Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Kasım '12

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Paranın maliyeti ve Prof. Gülten Kazgan

Paranın maliyeti ve Prof. Gülten Kazgan
 

Fakülte amblemimiz


16.11.2012 Cuma günü akşam İFMC lokalinde duayen hocamız Sn. Prof. Gülten KAZGAN onuruna verilen yemekte, kendisinin yemek seçmediğini sadece kabak tatlısından diğer tatlılardan daha fazla tad aldığını öğrendik, yemeğin son çeşidi olarak kabak tatlısı yedikten sonra hocamızın Türkiye'nin ve İst. Ünv. İktisat Fakültesinin eğitim tarihine dair nostaljik tadla anlattığı anılarını dinledikten sonra dünyanın güncel ekonomik durumuna dair sohbette borca batmış ülkelerin (çiğ kabak tadı verdiğini) bu şartlarda yakın gelecekte düzlüğe çıkamayacaklarını hatta durumun belirsizliğini kendisinin ve  farklı katılımcıların açılarından konuşarak mutabık kaldık.  

Uzun sohbetin çok özetini yazmamın nedeni sonlara doğru hocamız gecenin en önemli ifadesini PARANIN MALİYETİ kavramını seslendirdi ve salonu dolduran biz dinleyiciler bir anda sustuk, çünkü google amcaya da sorsanız paranın maliyetine karşılık alternatif finansal maliyetler anlatılmaktadır. Oysa KAZGAN hocamızın ifade ettiği banknot paranın baskı maliyeti ile elektronik paranın kullanım maliyeti arasındaki farktı, banknot paranın maliyetinin elektronik paraya çok düşük olması ve dolaşımının kontrol edilebilir olmasından ötürü devletlerin banknot para kullanımından vazgeçemeyeceğini anlatmaktaydı.

Düşünün banknot 100 $ bir kez basılmakta, binlerce kez kullanılmakta ve % 100 kontrol edilmektedir. Oysa elektronik ortamda banka kartı ile kullanılan 100 $ için her kullanımda post makinalarından kağıt ve enerji kullanılmakta bu şartlarda 100 $ lık elektronik paranın maliyeti 100 $ banknot paradan çok fazla olacağından ayrıca azgelişmiş ülkelerde bankalar banknot bulundurmadan dolar, sterlin, avro, yen hesabı açabildiklerinden özellikle dünya para sistemine hakim devletlerin banknot para sisteminden vazgeçmelerinin çok zor olduğunun altını çizerek; 80 yaşı aşmış olmasına rağmen billur beyni ve dünya ekonomisinin güncel durumuna hakimiyeti ile bize dinamizmin yaşta değil başta olduğunu en somut şekilde örnekledi, yaşamın genelinde el öpmeyen ben toplantının sonuna doğru elini gönülden öperek hakkını teslim etmeye çalıştım tam olmadıysa da en azından katılımcılar adına saygımı arz ettim ve tüm katılımcılar hep beraber hocamızı keyifle alkışladık. 

Sayın Prof. Gülten KAZGAN hocamız çok yaşayın ve senede bir de olsa sizden yeni dersler alalım.

 
Toplam blog
: 617
: 1221
Kayıt tarihi
: 03.12.07
 
 

Her kesimi anlama ve kabullenme bilincimle; her kişinin asgari yaşam şartlarına sahip olabildiği,..