Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Mart '11

 
Kategori
Güncel
 

Paranoyanın Arapçası

Paranoyanın Arapçası
 

Deli deli kulaklari kupeli... mi acaba?..


Paranoyaklaşıyoruz gitgide. 

Enformasyon yağmurunun altında ıslansak mı kuru mu kalsak, onu bile bilemiyoruz. 

BM, Libya’da ne yapmalı diye tartışıp dururken, Arap hükümetlerinin de arkalarında durduğunu zannediyorlardı. Ben, bu doğrultuda haberler duyduğuma eminim, en azından. Ama şimdi, Amr Musa kalkmis Araplari BM’e karşı, ya da BM’in Libya’dakı hareketine karşı örgütlemeye çalışıyor. 

Bu, en son gelismelerden biri. 

Kim bilir, daha neler neler duyacagiz bu harekat boyunca. 

Ama benim paranoyaklasmama sebep bu haber degil. 

Yine ayni BM, harekat karari alinmadan once durumu tartisirken bir ateskes ilani cikti, hatirlarsiniz. Bu cok hosuma gitmisti ve en dogru karar olduguna hukmetmistim. Zira, bu sayede hem manyak dikdator kendi halkini oldurmeyi birakacak hem de alnina cefa cekmeden olmek yazilmamis zavalli Libya halki da basina kocaman bir BM dusmesinden kurtulacakti. Belki bu arada taraflar sakinlesir, agirlik merkezinde ‘hakkiyla yasama’nin durdugu, silahsiz, patlamasiz, saldirisiz bir ortamda insanlar konusabilir… Heyhat!.. Kim bilir? Belki de anlasabilirlerdi… 

‘Wishful thinking’ der Amerika’lilar. ‘Sen oyle san’in Ingilizcesi sizin anlayacaginiz. 

Bu guzel ruya, oyle guzeldi ki, fazla uzun surmedi. 

Ne oldu? 

Dediler ki, ‘Kaddafi ateskese uymadi.’ 

‘Eee!.. Uymadi da, ne yapti?’ 

‘Sivillere ates acti.’ 

Ilk tepki; ‘Allah, Allah nasil olur yahu?’ olur tabii bu durumda. Insan inanamaz. Bu adamin ya bir bildigi var boyle kendi kendini asiyor, ya da tamamen kafayi tirlatti diye dusunur. Ama ya, o ateskese uyduysa ve uymadi gibi gosteriliyorsa. 

Tam da Kaddafi ateskese uyduydu uymadiydi karmasasini kafamda yasiyorken livestream’den bir video dustu internete. Bir Arap vatandas, arada sirada gayet akici bir Ingilizceyle de aciklama yaparak etkisini artirdigi amator bir film gosteriyor. Filmde Bingazi’de (oyle oldugu soyleniyor) bir evin icini izliyorsunuz. Pek cok Arap erkek, Arapca sinirli sinirli bir seyler soyluyorlar. Habercimiz de bize durumun cok feci gorundugunu, bu evden biraz once iki kucuk cocugun yarali olarak cikarilip hasteneye goturulduklerini soyluyor. Bu arada sinirli Arap erkeklerden biri uzerine kan bulasmis iki kucuk yastik gosterip yine Arap’ca bagiriyor (sanirim kufrediyor.). Neyse uzatmayacagim. Habercimiz butun bunlarin ateskes ilan edildikten hemen sonra Kaddafi gucleri tarafindan bombalanan Bingazi’de yasandigini bir kez daha hatirlatiyor ve harebeye donmus evin icini disini gosterirken bir yandan da ‘Oh!.. My God, Oh!.. My God, he is a monster’ gibi daha cok Amerikan savas filmlerine yakisir cumleler sarf edip izleyenlerin vicdanina oynuyor. 

Livestream.com, insanlarin aninda goruntu paylasip hakkinda konustuklari bir site. Cok faydali, cok etkileyici, cok carpici ve bana sorarsaniz, Internet teknelojisinin insana en buyuk hediyelerinden biri. Bu video yayinlanirken, hemen yaninda da insanlar fikirlerini yaziyorlar. Kimisi haberciye katilirken kimisi de diyor ki; lutfen inanmayiniz, Bingazi’de durum soylendigi kadar kotu degil, kimseye bir sey oldugu yok. Adeta yalvariyor ve filmi ceken vatandasin ‘bilgilendirme’ saydigi video’yu asilsiz provakasyon olarak almamizi, goruntudeki yerlerin Bingazi bile olmadigini soyluyor… 

Kime inanayim ben simdi?.. 

Gel de paranoyaklasma. 

Bugunlerde hepimiz (kendimi de dahil ediyorum bu ‘hep’in icine tabii.), televiyonda izledigimiz haber programlari ve internette takip ettigimiz siteler kadariz. Bu arada gercek kendimiz neredeyiz, o hakikaten biz miyiz ya da o biz degilsek biz kimiz sorusunu sormak icin bile firsat vermiyor gundem. Her sey oyle hizli gelisiyor, ‘an’ tanimi her gecen zaman biriminde oyle hizli degisiyor ki, neyi, neden ve nasil oldugunu dusunmeden yapar, konusur, suclar ve daha onemlisi de yargilar olduk. Fukushima’daki reaktorun dumanlari hala tuter, yedi denizin goklerine son surat zehir pompalarken, dunyanin oteki tarafinda bariscil batili gucler, ‘kurtarmak’ adina Libya’lilari olduruyor. 

Ha, onlar oldurmese Kaddafi oldurecekti diyorsunuz. Haklisiniz… 

Peki zavalli, gunahsiz Libya’linin yurtsuz ve gereksiz bir bocekmis gibi oldurulmesini nasil engelleyecegiz? 

Yoksa, hic karismayacak miyiz? 

Karisirsak, ucaklarimizdan bomba sallamak seklinde mi olacak bu? 

Tamam, Kaddafi delinin teki, ama BM bu harekatta bizi biz yapan o sitelerin, kanallarin, gazetelerin gosterdigi kadar masum mu acaba? Masumsa niye hala insanlar oluyor? 

Evet, evet!.. aslinda hic karismayalim. 

Birakalim, Darwin’in (ya da yaradanin) dogal seleksiyon teorisi uygulamaya gecsin. Bir 9.1 daha, bu kez Libya’nin karnini dessin, sonra da bir baska tsunami bu kez Libya kiyilarini dovsun, perisan etsin. Bak bakalim o zaman Kaddafi’den, BM’den, yok atesi kesmekten, kesmemekten, kestirmemekten soz eden, esame okuyan kaliyor mu?.. 

Iyi, guzel de, bir hic ugruna yok olup gidecek olanlar, yine masum Libya’lilar olacak. 

Ne kadermis azizim… 

Asagi tukursen Kaddafi, yukari tukursen UN… Hic tukurmesen, kahpe felek…  

 
Toplam blog
: 18
: 545
Kayıt tarihi
: 24.12.08
 
 

Göze uzak, gönüle yakın olmaktır dileğim. Keyifli okumalar dilerim. ..