Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Mayıs '15

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Parayı kaldırmaya hazırlanan ülke…

Parayı kaldırmaya hazırlanan ülke…
 

Parayı ortadan kaldırıp, ekonomiyi kayıt altına almak mümkün mü?

Prof. Osman Altuğ kağıt parayı kaldırmak gerektiğini,  küçük paraların dolaşımda olmasını hep söyler. Gerekçe olarak da para yerine kullanılan materyallerin kullanılmasını, böylece ekonominin çok rahat kayıt altına alınacağını söyler.

Mantıklı düşünen ekonomistler, iktisatçılar buna olumlu yaklaşırken, halkın gerçeklerini bilen ekonomistler ve iktisatçılar, halkın bunu beceremeyeceğini söyleyip karşı çıkarlar. 

Kredi kartının, banka kartının ne olduğunu bilmeyen milyonların bulunduğu bir ülkede, ekonomiyi kayıt altına almak için parayı ortadan kaldırıp, piyasayı, para yerine geçen materyaller ile idare etmek gerçekten imkansız görünüyor.

Ancak bu uygulamayı hayata geçirmeye hazırlanan bir ülke var. Milliyet.com.tr’deki bir haber, bu uygulamaya hazırlanan ülkenin Danimarka olduğunu söylüyor.

Kağıt ve metal paranın kullanımına son vermek için bir süredir çalışmalar yürüten Danimarka, yakın bir zamanda bu alanda bir ilke imza atmayı düşünüyormuş.

Önümüzdeki sene, mağaza, restoran ve benzin istasyonlarının nakit para kabul etmelerini yasaklayan yasayı yürürlüğe sokacak olan hükümet, ülkedeki ticaret ve alışverişi dijital ortama kaydırmaya çalışıyormuş.

Bu, her ne kadar başarılması güç bir plan olarak görülse de Danimarkalılar yeni döneme şimdiden ayak uydurmuşa benziyor.

Ülkede hizmet veren 'Danske Bank' isimli bankanın mobil ödeme uygulaması her üç kişiden birinde bulunuyormuş. Başka bir deyişle, her 3 Danimarkalıdan 1'i hali hazırda nakitsiz döneme hazır durumda.

Bankanın 'MobilePay' isimli uygulaması Apple Pay ile benzer özelliklere sahipmiş.

MobilePay'i kullanan Danimarkalılar nakit veya kredi kartına ihtiyaç duymaksızın yaptıkları harcamaları akıllı telefonlarını cihazlara okutarak gerçekleştirebiliyor.

Yani kart bile taşımadan, her türlü eylemde kullanılabilen akıllı telefonlar devreye giriyor. Bizim ülke olarak böyle olmamız için her halde kırk ambar daha ekmek yememiz gerekiyor.

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..