Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Ocak '11

 
Kategori
Siyaset
 

Pardon Siz Kimsiniz?

Pardon Siz Kimsiniz?
 

İnsan haklarına saygılı, hukukun, demokrasinin egemen olduğunu sandığımız ülkemizde, “astırırız, yıktırırız, kellesini aldırırız” söylemleri çok daha gür seslerle ifade edilmeye başladı son günlerde.

Muhteşem Yüzyıl dizisi ile ilgili öyle bir tartışma ortamı var ki, dizi ve yapımcılara demediklerini bırakmadılar. Sokaklarda gösteriler, dizinin yayından kaldırılmasını isteyenler... Neden? Çünkü beğenmediler.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, “Gereğini yapın” talimatı verdi. Dizi ile ilgili yaptırımlar yakında gelecek… Milleti temsil eden mecliste, kabinenin en üst noktalarından birinin talimatı oldukça ağır! Neden? İçki, kadın olmaz, Osmanlı’ya yakışmaz da ondan.

***

Başbakan geçenlerde memleketi Rize Güneysu’da namaz kıldığı caminin etrafındaki tepenin tıraşlanarak, daha büyük düz bir alan açılmasını, caminin büyütülmesini ve tepeye teleferik yaptırılmasını istemişti. Ne bütçe planı var, ne koordinasyon. Başbakanın buyurması var sadece. Aynı Başbakan Rize’den bir hafta sonra Kars’ta İnsanlık Anıtı’na apaçık ucube demiş, acilen kaldırılmasını temenni etmişti.

Başbakanın açıklamalarından sonra Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, “heykel bölgenin değerlerini yansıtmıyor, yıkılmalı” dedi.

Bir Allahın kulu sesini çıkarmadı. Kültür Bakanı’nın sesini beklerken o beklediğimiz ses sonunda çıktı kendisinden… Bakan Günay, Başbakan “heykele değil gecekondulara ucube dedi” diye konuştu. Kameralar önünde heykele açıkça “ucube” diyen başbakanı savundu kendince.

Heykelin dikilmesi sürecinde başkanlık koltuğunda oturan ve Kars için bir şeyler yapmaya çalışan eski belediye başkanı AKP’li Naif Alibeyoğlu, Kars’a çeşitli kentlerden getirttiği hibe heykeller ve Kars’ın tarihini yansıtan karakterler ile doğa simgelerini heykelleştirerek şehrin ana arterlerine diktirtmişti. İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük kentlerimizde heykel yokken bu alanda zirvede bulunan Eskişehir modeli ile Kars’a farklı bir açıdan bakılmasını sağlamaya çalışıyordu başkan.

Başbakana giden tepkilerle beraber Kars’taki kaz heykelleri dahil olmak üzere hemen hemen tüm heykeller söküldü. Depolara atıldı. Renkleri değiştirildi, boyandı ya da boyatıldı…

İnsanlık Anıtı’nın Geleceği Meçhul

Kars’taki İnsanlık Anıtı dikilmeden önce anıtın dikilmesi için Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki’nin başkanı olduğu Tarihi Kentler Birliği encümeninden “Fevkalade” kararı alınmıştı. Halen elleri dahil pek çok eksiği bulunan ve çevre düzeni yapılmamış olan anıtı, Kültür Bakanı “ılımlı solcu” Ertuğrul Günay da 2008’de gezip beğendi, Erzurum Anıtlar Kurulu’nun, verdiği ‘Olur’ kararını 3 yıl sonra bozmasını ‘politik’ gördü.

Heykelin tasarımcısı heykeltıraş Mehmet Aksoy ise bir heykelin kaldırılması ya da yıktırılması gibi kararı iki dudak arasına bırakmanın demokrasi kültürü ile bağdaşmadığını söylese de pek ciddiye alınmadı.

***

Ülkemizde kültür mirası, tarih, güzel sanatlar ve heykel alanında onca otorite ve üniversite varken bir kişinin -bu başbakan da olsa fark etmez- “ben beğenmedim, yıkın bunları” demesi nasıl bir mantıktır anlayamıyorum.

Hangi çağda, nerede yaşıyoruz!

İnsanlık Anıtı’na ne olacak bilmiyoruz ama asıl yıkılması gerekenlerin o zihniyet olduğunu çok iyi biliyoruz bence.

Diziler yasaklansın, heykeller yıkılsın, kültür varlıklarının üzerine barajlar yapılsın, Kültür ve Turizm Bakanlığı da kaldırılsın bir zahmet. Tepkisiz kaldıkça bu söylemi duymaya daha çok devam edeceğiz…

A.Buğra TOKMAKOĞLU

Abtokmakoglu@gmail.com

 
Toplam blog
: 430
: 2186
Kayıt tarihi
: 18.06.07
 
 

20 Nisan 1989'da İzmir'de doğdu. İlköğretim ve lise öğrenimini Karşıyaka'da tamamladı. 20..