Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Mart '16

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Paranın efendisi

Paranın efendisi
 

PARANIN EFENDİSİ KRALIN KENDİSİDİR.


Para kazanmak diye bir tabirimiz vardır ama sadece parayı kazanmak yeteri bir durum değildir. Para kazanmanın yanında paranın diğer unsurlarını da iyi yönetirsek paranın uzmanı, efendisi olabiliriz. Bu konu aslında tam bir araştırma, geliştirme ve de kitap boyutunda bir kapsama sahip mevzudur.

Bir insan paranın sayacağımız bu unsurlarının bir veya birkaçında çok iyi olabilir ama hepsinde doğuştan çok iyi olması mümkün değildir. Kişi bu eksik konularda kendini yetiştirerek paranın efendisi olabilir.

Her insanın parayla bir ilintisi vardır. Burada yazdıklarımız, sadece girişimciler, ticaret erbapları için değil elbette. Herkes yaşam gereği paranın hükmü altına girmeden paraya hükmedebilmenin yol ve yordamlarını iyi bilmek zorundadır.

Para her şey değildir ama para çok şeydir…

Parayı hepimiz iyi veya kötü, az veya çok ama en azından hayatımızı idame edecek kadar kazanırız. Biz bu yazımızda Para Kazanmak derken burada çok olmasa da, iyi para kazanmaktan bahsediyoruz. Bu para nerden kazanılır; en basitinden iyi bir iş bulabilirsiniz, sermaye piyasaları, döviz, Forex, işlemleri yapabilir, sanayi, hizmet sektöründe veya sanal ortamda ticaret yapabilirsiniz.

Ticaret erbabı olmak demek para kazanmak demek anlamına gelmez. Para üst düzey bir düşünce, finans, işletme, iktisat, pazarlama gibi entelektüel bilgi birikimi olan bir aklın getirisidir. Feraset (ileriyi görebilme) yeteneği fırsatçılıkla birleşirse para doğası gereği bu havuza akar. Siz parayı kazanmayı düşünmeyi boşverin Üst Düzey Fırsatların Avcılığına Soyunun.

Bazı fırsatlar toprağa gömülüdür ve tesadüfen bulunurlar. Sen bir define avcısı olarak bu fırsatları bilinçli olarak bulmalısın. Buna en iyi örnek; otomobil, elektrik, ampul, telefon, internet gb. Bunların eksikliğini kimse hissetmedi, talepte etmedi. Birileri eksikliği hissetti ve ortaya koydu. İşte demek istediğim tamda böyle bir inovatif fırsatlardır.

Uygulamalarınızın neticesinde elde ettiğiniz kar marjınız diğerlerinin karından fazlaysa siz para kazanmayı biliyorsunuz denile bilinir. Burada toplam sermayenizin ne oranda size para kazandırdığı ile ilgilidir. Bu orandan yıllık enflasyon oranı çıkarıldıktan sonra geriye kalan senin net öğüneceğin (veya dövüneceğin) başarındır.

Paranın ne şekilde kazanılacağı derin bir konu ama bir sistemle veya kişilere özgü edinilmiş tecrübelerle başarı yakalamış, fırsatları görmüş, beklememiş potansiyel fırsatları keşfederek, kendisi fırsat yaratmış Para Avcıları bulunmaktadır. Yıllık net %25 Kara üst düzey bir kar deriz.

Son olarak, sadece para avcısı olamamalısın aynı zamanda da; beyin, yetenek iş, sistem, inavasyon, yaşam tarzı, gb. konularında avcısı olmalısın…

Çok para kazandın ne yapacaksın? Onu yiyeceksin. Tabi harcayacaksın ama o kadar para kazanıyorsun ki; bu kadar parayı ne yapmalı? Tabi ki; Yatırım ama buraya gelene kadar eldeki parayı nasıl koruyacağız? Bunu bir açıklığa kavuşturmak gerekir. Aktif olarak parayı kullanarak mı değerlendirmeli, pasif olarak bir yatırım mı yapılmalı, karma bir uygulama mı olmalı yoksa ufak ufak sermaye artırımında bulunarak kendi işimizi mi geliştirmeli? Tabi ki; bunların hepsi değerlendirile bilinir. Ekonominin mevcut durumu, şartları ve geniş konjonktüre göre büyük resimden bir uygulama tayin etmelisin. En azından enflasyon karşısında paranın korunması gerekir. Akıllı bir girişimci kendisine uzman bir Danışman bulur. Bu danışmanın uzman olması yeterli değildir, Danışman fikri iş gören bir şahsiyet olmalıdır. Bu bağlamda danışmanınızın iş bilmesi, fikirlerinin işe yaraması şarttır. Bir kariyeri olmayıp işin mutfağından bir şahsiyette işimizi gereğince görebilir. Lakin bu atayacağımız danışmanı çok iyi seçmeliyiz.

Para sadece harcamak için değil sermaye olarak biriktirilmek içinde kazanılır. Birikimler yeni girişimler için biriktirilmesi yanı da zor zamanlarınızda ve kriz dönemlerinde sizin yardımınıza yetişir.

Özet olarak: para kazanmak bir yetenekse parayı biriktirmekte ayrı bir yetenektir. Kazanılan ve saçılan paranın sürekliliği olan bir tarafı yoktur.

