Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Mayıs '07

 
Kategori
Özel Günler
 

Parasını el alır, dumanını yel alır....

Parasını el alır, dumanını yel alır....
 

Bizim evden uzak olmasına rağmen eş ve dostlarımızda çok sevilen bir meret olduğu için ve özel yaşam kategorisine girdiği için, bugün kimse kimseyi uyarmaz ve yazmaz. Aslında bir gün ile sınırlı kalmamalı bu eylemler. Ben seve seve yazarım, çünkü yolda yürürken önümde içen vatandaşın dumanı bile beni rahatsız ediyor. Akciğer resimlerini de koydum ki, korksun millet (!) ne kadar etkili olur bilmem?

Bugün 31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü. Dünya Sağlık Örgütüne bağlı ülkelerde 1987 yılından beri çeşitli etkinlikler yapılıyor ve sigaranın yol açtığı zararlar ve hastalıklar vurgulanıyor.Sigaranın insan sağlığına verdiği zararlar saymakla bitmez, ama doktor ve hemşirelerin birçoğu da tükettiği için söylenilen sözler bir kulaktan girip diğerinden çıkıyor. Yine okullarda öğrenciler uyarılıyor, derslerde anlatılıyor. Fakat okul müdürü dahil personelin çoğu içtiği için öğrenci tınlamıyor bile. Anne-babalar da yine öyle. "İçme çocuğum zararlı diyor, anneler babalar maaşallah peşpeşe yakıyorlar...

Ve en çok üzüldüğüm ve kızdığım ise hamile kadınların içmesi. Karnından çocuğu çekip alasım geliyor mümkün olsa. Sonra da çocuk engelli doğunca veya huysuz olunca başka bahaneler aranıyor. Büyklere sözüm yok, içebildikleri kadar içsinler. Nasılsa birgün doktorlar dur diyecek...
-Bırak, içersen ölürsün!

Benim kaygım ilköğretime kadar inmiş olan sigaraya başlama yaşı. Ne kadar reklamları, dizilerde ve filmlerde içilmesi yasaklansa bile önüne geçilemiyor ve gittikçe artıyor.

Sigaranın Gençlik Üzerindeki Etkileri

Sigaranın gençler üzerinde kısa vadede yaptığı etkiler, genellikle solunum yollarında yoğunlaşmaktadır. Ergenlik çağındaki sigara bağımlılarında ortaya çıkan nefes darlığı önemli bir problemdir. Ayrıca, sigara diğer uyuşturuculara bir basamak olmaktadır. Sigara kullanan gençlerin büyük bir kısmı içki de içmeye başlamaktadırlar. Sigara içmeyen gençlere göre sekiz kat daha fazla uyuşturucu kullanma riski taşımaktadırlar. Sigara içen gençlerde davranış bozukluğu da görülmektedir, bunlar; kavgacılık, belli bir çeteye girme yada dikkatsiz ve tedbirsiz cinsel ilişkiler olarak ortaya çıkmaktadır. Sigaraya alışan gençler, başka bir uyuşturucu kullanmasa bile, sigara bağımlısı yetişkinler haline gelmekte ve sağlıklarını tehdit eden kimyasal maddelere bir ömür boyu maruz kalmaktadırlar.Sigara içen kişilerin akciğerleri görevlerini tam olarak yapamazlar. Sigaraya ne kadar erken başlanırsa, akciğerler o kadar çabuk fonksiyon kaybına uğrayacaktır, akciğer kanseri riski de aynı oranda artacaktır. Kişi sigara içmeye ne kadar devam ederse, kansere yakalanma riski o kadar artar.Yetişkinlerde sigara kullanımı, kalp hastalıklarına ve felce yol açmaktadır ama bu durum gençlerde zaman zaman görülmektedir.Sigara enerjisinin ve sağlığının zirvesinde olan bir genç insanın fiziksel kondisyonunu giderek düşürecektir. Spor yapan bir genç, nefes nefese kalıp, giderek hareketsizleşecektir.

Sigarasız dumansız sağlıklı günler dilerim!

www.karabuk.saglik.gov.tr/resimler/ciger.jpg

 
Toplam blog
: 480
: 2046
Kayıt tarihi
: 27.03.07
 
 

Üstkimliği ile insan, altkimliği yeterince kalabalık birisi; Eş, anne, öğretmen emeklisi. Doğa, H..