Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Mart '07

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Parasal Yanlışlar

Parasal Yanlışlar
 

Eğer nereye ne kadar harcayacağınız farketmeyecek kadar zenginseniz lütfen bu yazım ile vakit kaybetmeyin, paranızı çarçur etmeye devam edin. Benim sözüm diğerlerine. Geliriniz her ne olursa olsun akıllıca kullanmanız gerekir. Bu yüzden belkide hiç alışık olmadığınız bazı şeyleri yapmaya kendinizi zorlamanız gerekir.

Bütçesiz harcama

Çoğumuz aylık igerlerini hesaplayıp aylık gelirinden çıkararak elimizde kalacak parayı hesaplarız. Mantığımız hep bunun üzerinedir. Halbuki “bütçe” mantığında düşünme gerekir. Yani evimize aylık giren para bu kadar deyip birkenara yazabilirsiniz. Ama daha ay başında elektrik bütçemiz bu kadar deyip o ay elektrik masrafınızı düzenlemeniz gerekir. Kullanıp kullanıp sonra gelen faturaya bakıp üzülmek çözüm değil.

Bunu yapmak için önce gelirinizin hangi yüzdelerde nereye gittiğini analiz edin.Ör Gıda %20, kira %15 vb. Daha sonra bunu istediğiniz gibi düzenleyin.

Her halukarda öngörmediğiniz ekstra hacamlar çıkacaktır. Arabanın bakımı, şofben tamiri vb. Bu yüzden her zaman acil durumlar için biraz nakit ayırmanızda fayda vardır.

Kredi Kartı Kullanımı

Kredi kartı borcunu tam olaak ödemeyen ve her ay fazi ödeyenler bankaların en sevdikleri müşterilerdir. Borcunu her ay tam olarak ödeyebileceğiniz oranda kredi kartını kullanın. Aksi takdirde ciddi oranlarda faiz ödemenin mahkumu olursunuz.

Kredi kullanma

Kredi alarak ev alırken aynı evde kirai le oturmanın maliyetini karşılaştırın. Al mülk sahibi olmak hevesniz dışında doğru bir yatırım yapmayı planlıyorsanız kira ile oturmaktan daha avantajlı kredi taksitleri ödeyecekseniz kredi alın. Ayrıca aldığınız kredinin geri ödemelerinin yukarıdaki aile bütçenize yansıyacağını unutmayın.

Sigortayı Önemsememe

Eğer sigortayı önemsemeyip(sağlık, kasko vb.) nasılsa bana bir şey olmaz derseniz sonrasında ödeyeceğiniz bedel daha yüksek olacaktır. Şimdiden düzenli bir ödeme ile ilerideki yüksek meblağları ödemekten yada zarar görmekten kendinizi kurtarın.

Ivır zıvır alışverişler

Ivır zıvır ediğimiz küçük ve çoğu zaman gereksiz alışveriler cüzdanınızı ciddi anlamda boşaltırlar. Bazen “ne alırsan bir milyon” diyen tezgah ve mağazalarda, kimi zamanda yaptığımız banka işlemleriden alınan komisyonlarla ciddi anlamda para harcamış oluruz. Bu tip giderleri tek başına değil toplu olarak değrlendirmenizde fayda var.

Emekliliği takmamak

Her halukarda yaşlanacaksınız. Bu yüzden ne olursa olsun emekliliğiniz için geekli olan işlemleri aksatmayın, çalışma günlerinizin kaydını iyi tutun.

Yeni sezon yada yanlış zamanlama

Ev kiraları yazın yükselir, yeni sezın ürünler pahalıdır. Alışverişlerde outletleri yada sezon sonu kampanyaları tercih edin. Eğer doğru zamanlama yaparsanız karlı çıkarsınız.

Köşedeki para

Diyelimki köşede birkaç kuruşunuz var. Bunu en uygun finansal araç ile değerlndirin. Uzmanlara danışın. Döviz mi, altın mı yoksa repo mu alayım diye. Yada ev, arsa vb var ise doğru zamanda satıp yeni yatırım alanlarından uzun vadeli alımlar yapabilirsiniz.

Son olarak: Paranıza aşık olmayın

Yaptığınız yatırımları koruyabilmek için hayat standartlarınızı düşürmeyin yada kendinizi sıkıntıya sokmayın. Önemli olan hayatlarımızı doğru dürüst ve huzurlu bir şekilde yaşamak, çocuklarımızın geleceğini hazırlamak, hepsi bu... Zaten kısa olan hayatınızı Midas gibi tüketmeyn.

 
Toplam blog
: 578
: 5372
Kayıt tarihi
: 23.06.06
 
 

Superonline danışmanlık, İktisat Bankası' nda ilk palm bankacılığı uygulaması, 5 yıl Garanti E-Ticar..