Hayat bize neleri getiriyor ve neleri götürüyor? Dünyanın ihtiyaçları neler? Para insanın damarında akan kan gibi ona can vermekle birlikte aynı zamanda dünyaya da can vermektedir. Biriminizi nereye yatıracaksınız? Paranın Kralının, en iyi bilmesi gereken nokta işte budur? İyi bir girişim, paraya para kazandırır. Girişimcinin yani bizim değimimizle Para Avcısı veya Paranın Kralının esas kabiliyetlerinden birisi bu noktada ortaya çıkar. Paranın Kralı parayı hangi uygulamaya koyacağını üç aşağı beş yukarı bilir. Bilmiyorsa o ya kral değildir, yâda tacını kaybetmiş bir kraldır.

Kral yerel, bölgesel ve küresel ölçekte gelişmeleri takip edemiyor ve değişimi öngöremiyorsa felaketler silsilesi son sürat tam üzerine geliyor demektir.

İnsanların temel güvenlik dürtüsüdür; kaç veya saldır. Yatırımını riske ederek yapacaksın ki, kazanabilesin. Kaçmasını bilmekte bir Kralın iyi marifetlerindendir. Osmanlı Ordusu çok sonra öğrendi ricat (Geri çekilme) eylemini. Geri çekilirsengücünü belli bir yerde tekrar toplayıp saldırabilirsin, aksi takdirde Yıldırım Han’ın Timur Han’a yenildiği gibi er meydanında hak etmediğin nihai acı yenilgiyi tadarsın. Hayat bazen güler bazen de acımazı davranır, ticarette kârla zarar beraber gezer ama sen yanındakine bakıp da kapılma zararın neresinden dönersen kardır demiş atalarımız. Paranın Kralı bırakıp kaçmasını da bilmeli ki topyekûn batmasın. Bugün gülenler yarının kime ne getireceğini bilmekten acizdir. Zaman ne getirir ne götürür bilinmez. Başkasına bakıp ta aldanma.

Yumurtalarını biraz dağıtmalısın. Birbirine ters getiri getiren sektörler seni kriz zamanlarında dengeler. Yatırımını verileri iyi analiz ederek yapmalısın. Performansı, karı, büyümeyi sağlamak için doğru zamanda doğru adımları atmalısın. Hedeflerin uzun vadeli olmalıdır. Kendini bir CEO olarak yetiştirmeli ve bir CEO gibi davranmalısın.

Paranın kralıysan, aslan payını da almalısın. Ye, eylen, tak, takıştır yani kısacası yaşa. Yaşamıyorsan bol miktarda kâğıt koleksiyonun var demektir. Senin yemeye kıyamadığın o banknotlar senden sonra havaya savrulacaksa sen neden eziyetini çektin. Elbet senin kurduğun sistemde bir sona erişecek, yerle yeksan olacak. Bu kadar eforun ödülünü kendine vermezsen olmaz. Her şeyde para değil. Sağlığını kaybedersen ve bu fani hayattan erken gidersen verimli bir para yaşamına ulaşmış sayılmazsın. Yerince yemesini, istirahat etmesini ve eğlenmesini bilmelisin.

Birçok para sahibi insana paranın kralı denilemez. Neden denilemez; kral gibi yaşamadıkları için denilemez. Onlara dense dense paranın esiri denir? Para senin için icat edilmiştir, sen para için yaratılmamışsındır. Parana sahip çık ama paraya kul köle ola ola tatsız bir hayat sürerek göçüp gitme bu hayattan. Bazen dur, düşün ve irkilerek kendine gel, “Ben paranın peşinde bunca süre koştum, kendime bir ödül yok mu kralım” de Şu faninin zevkini de sür gitsin, pintilik yapıp ta paranın izinde kendini heder etme.

İnsanın parayla arasındaki ilişkiyi tespit etmek için yoğun araştırmalar yapılmaktadır. İnsanoğlu bulduğu finans sektörünün psikolojisine ayak uyduramamaktadır. Psikolojik değişimimizin yanında finans sektörünün değişimi bakteri ile ışık hızının arasındaki fark kadardır.

Akan verilerin yoğunluğu, değişkenliği, hızı ve doğruluk oranları karşısında çaresiz kalan insanoğlu yine risk almaktan başka çözüm yolu bulamamıştır. Çağın getirdiği değişim ve farklılaşma paranın değişimini algılamayı da zorlaştırmaktadır. Beyin yaşlandıkça iş tecrübeye kalmakla birlikte değişimde günlerle ifade edilebilecek ölçeğe inmiş, anlar ölçeği beklenir olmuştur.

Yukarıda anlattığımız kaç kurtul veya saldır psikolojisi en çok yaşanılan faktördür. Zararı büyütmektense kısa yoldan, deliği büyütmeden bataklıktan kaçmanın stratejisini kurgulamaya vakit kaybetmeden başlamalısın. Diğeri ise; risk analizini iyi yaparak en efektif işe paranı koyarak oyuna doğru zamanda, doğru şekilde, doğru işlemle başlama startını ermelisin. Paranın sıcaklığı adamı iyi hissettirir ama sevdik gitmeyince de sevdik gelmez. Parayı katlanılabilir risk limitleri dahilinde riske edebilecek cesur  bir yapı Paranın Kralında bulunmazsa olmaz.

Konu güzel şimdilik bu kadar. Umarım bu ve daha keşfedeceğimiz diğer faktörleri detaylıca inceleme şansımız olur.

 
Toplam blog
: 72
: 918
Kayıt tarihi
: 29.06.08
 
 

1971 İzmir doğumluyum. Strateji, Taktik Felsefe, İşletme, Liderlik, Kalite Güvence Sistemleri, El..