Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Mart '07

 
Kategori
Eğitim
 

Paran varsa sınav süren daha uzun

Paran varsa sınav süren daha uzun
 

“ Parayı veren düdüğü çalar. ” sözünü hiç sevmem ama yaşamın gerçeklerinden biridir. Bu sözün sanki uygulamasını yapmışlar İzmir’ de bir lisede. Sınavda, sınav sorularını fotokopi parası veren öğrencilere basılı olarak dağıtmışlar, diğerleri tahtadan kağıda yazmışlar (1). Bir öğrenci soruları yazana kadar sürenin yarısı geçti diyor. Para veren öğrenciye sınavda daha uzun süre vermek anlamına gelen bu uygulama ne eğitime yakışır ne de insanlığa.

Okulların ciddi bir ödenek sorunuyla karşı karşıya olduğunu bilmeyen yok, ancak bir eğitimcinin böyle bir uygulama yapması ise asla kabul edilecek bir durum değildir. Bir çocuk eve gittiğinde bunun için ağlarsa ve babası onu ağlar şekilde bulursa o babanın durumunu düşünün.

Devletin okullara yeteri kadar ödenek vermek zorundadır. Okulda her öğrencinin olacağı sınav sayısı bellidir. Hesap basittir, herkes yapabilir: Okuldaki öğrenci sayısı çarpı sınav sayısı çarpı sınavdaki kağıt sayısı eşittir okulda çekilmesi gerek fotokopi sayısıdır. Bir sayfa fotokopinin maliyeti birkaç kuruştur. Sonra o parayı sınavlar için fotokopi ödeneği için okula verirler ve öğrenciden kuruş kuruş para toplamak zorunda kalmazlar. Ülkemizdeki tüm öğrenciler için bunun hesabı çıksa, bakanlıkta gereksiz harcanan kırtasiye kadar bile tutmaz.

Kitapları bedava dağıtmakla bu iş bitmiyor, devletin okulunda öğrenciden sınav için fotokopi parası toplamak ayıptır. Devletin okulunda ne için olursa olsun öğrenciden para toplanmamalıdır. Bu ayıp artık bitmelidir.

(1) “Eğitimde ceza skandalı” http://www.milliyet.com.tr/2007/03/31/son/sontur17.asp

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..