sarmıştır. Zarar etse bile bunun hesabını yapmaya tenezzül etmeyecek, paraya para demeyi çoktan bırakıp çeşitli lakaplar takmışlarla hayatı boyunca zar zor biriktirdiği 3 kuruşun hesabını yapan garibanı aynı kefeye koyarlar. İşte bu bireysel tehlikelerden biri de kredi kartıdır. Hani kadınların kartla ödeme yapacaklarında para harcamadıklarını zannettiği ki muhtemelen bu sebeple kart formuna sokulan paralar.

Kredi kartı yüzde 50 indirimli bir kaşmir palto gibidir. İlk karşılaştığınızda size en iyi dostunuz olacakmış hissi verir ta ki yakından bakıp gerçek kaşmir olmadığını anlayana kadar. Kandırılmışsınızdır. Küçük yazıları okumuş olmalıydınız. Büründüğünüz şeye daha yakından bakmalıydınız.

Bu en tatlı para tuzağı kredi kartlarına olan bağımlılıktan kurtulmak için acaba kartların verdiği sonradan ödeme lüksüne aldanmayı engelleyici alternatif bir durum bulunamaz mı? Mesela kredi kartına yatıracağımız parayla yerinde bir yatırım yapamaz mıyız? Şöyle birkaç günlük ama hatırı azıcık da olsa sayılabilecek bir kazanç kimi keyiflendirmez ki?

Para kazanmak, yokken var etmek, var olanı çoğaltmak kısacası parayla oynamak cesaret işimidir yoksa sadece işi bilenin yapabileceği yalnızca ancak geçinebilinecek bir maaşa sahip olanların hayatı boyunca mahrum kalmak zorunda bırakıldığı bir zevk midir? Yoksa para işleri, ilk icadından bu yana gelişen ama asla bitmeyecek bir moda mıdır? Eğer öyle ise kadınların paradan erkeklerden daha az anladığının her fırsatta ve her imkânda vurgulanması haksızlık olmuyor mu? Kadının yapılan genellemelerle parayı idare etme konusundaki zayıflığı büyük bir yanlışlıktır. Kadın sadece paranın harcanmak için kazanılan bir araç olduğunu düşündüğünden hesaba gerek duymaz. Ne de olsa onun bir erkeği dolayısıyla parasını düşünecek paranın derdine düşecek biri vardır.

Borsası, dövizi, altını vesairesi, hepsi farklı şekillerde ama sonucunda para olarak döner ya da gider. Ya bir kere dener ağzını yakarsın, ya da defalarca dener bir şekilde sana en doğru haliyle gelmesini umut etmekten geri kalmazsın. Nasıl olursa olsun emeklerine biraz da olsa kıymet veriyorsan doğru bir yol gösterici seçmek zorundasın. Ancak doğru soruların doğru cevapları bulduracağını unutmadan.

Parayı kullanmaktansa parayı nasıl harcayacağımızı bilmek her zaman daha doğru gelmiştir bana. Kazandığının en keyifli ve en sevdiklerinle harcanan halidir bana göre değerlendirilmesi. Bu da ayrı bir konu. Bol paralı ama daha bol sağlıklı günler gelsin. Hadi ben kapatayım daha da fazla yazmasın zaman tasarruf zamanı. Bu kadar paradan bahsetmek başımı da ağrıttı zaten, uyuyacağım daha.

Köşem Sultan ®

http://www.facebook.com/pages/Ferhan-Petek/40815501931

https://twitter.com/#!/Fername

 

 
Toplam blog
: 56
: 358
Kayıt tarihi
: 18.06.12
 
 

Köşem Sultan Ferhan PETEK kimdir ki ? Yaşı olmayan kadın. Kendi yaşar, kendi yazar, kend..